Columbus +22,9 °C Debesuota
Sekmadienis, 1 Rgs 2024
Columbus +22,9 °C Debesuota
Sekmadienis, 1 Rgs 2024

Agurotis ar cukinija – skonio reikalas!

2023/03/05


Agurotis ir cukinija – nekaloringos ir panašios išvaizdos daržovės. Tačiau cukinijos veislių, formų, spalvų įvairovė kur kas didesnė nei aguročių. Tad nuspręsti, ką auginti, tikimės padės agronomės Nijolės MAROČKIENĖS komentarai.

Skirtumai ir panašumai

Aguročiai ir cukinijos – vienmečiai, šilumą mėgstantys žoliniai augalai, priskiriami moliūginių šeimos vaisinių daržovių grupei. Europoje aguročiai pradėti auginti gerokai anksčiau nei cukinijos. Pagrindinis skirtumas tarp šių daržovių yra tai, kad cukinijos ir derlingesnės, ir atsparesnės nepalankioms meteorologinėms sąlygoms. Cukinijų ir veislių įvairovė didesnė. Bet štai šių daržovių auginimas, vaisių panaudojimo galimybės niekuo nesiskiria.

Aguročio (kairėje)  ir cukinijos (dešinėje) lapai skirtingi.

Jos gerina medžiagų apykaitą ir mažai kaupia nitratų. Augalai išaugina masyvią lapiją, kuri sudaro pavėsį ir slopina piktžolių augimą.

Agurotis (Cucurbita pepo L. var. giromotina Duch.) – paprastojo moliūgo atmaina. Augalai kilę iš Pietų Amerikos, tiksliau Meksikos. Jie auginami visame pasaulyje, Europoje paplito nuo XVII a. pradžios. Tuomet buvo vadinami dar ir indėniškuoju obuoliu.

Agurotis su vaisiais.

Augalai krūmo formos. Priklausomai nuo veislės savybių, būna kompaktiški ir besidriekiantys. Vaisiai pailgai cilindrinės formos, šviesiai žalios ar baltai žalios spalvos su balzganu ar gelsvu minkštimu.

Cukinija (Cucurbita pepo L. brevicaulis Grebn. var. giromontina Duch.) priskiriama tai pačiai paprastojo moliūgo atmainai. Augalas kildinamas iš Italijos, kur dažniau buvo vadinamas itališku aguročiu. Lietuvoje pradėtas auginti palyginti dar neseniai – XIX a. antroje pusėje. Cukinijos auga kompaktiško krūmo forma, tačiau yra veislių ir su besidriekiančiu, iki metro ilgio stiebu. Cukinijų vaisiai pailgi, cilindriški arba apvalios formos, spalva įvairuoja nuo žalios iki geltonos, dryžuoti ir vienspalviai. Tai priklauso nuo veislės.

Cukinijos geltonais vaisiais.

Kas lemia derlių?

Aguročius ir cukinijas geriausia auginti sodinant daigais. Jiems augti tinka greitai įšylanti, humusinga, puri, pralaidi vandeniui ir orui priemolio ir priesmėlio dirva. Augalai mėgsta atvirą, nuo vėjų apsaugotą vietą. Iš dalies pakenčia pusiau pavėsį, reiklūs šilumai ir drėgmei.

Gausų ir kokybišką vaisių derlių lemia veislė, kokybiška sėkla, tinkamai parinkta dirva, laiku panaudotos agrotechninės priemonės ir oro sąlygos. Norint gauti ankstyvesnį ir gausesnį vaisių derlių, patariama sėklas sėti į 8–10 cm skersmens puodelius, užpildytus kompostine žeme ar durpių substratu, skirtu auginti daigams jau balandžio viduryje. Daigai auga vidutiniškai apie mėnesį. Patartina juos sodinti su 3–4 tikraisiais lapeliais. Vienai šeimai pakanka pasodinti po 2–3 daigus.

Cukinijų būna ir dryžuotų.

Vėlesniam derliui užauginti šių daržovių sėklas gegužės viduryje galima sėti ir tiesiai į lauką. Bet šiuo atveju yra šiokių tokių keblumų: kai pasėjama per anksti, gali pakenkti šalnos, kai per vėlai – perdžiūvusioje dirvoje sėklos blogai sudygsta, augalus puola ligos, kenkėjai, o kai į šaltą dirvą – sėklos gali supūti. Tiek aguročių, tiek cukinijų sėklas rekomenduojama sėti į iki 10–12 °C įšilusią dirvą, 4 cm gylyje, 70–80 cm atstumais tarp augalų.

Jeigu, augalams žydint, temperatūra nukrenta žemiau 10 °C, labai sulėtėja augimas. Žemai temperatūrai laikantis ilgesnį laiką, ima kristi moteriški žiedai, neapsidulkina ir nemezga vaisių. Augalai geriausiai auga ir vystosi esant 25–28 °C oro temperatūrai. Bet temperatūra pakilus iki 35 °C, sumažėja žiedadulkių gyvybingumas, o tai lemia mažesnį derlių.

Daugiausia žalos derliui pridaro netikroji miltligė, kuri ant viršutinių lapų pasirodo baltomis dėmėmis. Liga plinta greitai, kai lauke vėsu ir daug drėgmės. Vis tik netikroji miltligė dažniau pasireiškia, kai augalams ilgesnį laiką trūko ir drėgmės. Norint to išvengti, labai svarbu palaikyti optimalų drėgmės kiekį dirvoje. Patariama laistyti saikingai ir nenaudoti šalto vandens.

Cukinijos geltonais vaisiais.

Kada skinti?

Vaisius skinti geriausia pirmoje dienos pusėje. Šviežiam vartojimui, konservavimui ir perdirbimui tinkamesni nesubrendę, 15–20 cm ilgio, švieži vaisiai. Paprastai tokio dydžio vaisiai skinami 2–3 kartus per savaitę, priklausomai nuo meteorologinių sąlygų. Jų odelė būna minkšta, vidus švelnus ir sultingas, sėklos dar visiškai nesusiformavusios. Šviežius vaisius geriausia suvartoti per savaitę.

Subrendę vaisiai, skirti laikyti ilgiau, skinami sveiki, paliekant 2 cm ilgio kotelį. Į lentynas 5–7 °C patalpoje sudėtus vaisius galima išlaikyti net kelis mėnesius.

 

 

LAMMC SDI mokslo darbuotoja Nijolė MAROČKIENĖ

Nijolės Maročkienės nuotraukos

 

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
Mano ūkis