Ashburn +10,5 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 12 Spa 2024
Ashburn +10,5 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 12 Spa 2024
Vėlyvieji pomidorai. Vidos Skardžiuvienės nuotr.

Asta RAICEVIČIENĖ
ŪP portalo korespondentė 

Atsargos žiemai – iš vėlyvųjų daržovių

2024/09/17


Tiems, kas savo daržuose, soduose ar šiltnamyje dar turi vėlyvųjų daržovių, Vida Skardžiuvienė iš Biržų siūlo pasiruošti atsargų tam laikotarpiui, kai šviežiomis gėrybėmis jau negalėsime mėgautis. Užtat į šiltus vasaros prisiminimus sugrįšime skanaudami ryškiaspalves marinuotas paprikas, slyvų ir cukinijų pagardą, pomidorų padažą ar tiesiog – konservuotus pomidorus, kurie stiklainiuose taip viliojančiai atrodo, kad kažin ar besulauks žiemos.

Marinuota saldžioji paprika

Reikės:

1 l vandens,

200 ml aliejaus,

150 g acto (9 proc.),

200 g cukraus arba tiek pat medaus,

2 v. š. druskos,

juodųjų pipirų.

Papriką nuplauti, išvalyti sėklas, supjaustyti. Užvirinti marinatą, sudėti papriką. Kai užvirs, pavirti 5 min. Sudėti į stiklainiukus, sandariai uždaryti, apversti dangteliais žemyn, šiltai apkloti.

„Pernai gaminau su medumi, šiais metais – su cukrumi, laikosi gerai, nereikia nei šaldytuvo“, – tvirtina p. Vida.

Slyvų ir cukinijų pagardas (čatnis)

Reikės:

apie 1 kg slyvų,

apie 500 g cukinijos,

1 aitriosios paprikos,

česnako,

karčiųjų ir kvapiųjų pipirų,

0,5 a. š. imbiero,

pomidoro,

obuolio,

cinamono,

saujelės spanguolių,

1 v. š. druskos,

3 v. š. cukraus,

3 v. š. acto.

Visas daržoves supjaustyti, sudėti į puodą, sumaišyti. Užvirus, virti apie 30 min. Tuomet viską sutrinti smulkintuvu ir dar pakaitinti apie 10 min. Sukrėsti į stiklainiukus, užsukti, apversti dangteliais žemyn ir šiltai apkloti.

„Tai aštrus, pikantiško skonio pagardas prie vištienos. Gamindami ragaukite ir ingredientų kiekį dėkite pagal savo skonį“, – pataria šeimininkė.

Pomidorų padažas su slyvomis

Reikės:

2 kg pomidorų,

3-4 obuolių,

2 paprikų,

1 aitriosios paprikos,

2 svogūnų,

keleto česnako skiltelių,

maltų pipiru,

lauro lapelio,

1 v. š. druskos,

4 v. š. cukraus,

3 v.  š. acto

Supjaustyti daržoves, sudėti prieskonius, išskyrus actą. Viską apie 1 val. virti. Tuomet supilti actą, pavirti kelias minutes. Viską sutrinti smulkintuvu ir dar 15 min. pavirti. Supilstyti į stiklainiukus.

Keptų pomidorų padažas su slyvomis

Reikės:

4 kg pomidorų,

1 kg slyvų,

2 paprikų,

1 aitriosios paprikos,

2 svogūnų,

5-6 skiltelių česnako,

4 v. š. cukraus,

3 a. š. druskos,

1 v. š. obuolių acto (konservantas, bet galima ir be jo),

aliejaus,

pipirų (dviejų rūšių: citrininių ir baltųjų).

krapų,

baziliko.

Viską supjaustyti, sudėti į kepimo indą, gerai apšlakstyti aliejumi. Kepti 170 laipns. C temperatūros orkaitėje apie 2 val. Supilstyti į stiklainius, uždaryti, apversti ir šiltai pridengti. Ponia Vida pataria gaminant ragauti, taip pagal savo skonį suderinti slyvų ir pomidorų santykį.

Marinuoti vėlyvieji pomidorai

Reikės:

1 l vandens,

1 v. š. druskos,

4 v. š. cukraus,

2 v. š. acto.

Pomidorus marinatu užpilti du kartus. Jei vaisiai didesni – juos patariama su adata prie kotelio subadyti, kad neskiltų. Tinka įvairūs prieskoniai: krapai, česnakai, pipirai, petražolės, garstyčių grūdeliai.

 

Vidos Skardžiuvienės nuotraukos

Dalintis