Ashburn +23,2 °C Nedidelis lietus
Penktadienis, 12 Lie 2024
Ashburn +23,2 °C Nedidelis lietus
Penktadienis, 12 Lie 2024

Jolita ŽURAUSKIENĖ
ŪP korespondentė
 

Bus valgytojų, bus ir šparagų augintojų

2024/04/28


Šparagų (smidrų) auginimas Lietuvoje jau nebe naujiena. VĮ Žemės ūkio duomenų centro duomenimis, mūsų šalies prekiniuose ūkiuose auginamų šparagų plotai plečiasi. Nauja, madinga daržovė vis labiau užkariauja augintojų širdis. Ar neatsitiks taip, kad, išaugus pasiūlai, augintojams teks ieškoti naujų rinkų ir tenkintis mažomis pardavimo kainomis?

Nepraranda optimizmo

Šiemetis šparagų derlius kai kuriuose ūkiuose – labai ankstyvas. Todėl pirkėjai, išsiilgę naudingų medžiagų turinčių daržovių, negaili pakloti 10–15 Eur/kg. Ukmergės r. ūkininkė Genovaitė Sakalauskienė prekyboje jau turi rūpestingai ir su meile išaugintų ekologiškų šparagų. „Ankstyvą šiemetį derlių lėmė labai šilti orai. Šparagus jau parduodu savame ūkyje, praėjusią savaitę pirmą kartą juos vežiau į Vilniaus turgelį. Daržoves pavyko parduoti po 15 Eur/kg. Prieš 13 metų, kai šparagus Lietuvoje augino vos keli augintojai, kilogramas delikatesinių daržovių kainavo 32 Lt (9,27 Eur). Nepaisant infliacijos, matome, kad kaina nelabai pakito. Dabar augintojų – daug, ekologinių ir chemizuotų ūkių produkcijos pardavimo kainos – vienodos“, – „Ūkininko patarėjui“ prisipažino G. Sakalauskienė, atradusi savo rinką ir nesudėtingai realizuojanti delikatesines daržoves.

Ji teigė mananti, kad ateityje, kai padaugės augintojų, atsiras ir daugiau valgytojų. „Mes kiekvienais metais organizuojame šparagų (smidrų) festivalius, populiariname daržovę, kad padaugėtų valgytojų. Šiais metais festivalis vyks gegužės 26 d. Žalgirių k., Ukmergės r. Yra dar daug žmonių, neragavusių smidrų. Todėl kuo daugiau bus valgytojų, tuo daugiau reikės daržovių“, – tikino optimizmo neprarandanti darbšti moteris.

Prasidėjo daržovių sezonas

Kauno r. daržovių augintoja Renata Jančoraitė šparagus auginti pradėjo prieš 8 m., kai dar nebuvo daug smidrų augintojų, tačiau buvo daug kalbama apie jų auginimą ir vartojimą. Auginti šparagus buvo madinga, todėl ūkininkai kibo į šią veiklą. Juos viliojo ir gera daržovių pardavimo kaina. „Pastaruoju metu šparagų augintojų gretos gausėja, yra ūkių, kurie specializuojasi vien tik šparagų auginime ir produkciją realizuoja kitokioje rinkoje. Aš be šparagų auginu ir kitas daržoves, kurias realizuoju ūkininkų turgeliuose Kaune prie pilies ir PC „Molas“, taip pat Vilniaus Tymo turgelyje. Šiemetis pavasaris – rekordinis. Šparagų sezono pradžia ūkyje užfiksuota balandžio 11 d. Džiaugiuosi, kad skanias daržoves jau valgome patys ir parduodame jų išsiilgusiems vartotojams“, – kalbėjo ūkininkė.

R. Jančoraitė konkurencijos turgeliuose nejunta, nes klientai turi atradę savo daržovių augintojus, iš kurių perka produkciją. „Kokiomis kainomis augintojai parduoda šparagus sezono pradžioje? Tai priklauso nuo pasirinktos kainodaros. Mano ūkyje išaugintų šparagų pardavimo kaina nekinta viso sezono metu. Aš daržoves sveriu, už 100 g prašau 1 Eur. Kainą koreguoju tik tiems, kurie užsisako didesnį kiekį“, – ŪP aiškino R. Jančoraitė.

smidrai vassara
Šparagų  laukas vasarą.

Išsiaugino vartotojus

Kotryna ir Algimantas Meidai, ūkininkaujantys Anykščių r., taip pat augina šias maistingas ir madingas daržoves. Jie šparagų derliaus vartotojams kol kas dar nesiūlo, pirmuosius ūglius, kurių yra nedaug, valgo patys. „Šparagų sezonas beldžiasi, bet dar neprasideda. Pliusas būti augintoju – randi ko paragauti net balandžio viduryje. Oras atšalo, todėl ūglius užkaupėme. Žinoma, tai jų augimo nepristabdė – jie nori krutėti. Pernai derlių pradėjome rinkti gegužės pradžioje. Manau, kad ir šiais metais derliaus sulauksime tuo pačiu metu“, – minėjo ūkininkė.

ŪP teiravosi sutuoktinių, ar šparagų verslas nepraranda populiarumo? Anot K. ir A. Meidų, jiems, prieš 6 metus kuriant šparagų ūkį, jau buvo sakoma, kad šių daržovių rinka perpildyta. Todėl jauna šeima buvo raginama pagalvoti, kur realizuos užaugintą derlių. „Mes savo vartotojus užsiauginome. Nors Lietuvoje daug kas žino apie šparagus, bet yra daug ir nežinančių, ir net neragavusių šių daržovių. Todėl vartotojus reikia šviesti. Manau, kad rinkoje dar tikrai yra vietos“, – atviravo K. Meidė.

Anykščių r. ūkininkai savo produkcijai jau turi užsakovus, todėl dabar aktyvios rinkos plėtros nevykdo. Tačiau buvo laikas, kai apie tai reikėjo galvoti, reikėjo reklamuotis socialiniuose tinkluose, produkciją pardavinėti elektroninėje parduotuvėje. „Norint sėkmingai realizuoti produkciją, reikia įdėti daug darbo“, – argumentavo K. Meidė.

Yra ir pliusų, ir minusų

„Iš šparagų auginimo milijonų nesusikrausime, tačiau šią kultūrą, reikalaujančią labai daug rankų darbo ir turinčią savų pliusų bei minusų, vis dar verta auginti“, – ŪP tvirtino Raseinių r. ūkininkė Rūtenė Žemkauskienė. Anot pašnekovės, ūkininkai, auginantys didelius plotus delikatesinių daržovių, jas pagal sudarytas sutartis parduoda did-menininkams, todėl savo darbus planuoja kitaip nei smulkieji augintojai.

„Jei ateityje atsiras daugiau šparagų augintojų, manau, kad ši, viena ankstyviausių pavasarinių daržovių, vis vien nepraras savo populiarumo. Jei nebūtų paklausos, neatsirastų ir tiek daug pasiūlos. Tikiuosi, kad valgytojų gretos augs. Mes visi, kurie auginame šparagus, to tikimės. Kokia bus realybė? Matysime. Juk ne visiems augintojams sekasi vienodai – kai kurie nusivilia, kai kuriems nepavyksta daržovių realizuoti. Aš pati šparagus ne tik realizuoju, bet ir populiarinu, nes tai – naujas produktas“, – mintimis pasidalijo R. Žemkauskienė.

Anot Molėtų r. ūkininko Simono Klinavičiaus, ūkio „Geras šparagas“ savininko, žmonės suvalgo ne tik Lietuvoje užaugintą produkciją, bet ir importuotą. „Aš galiu garantuoti, kad importuotos yra suvalgoma daug daugiau nei lietuviškos produkcijos. Lietuvai dar toli iki rinkos užpildymo. Spėju, kad tam prireiks kokio dešimtmečio. Net lietuviškos braškės neužpildo rinkos, nes vieni paaugina ir meta šią veiklą. Taip niekada nepakyla kiekis – nėra užauginama tiek, kad nereikėtų pirkti lenkiškos produkcijos“, – tvirtino redakcijai jaunas ūkininkas.

 

Autorės, redakcijos ir socialinių tinklų nuotraukos

Viršelyje: Populiarėjanti pavasario daržovė. Algimantas Meidus sako, kad šparagų sezonas beldžiasi, bet dar neprasideda.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
Verslas