10 minučių darbo ir tik trys kasdieniai ingredientai – o rezultatas tiesiog tirps burnoje. Th. Lauvray pasakoja, kad škotiški sviestiniai sausainiai (angl. Scottish shortbread) vertinami tų, kurie virtuvėje nori skanaus rezultato ilgai neplušant ir daug neišleidžiant.
„Konditerija yra tikras menas, bet kartais dieviškam skanėstui pakanka kelių nebrangių produktų ir nereikia jokių profesionalo sugebėjimų ar įmantrios technikos. Tereikia pasikliauti receptu, kurį išbandžiusi ir pamėgusi ne viena karta – ir ne vienoje šalyje. Škotiški sausainiai išsiskiria savo trapumu ir skonio gyliu. Nors jų išvaizda – visiškai paprasta, ji slepia didelį malonumo potencialą“, – pasakoja „Iki“ konditeris.
Pasak Th. Lauvray, sviestinių sausainių receptų netrūksta visame pasaulyje, tačiau būtent Škotija yra laikoma jų tėvyne. Škotai gamina juos dar nuo 16 amžiaus ir yra ištikimi originaliai sudėčiai. Kitur į tokius kepinius dedama, pavyzdžiui, kepimo miltelių ir sodos, todėl jie būna traškios tekstūros. Tuo tarpu škotiški sausainiai gaminami tik iš cukraus, sviesto ir miltų, todėl yra ypač maloniai trapūs.
Šimtmečius mėgstamo recepto sėkmė glūdi keliose taisyklėse ir produktų kokybėje, pabrėžia Th. Lauvray. Todėl miltus rinkitės aukščiausios klasės, naudokite ne saldiklį, o cukrų, o sviestą rinkitės tokį, kad su juo kepinys tikrai pavyktų. Tuomet dar net neparagavus, o vos užuodus sausainių kvapą suprasite, kodėl šie ypač lengvai pagaminami sausainiai žinomi ir už Škotijos ribų
„Sviestas yra kasdienio pirkinių krepšelio dalis, todėl kiekvieną dieną nuperkama tūkstančiai jo pakuočių. Ypač gausiai jis perkamas per akcijas, nes jį juk galima užsišaldyti ir taip pigesniu sviestu apsirūpinti ilgesniam laikui. Jis tapęs bendriniu žodžiu visiems tepiesiems riebalams, tačiau tikras sviestas išsiskiria savo sudėtimi. Parduotuvėje tą atskirti visai lengva“, – pažymi Gintarė Kitovė „Iki“ komunikacijos vadovė.
Sviesto pagrindas – pieno riebalai, kurie sudaro iki 90 proc. gaminio. Populiariausias yra 82 proc. riebumo, jo yra ir didžiausias pasirinkimas prekyboje, dažnai jam galioja įvairios nuolaidos.
„Perkant tokį sviestą klientai gali būti tikri, kad jame nebus augalinių riebalų – jis bus pagamintas tik iš grietinėlės. Pirkėjai tiek sumuštiniui, tiek kepiniams dažnai renkasi saldžios grietinėlės sviestą. Svarbu atsiminti, kad jeigu gaminio pagrindas – ne grietinėlė, o augaliniai riebalai, tai bus aiškiai pažymėta ant pakuotės. Jis bus įvardijamas ne sviestu, o tepiuoju riebalų mišiniu“, – aiškina G. Kitovė.
Sveikos mitybos kontekste sviestas dažnai sukelia prieštaringų vertinimų. Tiesa, kad jame yra daug sočiųjų riebalų ir kalorijų, bet kartu jis turi ir vitaminų A, E, D, taip pat kalcio. Kulinarijos požiūriu šis produktas praktiškai neįkainojamas – jis suteikia patiekalams nepakeičiamą, sodrų kreminį skonį, aromatą, kurio neatkuria kiti ingredientai. Todėl pasirinkus kokybišką sviestą ir jį naudojant saikingai, jis gali būti subalansuoto mitybos plano dalis.
Kokybiškas sviestas yra ir viena iš škotiškų sausainių sėkmės paslapčių. Dar viena – jie tradiciškai subadomi šakute, kadangi sausainiai yra gana stori. Tuomet kepinyje išsiskiria garai, sausainiai pernelyg nesudrėksta – tai paprastas būdas užtikrinti, kad jie būtų iškepę, bet kartu ir trapūs bei tirpstantys burnoje.
Th. Lauvray pasakoja, kad daugelis škotų galvą guldo būtent už šią versiją – pačią paprasčiausią. Tačiau receptą galima adaptuoti ir pagal savo skonį. Pavyzdžiui, įlašinti šiek tiek vanilės ekstrakto, įberti šokolado gabalėlių ar tarkuotos citrinos žievelės. Galima ir tiesiog iškeptą sausainį įmerkti į ištirpintą šokoladą ir leisti jam sustingti, gal net paibarstyti kokosų drožlėmis – fantazijai pasireikšti čia kelių begalės. Tačiau visų pirma – išmokime kepti tikruosius autentiškus škotiškus sviestinius sausainius.
Porcijos: 15 sausainių
Gaminimo laikas: 40 min.
Reikės: 230 g sviesto, 100 g cukraus, 250 g miltų, žiupsnelio druskos.
Gaminame:
„Fabula Rud Pedersen Group“ informacija