Kaunas +15,1 °C Debesuota
Pirmadienis, 18 Rgp 2025
Kaunas +15,1 °C Debesuota
Pirmadienis, 18 Rgp 2025

Ar tikrai medus neturi galiojimo laiko?

2025/03/21


Medus nuo seno laikomas vienu iš nedaugelio natūralių produktų, kuris, regis, niekada nesugenda. Tai įdomi ir dažnai diskutuojama tema, ypač tarp bitininkų ir sveikos gyvensenos entuziastų. Bet ar tikrai medus yra amžinas? Išnagrinėkime šį klausimą išsamiau.

Kodėl medus nesugenda?

Medus turi unikalių savybių, dėl kurių jis gali išlikti tinkamas vartoti neribotą laiką:

  • Mažas vandens kiekis – dėl itin mažo drėgmės kiekio bakterijos ir pelėsiai negali daugintis;
  • Aukšta rūgštingumo koncentracija – rūgštinė terpė sukuria nepalankias sąlygas mikroorganizmams;
  • Natūralūs konservantai – meduje esantis vandenilio peroksidas padeda apsisaugoti nuo gedimo.

Net senovės Egipto kapuose rastas medus buvo puikiai išsilaikęs ir vis dar valgomas. Tai tik patvirtina, kad tinkamai laikant medų, jo kokybė gali išlikti nepakitusi daugelį metų.

Ar gali medus sugesti?

Nors medus savaime nesugenda, netinkamos laikymo sąlygos gali jį pakeisti:

  • Drėgmė – jei į medų patenka per daug drėgmės, gali prasidėti fermentacijos procesas;
  • Temperatūra – per didelis karštis gali sunaikinti naudingas medaus savybes;
  • Šviesa – tiesioginiai saulės spinduliai gali paveikti jo struktūrą ir skonį.

Kad išvengtumėte šių problemų, svarbu rinktis kokybiškus ir sandarius indelius medui laikyti.

Tinkamas medaus laikymas

Norint išsaugoti medaus kokybę ir skonį, svarbu laikyti jį tinkamuose induose. Rekomenduojame pasirinkti aukščiausios rūšies plastikinius indelius, kurie:

  • Yra 100 % perdirbami;
  • Sandarūs – apsaugo nuo drėgmės ir oro poveikio;
  • Pritaikyti medui pagal jo kiekį;
  • Atsparūs temperatūrai nuo -20°C iki +100°C.

Tinkamai laikant ir naudojant sandarius indelius, jūsų medus išlaikys savo kokybę metų metus!

Kaip atpažinti kokybišką medų?

Norint būti tikriems, kad vartojate natūralų ir aukštos kokybės medų, verta atkreipti dėmesį į kelis pagrindinius požymius:

  • Spalva ir skaidrumas – natūralus medus gali būti įvairių atspalvių – nuo šviesiai geltonos iki tamsiai rudos, priklausomai nuo augalų rūšies. Jis neturėtų būti pernelyg skaidrus, nes per daug skaidrus medus gali reikšti, kad jis buvo perdirbtas ar net praskiestas.
  • Tekstūra – tikras medus būna šiek tiek klampus ir lipnus. Jei jis pernelyg skystas, gali būti, kad į jį pridėta vandens ar kitų priemaišų.

Kaip atskirti natūralų medų nuo dirbtinio?

  • Lašelio testas – natūralus medus, užlašintas ant popieriaus ar servetėlės, neturėtų susigerti ir palikti šlapio žiedo;
  • Vandens testas – į stiklinę vandens įdėkite šaukštą medaus. Jei jis iškart ištirpsta, tikėtina, kad medus yra praskiestas. Natūralus medus turėtų nusėsti ant dugno;
  • Kristalizacija – dauguma tikrų medaus rūšių ilgainiui kristalizuojasi, tai yra natūralus procesas.

Amžinasis saldumas: kaip išlaikyti medų nepaliestą laiko

Medus tikrai gali išlikti nesugedęs labai ilgą laiką, tačiau svarbu jį laikyti tinkamose sąlygose. Jei norite išvengti drėgmės ir oro poveikio, rinkitės kokybiškus ir sandarius indelius, kurie užtikrins ilgalaikį produkto išsaugojimą. Tad jei namuose turite seną stiklainį medaus – nebijokite, jis vis dar gali būti tinkamas vartoti!

 

UAB „Augima“ fotoinformacija

Dalintis
2025/08/18

Nuo deklaracijų prie realybės („špargalkė“ naujajai Vyriausybei)

Artėjant naujosios Vyriausybės formavimui, politinės partijos ir visuomenė vėl kelia esminius klausimus dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros ateities. Patirtis rodo, kad be aiškios vizijos ir strateginių sprendimų ne tik stringa moderni...
2025/08/18

Derybos dėl „Marijampolės pieno konservų“ pirkimo baigtos, Vilkyškių pieninė prašo leidimo

Viena didžiausių Lietuvoje pieno perdirbimo grupių „Vilvi Group“ valdoma Vilkyškių pieninė ir finansinių sunkumų turinčios bendrovės „Marijampolės pieno konservai“ (MPK) valdytoja Klaipėdos įmonė „Karpis“...
2025/08/18

Savaitgalį gaisruose žuvo du žmonės, nuskendo žmogus, degė kombainai, ugniagesiai gelbėjo baidarininkus

Savaitgalį gaisruose žuvo du žmonės, nuskendo žmogus, degė kombainai, ugniagesiai gelbėjo baidarininkus.
2025/08/18

Egzotinių vaisių auginimas Lietuvoje – tik kantriesiems

Egzotinių augalų entuziastė savo sodyboje augina figmedžius, bananmedžius, granatų ir net persimonų medžius. Štai figų derlius vienais metais jau buvo toks gausus, kad kitąmet buvo planuota iš jų virti uogienę. „Ypatingas jausm...
2025/08/18

Stripeikiuose praūžė medkopio šventė

Aukštaitijos nacionaliniame parke, senajame Ignalinos rajono Stripeikių kaime, Bitininkystės muziejaus erdvėse, per Žolines kasmet vyksta tradicinė Medkopio pabaigos šventė, sukviečianti minias žmonių iš visos Lietuvos. Pastar...
2025/08/18

Patikrinkite ūkinės sėklos daigumą – nepalikite kitų metų derliaus atsitiktinumui

Šiemet javapjūtė ūkininkams buvo ir vis dar yra tikras išbandymas – lietus ir gūsingi vėjai ne tik suguldė pasėlius, bet ir gerokai pablogino grūdų kokybę. Ši situacija dar kartą primena – ūkinė sėkla kitų metų pas...
2025/08/18

Saugumo pamatai: ŽŪDC parengė 10 karinės infrastruktūros projektų, pusė iš jų jau yra įgyvendinami

Stipri valstybė prasideda nuo saugumo, o saugumas – nuo tvirtų pamatų. Šie pamatai kuriami ne tik pratybose ar modernizuojant karinę techniką, bet ir planuojant bei įgyvendinant strateginę karinę infrastruktūrą. Šiam tikslui Že...
2025/08/18

Kviečia aplinkosaugos festivalis „Darom prie jūros 2025“

Rugpjūčio 22–24 d. Melnragėje vyks jubiliejinis, penktus metus rengiamas „Mes Darom“ aplinkosaugos festivalis „Darom prie jūros“. Čia susiburs gamtos mylėtojai iš visos Lietuvos – jų lauks kopų tvarkymo d...