Kaunas -3,2 °C Debesuota
Šeštadienis, 14 Grd 2024
Kaunas -3,2 °C Debesuota
Šeštadienis, 14 Grd 2024

Bulvių veislės – vis naujesnės ir įdomesnės

2023/11/10


Sezonas baigėsi, bulvės sandėliuose – metas aptarti naujienas. Kokios gi veislės atkeliauja į Lietuvą ir kaip jos čia pasiteisina, teiravomės dr. Audronės Žebrauskienės, Žemės ūkio akademijos docentės, ir ūkininkės Alvytės Valuckienės iš Ramoniškių (Vilkaviškio r.).

„Mokslininkai išveda naujas veisles siekdami, kad augalai būtų atsparūs ligoms ir nepalankiems aplinkos veiksniams, – teigia dr. Audronė Žebrauskienė, pridurdama, kad daug dėmesio skiriama ne tik gumbų išvaizdai, bet ir skonio savybėms.“

Pasak mokslininkės, Europoje yra populiarios graikiško riešuto dydžio bulvės, o lietuviai vis dar teikia pirmenybę didelėms bulvėms, nors pastebima tendencija, kad ir mažos „baby“ tipo bulvės jau atranda vietą mūsų virtuvėje.

bulvių veislės
‘Aztec Gold’ (A. Žebrauskienės nuotr.)

‘Aztec Gold’ – viena naujausių veislių. Įdomu tai, kad šios vidutinio ankstyvumo bulvės – oranžiniu, mangą primenančiu minkštimu, subtilaus skonio. Termiškai apdorojus, minkštimo spalva beveik nesikeičia. Šiose bulvėse santykinai daug sausųjų medžiagų. Veislė atspari vėlyvam lapų ir gumbų marui. Labai įspūdinga ne tik minkštimo spalva, bet ir visas augalas labai gražus, netgi dekoratyvus.

Ūkininkės A. Valuckienės žodžiais tariant, ši veislė neapsakomo grožio ir švelnaus skonio, tad augins ją ir toliau.

bulvių veislės
‘Barcelona’ ir ‘Boston’ (A. Valuckienės nuotr.)

‘Boston’ – kita naujiena Lietuvos žemėse. Užauga tolygūs, labai dideli ovalūs gumbai su raudona luobele, negiliomis akutėmis ir šviesiai geltonu minkštimu. Tai itin maistingos vidutinio ankstyvumo stambiagumbės bulvės. Gumbai užauga vienodo dydžio, gražios, ovalios formos, šiek tiek plokšti. Labai skanios bulvės, tinka tiek virti, tiek patiekalams iš tarkių gaminti. Augalai stiprūs, gerai auga ir prastesnėse dirvose. Ūkininkė A. Valuckienė džiaugiasi jų derlingumu netgi sausringais metais.

‘Barcelona’ – vidutinio ankstyvumo užaugina vienodus, didelius pailgai ovalius gumbus. Jų luobelė šviesiai geltona, akutės negilios, minkštimas irgi šviesiai geltonas. Ūkininkų Valuckų šios bulvės šiemet nenuvylė nei derlingumu, nei geru skoniu.

‘Bergerac’ – gumbai tolygūs, pailgi, o minkštimas violetinis. Tai reiškia, kad šiose vidutinio ankstyvumo bulvėse yra antocianinių – antioksidantų, padedančių kovoti su vėžiu. Tai specifinės išvaizdos ir formos bulvės. Jų poreikis nėra didelis dėl ypač ryškios spalvos. Šias bulves mėgsta gurmanai, kai kurie restoranai ir ypač sveikuoliai, besirūpinantys sveika gyvensena ir prevencija nuo onkologinių susirgimų.

bulvių veislės
‘Siena’  (A. Žebrauskienės nuotr.)

‘Siena’ – gumbai pailgi, luobelė geltona, minkštimas irgi geltonas, akutės negilios. Išvirtos šios bulvės įgauna banano spalvą. Doc. A. Žebrauskienės pastebėjimu, šios salotinės bulvės tinka ir cepelinams bei kitiems tarkuotų bulvių patiekalams ruošti. Labai skanios, galima valgyti vienas virtas arba keptas. Gali būti vartojamos kaip „baby“ bulvytės, nes maži gumbai yra labai gero skonio.

„Skanios ir gražios, bet augdamos reikalauja daugiau drėgmės, kai užklupo sausra, virkščios nuvyto kiek anksčiau nei įprasta“, – atkreipė dėmesį A. Valuckienė.

‘Madrid’ – stambios vidutinio ankstyvumo bulvės šviesiai geltona luobele ir kreminiu vidumi. Išvirtų gumbų spalva nepakinta. Veislė labai derlinga.

‘Miss Blush’ – labai įspūdingos išvaizdos bulvės apvaliais, vidutinio dydžio gumbais. Luobelė pusiau raudona, pusiau geltona, minkštimas kreminės spalvos. Tai ankstyva/vidutinio ankstyvumo veislė. Tinka auginti ir valgyti kaip „baby“ bulvytes.

bulvių veislės
‘Miss Blush’ ir ‘Bergerac’ (A. Žebrauskienės nuotr.)

 

„Rasų“ informacija

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis