Columbus +16,2 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 19 Geg 2024
Columbus +16,2 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 19 Geg 2024

ES atveria duris naujiems alkoholiniams gėrimams. O ką siūlo Lietuvos valdžia?

2024/05/07


Lenkai jau trina rankas, kad Europos Parlamentui ir Tarybai reglamentu iš dalies pakeitus Europos Sąjungos (ES) taisykles dėl spirituotų gėrimų, galės šiai rinkai pristatyti naują nacionalinį produktą – bulvių spiritą. Tuo pat metu Lietuvoje į Seimą kelią skinasi Alkoholio kontrolės įstatymo papildymo projektas.

Lenkijos Žemės ūkio ir kaimo plėtros ministerija galiausiai pralaužė ledus ir po dvejus metus trukusių diskusijų pasiekė, kad spirituotų gėrimų gamybą ir prekybą ES reglamentuojančios taisyklės būtų papildytos atskirais tam tikrų produktų apibrėžimais. Gegužės 13 d. įsigaliojus pataisoms, parduotuvių lentynose galėsime ieškoti alkoholinių gėrimų, kurių etikėse bus parašyta „bulvių spiritas“, „beržų sulos spiritas“, „klevų sulos spiritas“, „beržų sulos spiritas“, „duonos spiritas“.

Ankstesniuose ES teisės aktuose nebuvo nurodyta atskira tokių stipriųjų alkoholinių gėrimų kategorija. 2019 m. Europos Komisija laikėsi nuomonės, kad, pavyzdžiui, iš bulvių distiliato pagaminti stiprieji gėrimai gali būti klasifikuojami kaip vaisių spiritai. Dėl vaisių spirito apibrėžties apribojimų toks klasifikavimas, pasak Lenkijos Žemės ūkio ir kaimo plėtros ministerijos, neapėmė visų Lenkijoje taikomų bulvių distiliato gamybos metodų. Tad taisyklių pakeitimais buvo siekta aiškiai atskirti ir reglamentuoti skirtingus spirituotus gėrimus.

Dabar pagal naująsias taisykles bulvių spiritas yra spiritinis gėrimas, gaminamas tik bulvių gumbų alkoholinės fermentacijos ir distiliavimo būdu iki mažiau nei 94,8 proc. Jis turi būti gaminamas iš bulvių gumbų, o ne, pavyzdžiui, iš jų žievelių. Distiliatas turi turėti naudotų žaliavų aromatą ir skonį.

Minimalus alkoholio kiekis šiame produkte ribojamas 38 proc., į jį negalima dėti kvapiųjų medžiagų. Reguliuojant bulvių spirito spalvą, gamintojams leidžiama naudoti tik karamelę. Siekiant išgauti galutinį skonį, gėrimas gali būti pasaldintas, tačiau galutiniame produkte turi būti ne daugiau nei 10 g saldiklių viename litre (išreikšto invertuotu cukrumi). Bulvių spiritui nustatyta ir metanolio kiekio riba.

Leidžiama naudoti tik šviežius produktus

Bendrijos narėms diskutuojant dėl spiritinių gėrimų, kilo būtinybė į atskiras kategorijas išskirti ir ne iš žemės ūkio produktų pagamintus alkoholinius gėrimus – beržų ir klevų sulos spiritą bei duonos spiritą.

Ankstesnė taisyklė dėl galimybės gaminti spiritinius gėrimus tik iš žemės ūkio kilmės žaliavų buvo nustatyta siekiant užkirsti kelią maisto produktų atliekų naudojimui. Pakoreguotose taisyklėse nurodoma, kad alkoholio fermentacijai ir distiliavimui naudojama duona būti šviežia, pasibaigusio galiojimo. Žmonėms netinkamą vartoti duoną draudžiama naudoti spiritinio gėrimo gamyboje.

Nauja beržų sulos ir klevų sulos spirito kategorija buvo įvesta atsižvelgiant į Estijoje esančių tokių produktų rinkos specifiškumą.

Skinasi kelią pakeitimai ir Lietuvoje

Koreguodama šalies Alkoholio kontrolės įstatymo priedą, kuriuo įgyvendinami ES teisės aktai, Lietuvos valdžia tuo pačiu siūlo ir paties įstatymo papildymus.

Šiuo metu galiojančiose Didmeninės ir mažmeninės prekybos alkoholio produktais licencijavimo taisyklėse yra įtvirtintos net 9 skirtingos licencijų verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais rūšys, iš kurių net 5 rūšys vienkartinių licencijų.

Toks didelis skirtingų licencijų skaičius, pasak įstatymo pataisų rengėjų, ne tik kelia painiavą licencijos prašytojams, bet ir licencijas išduodančioms institucijoms. Įstatymo projektu siūloma panaikinti dalį vienkartinių licencijų rūšių, įvedant tik tris vienkartines licencijas: verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais parodose ir mugėse, rengiamose stacionariuose pastatuose, verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais (iki 15 proc.) parodose, mugėse ir masiniuose renginiuose (išskyrus sporto renginius) ir verstis mažmenine prekyba alumi, alaus mišiniais su nealkoholiniais gėrimais, natūralios fermentacijos sidru (iki 8,5 proc.) sporto renginiuose.

Be to, atkreipiamas dėmesys, kad šiuo metu yra susidariusi diskriminacinė situacija, kai renginių metu yra sudaromos kliūtys prekiauti vynu ar alkoholiniais kokteiliais. Pagal dabar galiojantį reguliavimą masinių renginių metu galima prekiauti tik alumi ir sidru (ne stipresniais nei 7,5 proc.). Tokiu reguliavimu atimama galimybė prekiauti kitais, nors ir tiek pat laipsnių turinčiais, alkoholinių gėrimų produktais ar jų mišiniais, pavyzdžiui, vynu ar midumi.

Todėl projekte siūloma patikslinti, kad prekiauti leidžiama alumi, alaus mišiniais su nealkoholiniais gėrimais, natūralios fermentacijos midumi ir natūralios fermentacijos sidru (iki 8,5 proc.), kitais alkoholiniais gėrimais (iki 15 proc.), natūralios fermentacijos vynuogių vynu, natūralios fermentacijos vaisių vynu, kitais fermentuotais gėrimais ir alkoholiniais kokteiliais (iki 15 proc.) parodose, mugėse ir masiniuose renginiuose.

Tam tikri pakeitimai numatomi ir dėl alkoholinių gėrimų reklamos. Siūloma reklama nelaikyti objektyvios pažintinės, mokslinės, istorinės informacijos apie alkoholinių gėrimų vartojimo būdus, gamybą, tradicijas, pelnytus apdovanojimus.

Į projekto rengėjų akiratį pateko maisto, gėrimų ir kitų prekių pristatymo vartotojams paslaugą teikiančios interneto platformos („Bolt“, „Wolt“, „Last Mile“ ir kt.) bei kitos internetinės tarpininkavimo paslaugų platformos („Pigu.lt“, „Amazon.com“ ir kt.).

Pasiūlymų rengėjų nuomone, maisto ir alkoholinių gėrimų derinimas yra viena iš maisto kultūros sričių, turinti gilias tradicijas, savo prigimtimi sietina su skonių deriniais. Todėl siekiant aiškumo ir vienodos reglamento taikymo praktikos, projekte atsirado nuostata, suteikianti galimybę skelbti leistiną informaciją ne tik mažmeninės prekybos ar viešojo maitinimo vietose, alkoholinius gėrimus gaminančių ar jais prekiaujančių įmonių interneto svetainėse, bet ir minėtose interneto platformose.

Šie ir kiti Alkoholio kontrolės įstatymo papildymo pasiūlymai Seime bus svarstomi jau šį ketvirtadienį.

 

ŪP portalo informacija

Asociatyvi 123rf nuotr.

Dalintis
2024/05/19

Kaimo turizmo sodybos jau atlapojo duris

Kaimo turizmo sodybos jau atlapojo duris: laukia poilsiautojų. Tiesa, daugiau lankytojų sulaukti tikimasi vasaros pradžioje, tačiau jau dabar registruojamasi, rezervuojamos dar likusios laisvos vietos.
2024/05/19

Olandų ūkiuose – nematytos technologijos, padedančios mažinti nepageidaujamas emisijas

Amoniako emisijos iš fermų – opi problema kiekvienam gyvulininkystės ūkio šeimininkui. Ūkiuose vis dažniau taikomos mikrobiologinės priemonės, padedančios išskiriamus amoniako kiekius. Tačiau olandai pademonstravo techno...
2024/05/19

Kai nori, veiklos randi ir kaime

Akmenės r. Dabikinėlės k. ekologinio ūkio savininkė, automobilių sporto klubo „Extempas“ vadovė, septynių kaimų seniūnaitė, trijų suaugusių sūnų mama Margarita Skabeikienė „Ūkininko patarėjui“ išdidžiai pripažino, ka...
2024/05/19

Būsto paskola, paveldėta iš artimo žmogaus: ką daryti?

Po artimojo mirties žmonės paveldi ne tik mirusiojo kilnojamąjį ar nekilnojamąjį turtą, bet ir finansinius įsipareigojimus, įskaitant ir būsto paskolas. Ką reikėtų žinoti susidūrus su tokia situacija?
2024/05/19

Kaip elgtis miškuose, nesukeliant gaisro pavojaus

Esant sausiems orams, miškuose didėja gaisrų tikimybė, todėl Valstybinė miškų tarnyba (VMT) primena apie Miškų priešgaisrinės apsaugos taisyklėse nurodytus draudimus gaisrams palankiu laikotarpiu, miško kirtimo l...
2024/05/19

„Eurobarometras“: 52 proc. jaunuolių Lietuvoje ketina balsuoti Europos Parlamento rinkimuose

Artėjant birželio 6–9 d. vyksiantiems Europos Parlamento rinkimams, Europos Komisija paskelbė „Eurobarometro“ apklausą apie jaunimą ir demokratiją, kuri parodė, kad 52 proc. jaunuolių Lietuvoje (64 proc. ES) teigia ketinantys bal...
2024/05/19

Grikiai darže – vertingas maistas ir ekologiška trąša dirvai

Vertingi ne tik grikių grūdai, žmogaus organizmui daug naudos suteikia ir žiedai, lapai, stiebai. Jų verta užsiauginti ne vien valgiui, arbatai ar daigams. Biomasės įterpę į savo daržo žemę, pagerinsite dirvos kokybę žaliąja trąša. Auginti ...
2024/05/19

Šiemet gegužę šilumos energijos vidutinė kaina 5,5 proc. mažesnė nei pernai ir 4,5 proc. mažesnė nei šį balandį

Balandžio mėnesį istoriškai baigiasi šildymo sezonas. Gegužės mėnesį ryškiai sumažėja šilumos gamyba, tam naudojami sandėliuose esantys biokuro likučiai, o šiluma naudojama tik karštam vandeniui ruo&scaron...
2024/05/19

Tūkstančiai keturkojų neturi namų: kaip siekti geresnių sąlygų gyvūnams augintiniams?

18,5 tūkst. augintinių Lietuvoje neturi namų – toks rodiklis atskleidžiamas tarptautinės korporacijos „Mars“ atliktame tyrime „Beglobių gyvūnų augintinių situacija pasaulyje“, į kurį įtraukti ir Lietuvos duomenys.