Kantrybės mokykla
„Nors esu dar tik pradedanti daržininkė, vis ieškau kažko netradicinio, nematyto, neragauto, įdomaus, – smalsiai nusiteikusi G. Gečienė. – Vieną kartą pamačiau kitokias – desertines dumplūnes ‘Jantar’. Labiau įprastų dumplūnių buvau jau ragavusi, bet skonis nesužavėjo, todėl jų nė nebandžiau auginti. O šios sudomino desertinėmis savybėmis – pirmiau atkeliavo į namus, o paskui ir į daržą. Sėklų pirkau iš „Depo“ parduotuvės.“
Ar sunku auginti šiuos 20–25 cm siekiančius augalus? Klaipėdietė atsako neigiamai, bet pripažįsta, kad daigų auginimas – savotiškas kantrybės išbandymas.
Dumplūnes ‘Jantar’ Giedrė pasėjo vasario 13 d. Reikėjo ilgokai palaukti, kol pasirodė daigeliai. Jos ir augo lėtai – gal dėl vėsaus pavasario ir saulės spindulių trūkumo. Kol vazonėliai stovėjo ant palangės, daigai atrodė tarsi užmigę, nors iškart atrodė gražūs ir tvirti.
Šviesamėgius daigelius buvo svarbu neperlaikyti namuose, kad neištįstų. Atšilus orams, balandžio mėnesį, šie penki daigeliai su vazonėliais iškeliavo į šiltnamį. Tada jie buvo patys mažiausi, palyginus su kitų daržovių daigais, bet jau puošėsi žiedais. Pirmiausia dumplūnes su vazonėliais perkėlė į nediduką šiltnamuką, pastatytą po didelio šiltnamio stogu, o vėliau, balandžiui baigiantis, persodino į šiltnamio žemę.
Sulaukus atšilimo, dumplūnių daigai vis labiau plėtėsi, šakojosi į šonus. Kaip ir kitas jautresnes daržoves, naktimis reikėjo pasaugoti nuo šalnų (dengė agroplėvelės tuneliukais) – ir nuostolių nepatyrė.
Vietoj saldžiarūgščių saldainiukų
Dumplūnių ‘Jantar’ uogos, kurių skersmuo vos siekia centimetrą ar tik pusę jo, Giedrės ir Karolio Gečų šiltnamyje dosniai užderėjo liepą. Penkių daigų visiškai užteko keturių šeimos narių poreikiams – ir vasarai, ir žiemai.
Saldžiarūgštės kaip ananasai dumplūnių ‘Jantar’ uogos ne tik skanios, bet ir labai naudingos. Jose daug skaidulų, karoteno, vitaminų C, A, pektinų, mikroelementų – geležies, magnio, cinko, kalio, kalcio.
„Pradžioje jas valgėme šviežias (vaikai labai pamėgo aplietas šokoladu), o paskui pradėjau virti džemus ir jomis puošti namuose keptus tortukus, pyragus – atrodo gražiau ir skaniau, – džiaugiasi Giedrė. – Džemą (drebučius) žiemą naudosime prie blynų, vaflių, arbatos, tortukams pertepti.“
G. Gečienė pasidalijo dumplūnių džemo receptu: pasigaminti visiškai nesunku.
Dumplūnių džemas
Reikės:
Giedrės GEČIENĖS nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.