Radviliškio rajono Daugėlaičių kaime ūkininkaujanti agrobiotechnologijos magistrė Modesta Dijokienė šiemet atidarė aliejaus spaudimo cechą. Iš šeimos ūkyje užaugintos produkcijos čia šaltu būdu spaudžiamas penkių rūšių natūralus nerafinuotas aliejus. Paklausūs ir ūkininkės malti kanapių ir moliūgų miltai.
Parodė pavyzdį
Spausti aliejų Žygimantas ir Modesta Dijokai pradėjo ruoštis prieš pusantrų metų, pirmus bandymus atliko namie. Jie parodė puikų pavyzdį, kaip gali sėkmingai veikti trumpoji maisto tiekimo grandinė. Žinoma, tam reikia kasdienio ir atkaklaus darbo. Iš jų ūkyje užaugintų kanapių sėklų, linų sėmenų, garstyčių, belukščių sėklinių moliūgų, rapsų šeima spaudžia natūralų nerafinuotą aliejų. Tik margainių sėklas perka iš vieno Kauno r. ūkininko.
Produkciją Modesta paruošia ir pristato klientams, tiekia kelioms parduotuvėms, dalį išsiunčia paštu arba perduoda kurjerių tarnybai. Kai kurie klientai patys atvyksta į cechą gaminių pasiimti.
Darbas vyksta sparčiai
Aliejaus spaudimo ceche Modesta tą dieną gamino sėmenų aliejų. Į įrenginį ji supylė sėmenis ir netrukus specialiu grioveliu pradėjo vingiuoti geltonas aliejus. Į atskirą maišą krito linų sėklų išspaudų granulės. Pasak ūkininkės, jos tinka naminių gyvulių pašarui ir kraikui, yra puiki trąša laukams.
Aliejus, kad neapkarstų, greitai supilstomas į švarius tamsaus stiklo buteliukus (toks stiklas apsaugo nuo tiesioginių saulės spindulių). Iš kitų sėklų išspaustas aliejus didesniame inde yra laikomas keletą parų, kol nusistovi nuosėdos, ir tik tada išpilstomas į skirtingo dydžio butelius. Modesta paaiškino: jei apvertus buteliuką matosi mažas nuosėdų debesėlis, tai ženklas, kad aliejus nefiltruotas, išsaugotas jo natūralus skonis ir aromatas.
Vienintelė darbuotoja
Dijokų šeimos įkurta UAB „Dijokiukas“ jau žinoma Lietuvoje: jos produkcija yra paklausi ir vertinama. Modesta kol kas yra vienintelė cecho darbuotoja. Ji – ir gamybos vadovė, ir vadybininkė, ir produkcijos platintoja. Kai reikia sunkesnius krovinius nešti, jai padeda Žygimantas.
Modestos teigimu, labai svarbu, kad produkcijos pakuotė būtų informatyvi ir spalvinga, pirkėjui praneštų, kad natūralus aliejus spaudžiamas iš jų ūkio laukuose užaugintų kokybiškų sėklų. Buteliai papuošti spalvingais firminiais ženklais – „Dijoūkis“.
Spaudžia ir iš moliūgų
Tądien iš linų sėmenų išspausto aliejaus butelius puošė melsvas lino žiedas. Ž. Dijokas praėjusią vasarą augino 10 ha linų, 7 ha kanapių, 9 ha sėklinių moliūgų, nemaži buvo ir garstyčių bei rapsų plotai. Šeimos ūkyje yra ir 80 arų avietynas. Arbatoms džiovinamos aviečių viršūnėlės su lapais ir prinokusiomis uogomis. Gardi kanapių žiedų ir margainių arbata, skirta sveikatai gerinti. Pirkėjai vertina maistingus moliūgų bei kanapių miltus.
Ant užsakymų stalo rikiuodama užsakovams paruoštą produkciją, Modesta džiaugėsi, kad pirkėjams gali pasiūlyti lietuvišką moliūgų sėklų aliejų. Jų ūkyje gerai užderėjo belukščiai sėkliniai moliūgai. Šiaurės Lietuvoje jie vieni pirmųjų pradėjo auginti tokius moliūgus.
Pasitelkia techniką
Dijokai turi įsigiję specialų kombainą, kuris važiuodamas per lauką surenka prinokusius moliūgus, nuplauna, atrenka sėklas, o minkštimą paberia dirvoje – tai puiki žalioji trąša. Moliūgų sėklos greitai išdžiovinamos, paskui išvalomos. Pagal poreikį dalis sėklų fasuojama į nedidelius maišelius – klientams patinka šis gardumynas, o kitos moliūgų sėklos keliauja į aliejaus spaudyklą.
Naujomis produkcijos gamybos idėjomis besidominti Modesta sakė, kad moliūgų aliejus yra jai skaniausias. Jis – skanus, malonaus kvapo, tinka salotoms gardinti, padažams, mėsos ir daržovių patiekalams gaminti, jame gausu įvairių vitaminų, mineralų ir mikroelementų, nesočiųjų ir sočiųjų riebalų rūgščių. Moliūgų aliejus gerina širdies ir kraujotakos veiklą, mažina cholesterolio kiekį, stiprina kaulus, veikia kaip prevencinė priemonė nuo žarnyno parazitų, turi uždegimą slopinančių savybių.
Ir maistas, ir vaistas
Modesta domisi aliejaus gamybos paslaptimis, skaito įvairią literatūrą, važiuoja į susitikimus ir pasakoja apie aliejų, kuris gali būti ir maistas, ir vaistas. Kuo aliejus šviežesnis, tuo sodriau kvepia, turtingesnio skonio, aromato ir spalvos. Linų sėmenų aliejaus galiojimo laikas – tik trys mėnesiai. Atidarius buteliuką, jį reikia laikyti šaldytuve. Jei apkarsta, tada jis jau netinkamas vartoti. Šio aliejaus ceche spaudžiama nedaug, kad klientai gautų tik šviežią ir kokybišką produktą. Garstyčių aliejus skirtas salotoms, sriuboms, troškiniams pagardinti, bet netinka kepti ir virti.
Apie kiekvieną spaudžiamo aliejaus rūšį M. Dijokienė gali pateikti daug skaičių ir faktų. Ji pirkėjams pataria, kaip aliejų tinkamai vartoti. Sėklų aliejingumas yra skirtingas: jei norime pagaminti 1 l kanapių aliejaus, reikia išspausti 4,5–5 kg sėklų, litrą sėmenų aliejaus galima išspausti iš 3 kg sėklų, o litras garstyčių aliejaus išspaudžiamas iš 7,2–7,8 kg sėklų.
Verslas ir hobis
Į Dijokų aliejinę atvažiuoja ne tik produkcijos užsakovai. Čia kreipiasi ir tie, kurie turi žaliavų, bet neturi aliejui spausti reikalingos įrangos. UAB „Dijokiukas“ išspaudžia aliejų, išpilsto produkciją išpilsto į pageidaujamo dydžio tarą.
Modesta sakė, kad aliejaus gamyba jai – ir verslas, ir hobis. Idėjų ir sumanymų turi daug, tik viskam trūksta laiko. Dabar rengiasi atidaryti internetinę parduotuvę.
Dijokų augalininkystės ūkis – vienas pažangiausių Radviliškio rajone, jie dirba 230 ha, tausoja dirvožemį, saugo aplinką, laukams tręšti naudoja kuo mažiau mineralinių trąšų ir pesticidų. Žemei dirbti įdiegė pačias naujausias technologijas, įsigijo modernios technikos.
2021-12-18
Aldona SIREIKIENĖ Autorės ir Modestos DIJOKIENĖS nuotraukos Modesta Dijokienė, Žygimantas Dijokas, nerafinuotas aliejus, moliūgų sėklų aliejus, aliejaus spaudimas, įvairūs aliejai, Dijoūkis, augalininkystės ūkis, Aldona Sireikienė, Kaimo laikraštis