Cukinijų sezonas prasidėjo! „Esu girdėjusi sakant, kad šiuo metu reiktų nepamiršti užrakinti automobilio duris, kad kaimynai cukinijų neprikrautų, nes visi augina ir derliaus nėra kur dėti“, – juokauja tinklaraščio „Zinos virtuvėje“ administratorė palangiškė Zina Bružienė. Juokas juokais, bet cukinija ši tiesų yra viena tobuliausių daržovių salotoms, spagečiams, blynams, sriuboms, omletui, pyragams ir daugybei kitų patiekalų. Dalydamasi receptais su šia daržove, Zina siūlo nepamiršti ir baklažanų bei kitų daržo gėrybių.
Cukinijų spagečiai
„Kad jau prasidėjo cukinijų sezonas, tai šiltomis vidurvasario dienomis pasilepinkime itin greitu, itin lengvu, itin paprastu ir itin nekaloringu patiekalu – cukinijų spagečiais“, – ragina palangiškė. Gamindama šį patiekalą, ji naudoja dvipusį daržovių skustuką.

Reikės:
- cukinijos
- morkos
- 100 ml grietinėlės (30 proc.)
- 100 ml vandens
- svogūno
- kelių skiltelių česnako
- druskos
- žiupsnelio cukraus
- pipirų, prieskonių makaronams
- citrinos sulčių
- šafrano (nebūtinai)
„Kad patiekalas būtų spalvingesnis ir įvairesnės tekstūros, sudrožiu vieną morką ir vieną cukiniją. Į puodą įpilu šiek tiek alyvuogių aliejaus ir su česnaku pakepu supjaustytą svogūną, kol tampa permatomas. Po to suberiu morkas, minutę kitą maišydama pakepu, įpilu vandens ir patroškinu 2 minutes. Pilu 100 ml grietinėlės, beriu druskos, cukraus, pipirų, prieskonių. Troškinuką galima pagardinti keliais „plaukeliais“ šafrano“, – pasakoja Zina.

Kai viskas užverda, sudedami cukinijos spagečiai, įspaudžiami keli citrinos lašeliai. Kai patiekalas užverda, ugnis išjungiama. „Jokiu būdu negalima leisti pavirti nė minutės. Šie spagečiai turi tik perkaisti, tapti lankstūs, bet išlikti traškūs, kaip aldente. Bet koks bandymas virti ilgiau pikantišką daržovių pastą pavers banaliu, šiaudeliais supjaustytu, cukinijų troškiniu“, – perspėja Z. Bružienė.
Tiems, kurie yra atsisakę grietinėlės, palangiškė rekomenduoja gaminti tik su vandeniu arba pačia liesiausia grietinėle.
„Jei kam atrodo per lengva ir nesotu, tai viskas, apie ką tik pagalvojate, prie jų puikiausiai tinka: žuvis, vištiena, jūros gėrybės, balta duona, grikiai, ryžiai ir netgi tikri spagečiai, – siūlo Zina. – Bet man nereikia nieko.“
Cukinijų blyneliai su rūkyta lašiša

Reikės:
- nedidelės cukinijos
- rūkytos lašišos
- kiaušinio
- 2 šaukštų miltų
- didelio šaukšto „Džiugo“ arba parmezano sūrio
- tepamojo sūrio
- druskos
- džiovinto rozmarino
- česnako granulių
- Cukiniją sutarkuokite, pasūdykite ir palikti 10 min.
- Nuspauskite sultis, įmiškite kiaušinį, įberkite smulkinto Džiugo“ arba parmezano sūrio, miltų, pipirų, rozmarino ir česnako. Išmaišykite ir kepkite blynelius ant vidutinės ugnies.
- Patiekdami uždėkite tepamojo sūrio su žolelėmis ir rūkytos lašišos gabalėlių.
Baklažano užkandis
Tai lengvai pagaminamas vasariškas užkandis iš baklažano.

Reikės:
- nedidelio baklažano
- pusės paprikos
- sezamo sėklų
Užpilui:
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštų Vorčesterio padažo
- 2 šaukštų granatų sirupo
- 2 šaukštų sojos padažo
- šaukšto medaus
- 2 išspaustų česnako skiltelių
- pipirų
- 2 šaukštų virinto vandens
- Iš išvardytų ingredientų pagaminkite užpilą.
- Paprikos puselę supjaustykite juostelėmis, susmulkinkite petražoles.
- Baklažaną supjaustykite išilgai ir apkepti sausoje keptuvėje.
- Dar karštas baklažano juosteles sudėkite į užpilą ir išmaišykite. Po to suberkite paprikas ir petražoles, vėl išmaišykite ir palikite maždaug valandai atvėsti, bet kelis kartus vis pamaišykite.
- Patiekdami užkandį pabarstykite sezamo sėklomis, užpilkite granatų sirupo. Jei sirupo neturite, tinka kreminis balzamikas arba citrinos sultys.
Daržovių asorti
„Pirmas greitam vartojimui skirtas marinuotų daržovių stiklainėlis išnyko kaip dūmas neblaškomas vėjo, – prisimena Zina, kaip skaniai ir greitai jos šeima suvalgė daržoves. – Šįkart sugulė kitoks daržovių komplektėlis. Atsirado kaliaropė ir cukinija, o mišinio „razinka“ tapo dryžuotasis burokėlis. Dabar dar nežinau, kas gausis, bet šis dryžius atrodo neblogai.“
.jpg)
Reikės:
- morkos
- žiedinio kopūsto
- paprikos
- pomidoriukų
- cukinijos
- kaliaropės
- dryžuotojo burokėlio
Marinatui:
- 1 l vandens
- šaukšto druskos
- 4 šaukštų cukraus
- 120 ml acto
- šaukštelio garstyčių sėklų
- kvepiančiųjų ir juodųjų pipirų
- nedidelės aštriosios paprikos
- kelių česnako skiltelių
- kelių lauro lapelių
- Dalį marinato nupilkite į atskirą indą. Burokėlį supjaustykite ir 2 min. jame pavirkite, kad vandenyje liktų spalva ir burokėlio kvapas, kuris ne visiems yra malonus.
- Jeigu į asorti dėsite morkų, pirmiausiai jas taip pat pavirkite minutę marinate ir tik po to plikykite kartu su kitomis daržovėmis.
- Prieš pjaustydami pomidoriukus nulupkite žievelę.
- Likusias daržoves supjaustykite ir sudėkite į verdantį vandenį, kad nupliktų. Pamaišykite ir palaikykite vos minutę, bet neužvirinkite.
- Daržoves išimkite, sudėkite kartu su burokėliais į stiklainį, pagardinkite krapais ir šviežio česnako skiltelėmis. Marinatą vėl užvirinkite ir užpilkite ant daržovių.
- Atvėsusį stiklainį per naktį laikykite šaldytuve, o kitą dieną jau galite ragauti.
Zinos BRUŽIENĖS nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.