Viską, ką savo ūkyje kartu su vyru užaugina, Eglė panaudoja kurdama įvairiausius receptus ir jau iš karto tinkamus naudoti gaminius: actus, prieskonius ir pagardus. Stebuklingų stiklainiukų su naujomis etiketėmis buvo nustatyta visa galinė šiltnamio siena. „Šiais metais rūpinomės produkcijos įpakavimu, stiklainiais, etiketėmis, dangteliais, kad mūsų produkcija būti tinkamai supakuota ir pateikta. Jau atidarėme ir internetinę parduotuvę. Siųsime visur“, − sakė Eglė. Kėdainių mieste ūkis jau šiek tiek žinomas ir sklando gandai, kad rudenį neįsigijęs, pavasariop nedaug ko ir begausi, nes kiekiai nėra dideli.
Šeima pakvietė tiesiai į… šiltnamį. Jis pastatytas tik šį rugsėjį, gavus Europos Sąjungos paramą per projektą. Jame jau užaugo ir nuimtas špinatų, krapų, svogūnų laiškų, ridikėlių derlius. Ištuštėjęs, šis pats didžiausias „50 arų“ ūkio šiltnamis, išradingų šeimininkų dėka pavirto puotos sale visiems susirinkusiems, idėjų muge priklydusiems, prekybos centru perkantiems ir konferencija produktų ir maisto gamintojams.
Šiltnamis buvo labai subtiliai dekoruotas berželiais ir rudenėjančiais lapais. Prie įėjimo įrengta originali fotosienelė iš ūkyje užaugintų daržovių traukė akį meniškumu. Šeima labai daug ruošėsi, gamino įvairiausius patiekalus, kad atskleistų savo gaminių pritaikymą ir palengvintų darbą kiek mažiau išradingoms šeimininkėms. Ant didelių stalų buvo surengta gaminamos produkcijos degustacija. Eglės pagamintus ir konservuotus produktus, prieskonius ir kvapnias druskas žmonės galėjo ragauti ir su namie kepta juoda duona ir baltu pyragu, su sūriais ir su keptomis bulvytėmis su lupenomis.
Eglė pasakojo, kaip jiems dalyvaujant „Gero ūkininko čempionate“ atvykusi komisija tikrino Eglės ūkį: su kastuvėliu kasinėjo ir vertino žemės sandarą, gyvuosius organizmus, uostė net mulčą. Komisija buvo įtikinta, kad ūkis tikrai ūkininkauja darniai su gamta, ir ūkis tapo vienu iš penkių ambasadorių Lietuvoje. Tik siekiant to gamtosauginio, socialinio ir ekonominio darnumo darbo daug daugiau. Ūkyje talkina visa šeima. Eglei patarimais padeda ir ūkininkaujantys Šakių rajone tėtis su mama, palaiko sesuo, taip pat ūkininkė.
Šiltnamio mažojoje krautuvėlėje ūkininkų vaikai siūlė vištų ir putpelių kiaušinukų bei kriaušių, šermukšnių, cukinijų, rabarbarų cukatųi. Šalia jų rikiavosi jau patyrę savo sričių žinovai ir naujoviškų produktų gamintojai.
Savo pavyzdžiu Eglė su šeima rodo, kad įmanoma gyventi ir pragyventi ir iš visai smulkaus ūkio, tokio, kuris, lyginant su kitais daugiau kaip 2 000 ūkininkų Kėdainių rajone, gali vadintis tik ūkeliu. Tačiau kaip galima suprasti ir iš pačios Eglės, ir jos palaikyti atvykusių svečių – tai, kuo jie visi užsiima, teikia džiaugsmo. Darniai gyvendamas pritrauki tokių pačių žmonių.
Eglės šeimos eksperimentas kol kas dar neturi tikslaus pavadinimo: šventė, renginys, mugė, gyvas susitikimas, susipažinimas, atvirų durų diena, degustacija. Visaip sakė ir svečiai, ir pati Eglė. Tai buvo tikrai naujo formato renginys mūsų rajone: stilingas ir paprastas. Naudingas. Jaukus ir nuoširdus. Tikėkimės, jis vyks ir kitais metais ir išaugs į sveiko maisto ar kokį kitokį mūsų rajono žmones garsinantį festivalį.
Rinkosaikste.lt informacija ir nuotrauka