Siurprizo laukė ketverius metus
Suvalgiusi pamėgtus avokadus, dukters Sandros pirktus prekybos centre, S. Jokšienė keletą vandenyje pamirkytų kauliukų gegužę, atšilus orams, pasodino šiltnamyje. Ir po mėnesio praskleidus bei apgenėjus vieno vyšninio pomidoro lapus, pasirodė sprindžio dydžio atžalėlė, kuri, dažnokai ir gausiai, palaistoma per vasarą dar labiau išsistiebė ir sulapojo. Rugsėjo pabaigoje persodintas į vazoną, augalas žiemojo namuose – tai verandoje, tai saulės atokaitoje, ant palangės. Ir taip vis vasarojant kieme, o žiemojant namuose, po ketverių metų ant daugiau kaip pusmetrio vešlaus augalo moteris sulaukė gausybės žiedų.
Žemė įprastinė, kasmet pakeičiama iš šiltnamio. S. Jokšienė pastebėjo, kad avokadas mėgsta „pasimaudyti“, tad pasirūpina jį apipurkšti. Tačiau kai kam bene įdomiausi gali pasirodyti natūralūs tręšimo būdai: „Žemę su augalu palaistau atvėsintu bulvių ar kiaušinių vandens nuoviru. Dar vietoj trąšų tinka ir vanduo, kuriame nuplaunu skustas bulves. Dar geresnė trąša – sutrinti kiaušinių lukštus, užpilti šaltu vandeniu, o po paros ar kelių dienų palaistyti žemę. Tinka vietoj trąšų naudoti ir nuo česnakų skiltelių nupiltą vandenį. Taip tręšiu daugelį kitų augalų, tarp jų ir retesnius, kurių atžalėlių anksčiau parsiveždavau ir Vokietijos. Lapai būna sodrūs, blizgūs, tvirti.“
Avokadą šilutiškei pavyko išgelbėti net nuo įkyriųjų skydamarių: gelbėjo ūkinis ir žaliasis muilai, naudojo spiritines priemones, nuo kurių ant lapų liko juodų dėmelių.
Ką gi pašnekovė darys, kad sulauktų vaisių? Ir vėl eksperimentuos: kadangi gelsvi avokado žiedeliai gana trapūs, lengvai perbrauks per juos su šluotele, skirta dulkėms valyti.
Vietoj sviesto ir prie žuvies
Anksčiau su antsvorio problemomis susidūrusi ir daugybę augalinių terapijų išbandžiusi S. Jokšienė įsitikino ir avokadų nauda: „Juos dedu ant duonos ir valgau vietoj sviesto. Dar mėgstame avokadus valgyti su žuvies konservais, kurių pasigaminame patys, nes vyras Algimantas – patyręs žvejys.“
Ir iš tiesų ne paslaptis, kad savo tėvynėje Amerikoje tūkstantmečius populiarūs avokadai mažina cholesterolio kiekį kraujyje, mat juose daug lecitino, mažinančio kraujo klampumą, valančio kraujagyslių sieneles, apsaugančio kepenis nuo riebalų kaupimosi. Ir ką bešnekėti apie vitaminus: avokaduose daug A, C, riboflavino, niacino.
„Rasų“ korespondentė Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ
Stasės Jokšienės nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.
UAB „Ūkininko patarėjas“
Įmonės kodas 133122411
PVM mokėtojo kodas LT331224113
Ats. sąsk. nr. LT154010042500061234,
LUMINOR bankas
Gedimino g. 27, LT-44319 Kaunas
Tel. (8-37) 225 300
El. paštas: referente@ukininkopatarejas.lt
Duomenys apie UAB „Ūkininko patarėjas“ kaupiami ir saugomi LR Juridinių asmenų registre
© 2022 - UAB „Ūkininko patarėjas” | Visos teisės saugomos