Paprikų aitrumas nustatomas pagal veikliosios medžiagos kapsaicino kiekį ir matuojamas Skovilio vienetais (SHU – Scoville heat unit).
Šie vienetai buvo pavadinti amerikiečių farmacininko Wilburo Scoville’io vardu po to, kai 1912 m. sukurtas testavimo metodas (žinomas kaip organoleptinis Skovilio testas). Šio metodo principas labai paprastas: imamas atitinkamas džiovintų paprikų kiekis, daromas aliejus, tirpinamas spirite. Gautas ekstraktas skiedžiamas vandeniniu cukraus sirupu tol, kol nesijaučia tirpalo aštrumo. Testą atlieka kvalifikuoti testuotojai. Skiedimo santykis paverčiamas į Skovilio vienetus. Pavyzdžiui, norint neutralizuoti paprikos ‘Trinidad Scorpion Butch’ stiprumą, vieną lašą analizei paruošto ekstrakto reikia atskiesti 1 463 700 kartų. Perskaičiavus į litrus, būtų maždaug 73 l.
Taigi Skovilio skalėje paprikų veislės sugrupuotos pagal aitrumą. Visiškai neaitri yra paprasta saldžioji paprika. Pati aitriausia paprika, oficialiai užfiksuota Gineso rekordų knygoje, 2011 m. buvo laikoma ‘Trinidad Scorpion Butcht’.
Kasmet aitriųjų paprikų paklausa vis didėja. Visos šios ypač „karštos“ veislės yra Capsicum chinense tipai. Šias „adrenaliną“ sukeliančias paprikas vartoti ir auginti ypač patinka jaunesniajai kartai, kuri mėgsta eksperimentuoti būtent su šiomis daržovėmis.
Tai bene populiariausia visame pasaulyje ypač aitrių paprikų rūšis, kurios pavadinimas kilęs nuo ispaniško Havanos vardo. Plonasieniai vaisiai yra 4–6 cm ilgio ir primena žibintus. Įvairių veislių aitrumo lygis skiriasi, tačiau visos labai aštrios ir svyruoja nuo 200 000 iki 700 000 SHU. Šios paprikos subręsta vėlai, todėl šaltesniuose regionuose (Vidurio Europoje ir panašiuose) tinka auginti šiltnamiuose ar tuneliuose. Šiltesniuose regionuose jas taip pat galima sėkmingai auginti atvirame lauke, pirmojo derliaus sulaukiama vasaros pabaigoje.
Capsicum chinense paprikų veislės:
Viena aitriausių paprikų veislių pasaulyje ‘Naga Morich’ kilusi iš Šiaurės rytų Indijos ir Bangladešo. Augalas žemas ir plačiai išsišakojęs. Vaisiai plonasieniai, pailgi ir prinokę – nuo šviesiai žalios iki raudonos spalvos (SHU 1 000 000).
Šios paprikos buvo aštriausios pasaulyje iki 2012 m. Jos kilusios iš Centrinės Amerikos Trinidado ir Tobago salų. Jų vaisiai raukšlėti, smaili, 4–5 cm ilgio ir 2–3 cm pločio (1 200 000 SHU).
Šios veislės vaisiai yra dviejų spalvų: raudonos (‘Trinidad Moruga Scorpion Red’) ir ryškiai geltonos (‘Trinidad Moruga Scorpion Yellow’). Abi veislės subręsta labai vėlai, skirtos auginti šiltnamiuose ar tuneliuose visuose regionuose, kur vasaros karštos.
Ypač stipri, vėlyva ir nepaprastai aitri paprikų veislė. Vaisiai netaisyklingos formos, labai raukšlėti, 6–8 cm ilgio ir 3–4 cm pločio. Subrendę būna ryškiai raudoni. 2013 m. lapkričio 19 d. pagal Gineso rekordų knygą ‘Carolina Reaper’ buvo paskelbta aitriausia pasaulyje paprika, kurios aitrumas yra 2 000 000 SHU.
KAIP APDOROTI PAPRIKAS?
Kaip žinome, aitriosios paprikos turi kapsaicino, kuris, patekęs ant kūno, gali smarkiai nudeginti. Kad taip neatsitiktų, reikia laikytis tam tikrų saugumo reikalavimų.
• Prieš pjaustant aitriąsias paprikas būtina užsimauti apsaugines pirštines. Lateksinės netinka, nes lateksas praleidžia kapsaiciną. Tad patartina pasirinkti tvirtesnes, darbui su buitine chemija skirtas pirštines. Jas užsimaukite net tada, jeigu reikia supjaustyti tik vieną papriką.
• Dirbant su ypač aitriomis paprikomis (pavyzdžiui, ‘Jolokia’, ‘Scorpion’, ‘Habanero’ ir kitų veislių) patartina naudoti apsauginius akinius, kad į akis netrykštelėtų aliejaus ar sulčių. Net ir menkiausias kapsaicino kiekis, papuolęs į akis, sukelia didelius skausmus ir perštėjimą.
• Maldami sudžiovintas aitriąsias paprikas kavamale ypač saugokitės, nes jų milteliai, papuolę į kvėpavimo takus, gali smarkiai juos pažeisti. Supilkite sudžiovintus aitriųjų paprikų gabaliukus į kavamalę, uždenkite ją dangteliu ir visą kavamalę įdėkite į sandarų polietileno maišelį. Tada malkite. Sumalę nenuimkite maišelio ir palikite kavamalę ramiai pastovėti 2–3 minutes. Paskui atsargiai nuimkite maišelį nuo kavamalės ir dar atsargiau perpilkite sumaltus miltelius į indelį. Šitaip išvengsite aitriųjų paprikų dulkių, kurios atsiranda malant jas.
• Virdami įvairius padažus, pagardus ir kt. iš ypač aštrių paprikų (pavyzdžiui, ‘Bhut’, ‘Jolokia’ serijos ar kitų Capsiccum chinense paprikų) pasirūpinkite ypač gera ventiliacija, nes nuo sklindančio kapsaicino pradės perštėti akis, graužti nosį, gali imti pykinti. Patartina nevirti ir negaminti nieko iš ypač aitrių paprikų, kai namuose yra vaikų. Menkiausias kapsaicino kiekis, patekęs ant vaiko odos, gali sukelti jam nemalonių pojūčių, nudeginti odą. Ypač skaudžios pasekmės gali būti kapsaicinui patekus į akis.
VDU Žemės ūkio akademijos Agronomijos fakulteto docentė dr. Audronė ŽEBRAUSKIENĖ
Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.