Columbus +0,8 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 19 Grd 2024
Columbus +0,8 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 19 Grd 2024

Atnaujintas interaktyvus ekologinių ūkių žemėlapis

2022/01/04


Lietuvos vartotojų institutas (LVI) atnaujino ekologinių ūkių žemėlapį (https://www.vartotojai.lt/ekologiniu-ukiu-zemelapis/), kuriame pateikiama informacija apie Lietuvoje užaugintus ir pagamintus ekologiškus produktus. Esą sukaupta informacija yra patikima ir teisinga, todėl pasitarnaus vartotojams, kad šie nebūtų klaidinami.

Anot LVI vadovės dr. Zitos Čeponytės, instituto praėjusiais metais atliktas „žaliųjų“ teiginių tyrimas parodė, kad apie 10 proc. teiginių apie Lietuvoje užaugintus ir pagamintus ekologiškus produktus sudaro teiginiai, kurie galimai klaidingai nurodo maisto produktų ekologiškumą, poveikį aplinkai ir nepateikia pilnos bei pagrįstos informacijos.

Be to, moksliniai tyrimai rodo, jog daugėja sukčiavimo atvejų, kuomet įprastiniai produktai yra pristatomi ir parduodami kaip ekologiški. Tai daugiausia alyvuogių aliejus, pienas, medus, šafranas, apelsinų bei obuolių sultys, vynuogių vynas, žuvis.

„Vykstant intensyviam „žaliajam smegenų plovimui“ vartotojams pasiūlėme priemonę – ekologinių ūkių žemėlapį, kuris padėtų nepasiklysti tarp „žaliųjų“ teiginių ir pasitikrinti, ar perkami produktai yra ekologiški“, – tikino Z. Čeponytė.

Pasak jos, interaktyviame ekologinių ūkių žemėlapyje pažymėti sertifikuoti ekologinės produkcijos ūkiai ir gamintojai. Vartotojams yra suteikiamos galimybės ne tik ieškoti konkrečių produktų, bet ir ekologinės produkcijos sertifikatų, taip pat atrinkti ūkius pagal produkciją, veiklos sritį ar savivaldybę.

Žemėlapyje pasirinkus, radus konkretų ūkį ar gamintoją, vartotojai gali sužinoti jų auginamos, gaminamos ekologinės produkcijos sąrašą, kontaktinę informaciją, taip pat peržiūrėti ir patikrinti patį sertifikatą.

Kiekvienas maisto produktas daro poveikį aplinkai per visą būvio ciklą, kurį sudaro derliaus auginimo, transportavimo, sandėliavimo, gamybos, produkcijos platinimo, vartojimo bei atliekų tvarkymo etapai. Moksliniai tyrimai rodo, kad didžiausią neigiamą poveikį aplinkai paprastai daro gamybos stadija.

„Teikdami pirmenybę vietiniams ekologiškiems produktams vartotojai prisideda prie aplinkosaugos problemų sprendimo. Mat, ekologinė žemdirbystė priskiriama prie efektyviausių būdų, mažinančių neigiamą žemės ūkio produkcijos gamybos poveikį aplinkai, nes ekologiniuose ūkiuose ribojamas pesticidų ir sintetinių trąšų naudojimas“, – aiškino LVI vadovė Z. Čeponytė. Be to, anot jos, vietinės gamybos produktai nukeliauja mažesnį atstumą ir taip prisideda prie neigiamo poveikio aplinkai sumažinimo juos transportuojant.

2022-01-04

LVI, ŪP informacija

interaktyvus ekologinių ūkių žemėlapis, žalieji teiginiai, ekologinė žemdirbystė, Ūkininko patarėjas
Dalintis