Kaunas +3,1 °C Debesuota
Antradienis, 18 Lap 2025
Kaunas +3,1 °C Debesuota
Antradienis, 18 Lap 2025
Naujųjų metų užkandžiai.

5 idėjos Naujųjų metų užkandžiams vos iš kelių produktų: svečiai net neįtars, kad sutaupėte ir daug laiko, ir pinigų

2024/12/30


Padidink tekstą

Sutikti Naujuosius metus su stilinga vakarėlio atmosfera ir prabangiais užkandžiais nereikalauja nei daug išlaidų, nei ilgų valandų virtuvėje. Prekybos tinklas „Iki“ dalijasi 5 išradingomis idėjomis, kaip vos iš kelių produktų sukurti užkandžius, kurie atrodys prabangiai, sužavės skoniu, bet bus lengvai ir paprastai paruošiami net paskutinę minutę. Pasilepinkite ir leiskite savo svečiams mėgautis švente, neatskleidžiant paslapties, kaip lengvai tokį prašmatnų rezultatą pasiekėte.

Lapkritį atlikta lojalių „Iki“ klientų apklausa parodė, kad vidutiniškai Naujųjų metų vaišėms ruošiamasi skirti apie 80 eurų, o 7 iš 10 ketina tilpti į iki 100 Eur biudžetą.

„Pastebime, kad pirkėjų pasiruošimas Kalėdoms ir Naujiesiems metams skiriasi. Jeigu Kalėdoms daugelis atsigręžia į tradicinius patiekalus, skiria laiko jų ruošimui, tai Naujuosius metus dažnam norisi pasitikti įmantriau ir su mažiau darbo. Pirkėjai ieško įdomesnių produktų, sūrių, užtepėlių, jau paruoštų užkandžių. Ypač išauga jūros gėrybių paklausa, žmonės mielai naudojasi nuolaidomis gurmaniškiems produktams, tokiems kaip „Billa Premium“ linija. Akivaizdu, kad žmonės senuosius metus palydėti ir naujus sutikti nori šventiškai, įsimintinai – taupant ir laiką, ir pinigus“, – sako „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė.

Jeigu svečiams norite palikti įspūdį ne tik gurmaniška kokybe, bet ir savo sugebėjimais virtuvėje – išbandykite vieną iš itin paprastų, tačiau prabanga alsuojančių „Iki“ kulinarų siūlomų receptų. Kiekvienam jų pakaks vos kelių produktų, nereikės jokių ypatingų įgūdžių, o ruoša užims visai mažai laiko.

Į prosciutto įvyniotos krevetės

Reikės: vytinto kumpio prosciuto di Parma, atitirpintų didžiųjų tigrinių krevečių, sviesto, šviežiai maltų pipirų, druskos. Papildomai padažui: 4 šaukštų sviesto, 2 šaukštelių česnako granulių, druskos ir pipirų.

Gaminame:

  1. Pašalinkite krevečių galvas, nulupkite, tačiau palikite uodegėles – bus patogiau valgyti. Kiekvieną krevetę įvyniokite į prosciutto. Lengvai aptepkite ištirpdytu sviestu, pabarstykite druska ir šviežiai maltais pipirais.
  2. Kepkite orkaitėje, keptuvėje arba karšto oro gruzdintuvėje, kol krevetės bus rožinės spalvos, o prosciutto lengvai traškus. Patiekite šiltas su mėgstamu padažu arba susimaišykite savą iš visų ingredientų ir taip pat patiekite šiltą.

Šukutės, keptos svieste su trumais

Reikės: sviesto su trumais, 12 šukučių mėsos, druskos, pipirų, aliejaus kepimui, 3 česnako skiltelių, 1 šviežios citrinos, šviežių čiobrelių.

Gaminame:

  1. Šukutes nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir prieš kepdami palikite 5-10 minučių kambario temperatūroje. Tuomet iš abiejų pusių pagardinkite druska ir pipirais.
  2. Įkaitinkite sausą keptuvę ant vidutinės ugnies. Įpilkite aliejaus ir kaitinkite, kol jis bus karštas, bet nerūks. Sudėkite šukutes į keptuvę, nesutelkdami jų į vieną vietą, ir kepkite neapversdami 2-2½ minutės, kol apačioje susidarys auksinė plutelė.
  3. Apverskite šukutes ir kepkite dar 2-2½ min. Paskutinę kepimo minutę į keptuvę įpilkite šaukštą sviesto su trumais, smulkinto česnako ir šviežių čiobrelių.
  4. Kai šukutės iškeps, perkelkite jas į lėkštę ir palikite pailsėti. Į tą pačią keptuvę įpilkite daugiau sviesto su trumais ir ant viršaus išspauskite šiek tiek citrinos sulčių. Leiskite sviestui ištirpti, tuomet nugriebkite iš keptuvės parudavusius gabalėlius ir užpilkite ant paruoštų šukučių. Mėgaukitės rafinuotu patiekalu!

Traškūs saliamio kąsneliai

Reikės: itališko saliamio griežinėliais, fetos sūrio, slyvinių vynuoginių pomidoriukų, alyvuogių kalamata, šviežio baziliko, kaparėlių, graikiško alyvuogių aliejaus.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Į keksiukų skardą įdėkite po gabalėlį saliamio, šiek tiek paspauskite ranka arba stikline, kad susidarytų „puodelis“. Kepkite orkaitėje 8-10 min. arba kol saliamis apskrus ir išlaikys formą. Kai saliamis iškeps, išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti ant grotelių.
  2. Dubenyje sumaišykite trupintą fetą, alyvuoges, smulkintus pomidorus, nuplautus kaparėlius ir aliejų. Mišinį sudėkite į saliamio kąsnelius, pabarstykite šviežiais bazilikais ir skanaukite.

Burata su mandarinais, raudonaisiais apelsinais ir granatų sėklomis

Reikės: burata sūrio, mandarinų, raudonųjų apelsinų, alyvuogių aliejaus, granatų sėklų, lukštentų pistacijų, juodųjų sezamo sėklų, citrinos žievelės, druskos, pipirų, šviežių mėtų.

Gaminame:

  1. Kiekvienam mandarinui ir apelsinui nedideliu aštriu peiliu nupjaukite viršų ir apačią. Padėkite vaisių ant nupjautos pusės, tada nupjaukite žievelės, supjaustykite griežinėliais ir išimkite sėklas.
  2. Išdėliokite lėkštėje apelsinų ir mandarinų griežinėlius ratu, į vidurį įdėkite buratą. Viską apibarstykite granatų sėklomis, smulkintomis pistacijomis, juodųjų sezamų sėklomis, jei norite dar labiau išryškinti citrusų skonį – ir šviežios citrinos žievele. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais, pabarstykite mėtomis ir patiekite.

Pesto padažo eglutė su sūriu

Reikės: pesto padažo, 2 lakštų sluoksniuotos tešlos, čederio arba kito mėgstamo sūrio, 1 kiaušinio, sezamo sėklų, šviežiai maltų pipirų.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C ir išklokite skardą kepimo popieriumi. Iš tešlos lakštų išpjaukite du vienodo dydžio pailgus didelius trikampius (galite pjaunant sudėti juos vieną ant kito, tačiau stenkitės kad jie nesuliptų. Plačiajame gale iš abiejų šonų šiek tiek nupjaukite tešlos atraižų, padarydami „medžio kotą“.
  2. Ant vieno tešlos trikampio užtepkite pesto, pabarstykite tarkuoto sūrio ir uždenkite kitu tešlos trikampiu.
  3. Aštriu peiliu, pradėdami nuo smailiojo galo, iš abiejų pusių padarykite tolygiai išdėstytas įpjovas, kurios vis ilgėja link pagrindo. Būtinai palikite tarpą, einantį per vidurį, kaip „kamieną“. 
  4. Kiekvieną juostelę paimkite į rankas ir lengvai pasukite. Jeigu norite, iš likusių atraižų išpjaunant „kotą“, išpjaukite dekoratyvines žvaigždutes ir išdėliokite ant tešlos.
  5. Visą paviršių aptepkite plaktu kiaušiniu, pagal skonį pagardinkite druska pipirais ir pabarstykite sezamo sėklomis. Kepkite orkaitėje 20 minučių. Prieš patiekdami leiskite šiek tiek atvėsti. 

 

„Fabula Rud Pedersen Group“ informacija

Dalintis
2025/11/18

Kaip pasipriešinti agroterorizmui?

Visuomeninės organizacijos „Laisvė rinktis“ Seime surengtoje diskusijoje „Aktyvizmas ir emocijos žaliojoje politikoje“ visuomenininkai, politikai, mokslo ir gamintojų atstovai diskutavo apie pasaulyje plintantį agroterorizm...
2025/11/18

Nemune vykdytų darbų žala aplinkai – milijoninė

Aplinkos apsaugos departamentas atliko tyrimą dėl Nemuno upės vagoje 2023–2024 m. vykdytų darbų. Įvertinęs surinktą informaciją, departamentas nustatė, kad buvo atlikti upės gilinimo darbai ir apskaičiavo, kad aplinkai padaryta žala siekia b...
2025/11/18

Energijos išteklių kainos praėjusią savaitę išliko stabilios, keitėsi apie vieną procentą

Praėjusią savaitę, lapkričio 10–16 dienomis, energijos išteklių kainos pakito iki vieno procento: gamtinių dujų kaina per savaitę sumažėjo 0,6 proc., išliekant pakankamai dujų pasiūlai, o didmeninė elektros energijos kaina Liet...
2025/11/18

Nuteista mažamečius vaikus žeminusi ir įžeidinėjusi buvusi lopšelio-darželio darbuotoja

Mažamečius vaikus žeminusi ir įžeidinėjusi, ant jų šaukusi buvusi vieno sostinės vaikų lopšelio-darželio auklėtojo padėjėja išgirdo teismo nuosprendį. Vilniaus miesto apylinkės teismas šiuo metu jau nebedirbančią moterį...
2025/11/18

Lietuvoje antibiotikai vaikams skiriami vis rečiau, tačiau iššūkių netrūksta

Lapkričio 18 d. minima Europos supratimo apie antibiotikus diena, o kartu prasideda Pasaulinė supratimo apie antimikrobinį atsparumą savaitė. Šios iniciatyvos siekia skatinti visuomenės sąmoningumą apie atsakingą antimikrobinių vaistų varto...
2025/11/18

„INVL Baltic Farmland“ pelnas šiemet augo 7 proc., pajamos – 6 proc.

Investicijų į žemės ūkio paskirties žemę bendrovės „INVL Baltic Farmland“ neaudituotas grynasis pelnas per devynis šių metų mėnesius siekė 368 tūkst. eurų – 7 proc. daugiau nei tuo pat laiku pernai (344 tūkst. eurų).
2025/11/18

Ekologinių ūkių krizė baigiasi, nors iššūkių netrūksta

Po ketverių metų krizės Europos ekologinis sektorius rodo atsigavimo ženklus – vėl išaugo vartotojų paklausa, atspindinti bendras tendencijas ES šalyse. Vis dėlto įvairūs duomenys rodo, jog problematiškiausia šiuo...
2025/11/18

2026 m. Lietuva iš ES biudžeto turėtų gauti apie 2,81 mlrd. eurų, iš jų – apie 0,82 mlrd. iš BŽŪP fondų

Šeštadienį Briuselyje Europos Parlamentas (EP) ir Europos Sąjungos (ES) Taryba pasiekė sutarimą dėl 2026 m. ES biudžeto. Lietuva iš ES biudžeto 2026 m. turėtų gauti apie 2,81 mlrd. eurų, o šalies įmoka į ES biudžet...