Ashburn +11,8 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 6 Spa 2024
Ashburn +11,8 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 6 Spa 2024

Europiečių mėgstamiausi prieskoniai atkeliauja iš Kinijos

2023/12/29


Jau beveik pasimiršo laikai, kai maistą gardindavome pipirais, lauro lapeliu, muskato riešutu ir cinamonu, o kmynų dažnas užsiaugindavome sodyboje. Dabar parduotuvių lentynose prieskonių įvairovė tokia pat gausi, kaip ir bet kurioje europietiškoje parduotuvėje ir patiekalus gardiname nė nemąstydami, iš kokios šalies šie pagardai atkeliauja. Bet štai Europos statistikos tarnyba Eurostat pateikė įdomios informacijos apie europiečių įpročius ir į Europos Sąjungą (ES) atkeliaujančius prieskonius.

Lygindama dešimties metų duomenis, Eurostat atkreipia dėmesį, kad nuo 2012 m. iki 2022 m. iš trečiųjų šalių į ES importuotų prieskonių svoris išaugo daugiau nei per pusę (57 proc.). Pavyzdžiui, imbiero ir ciberžolės pateko net daugiau nei dvigubai (atitinkamai 149 proc. ir 142 proc.). Tik muskato riešuto importas per šį laikotarpį sumažėjo 4 proc.

Pernai ne iš ES šalių iš viso importuota 397 000 t prieskonių. Akivaizdus lyderis šioje srityje Kinija, ji užėmė 38 proc. ES prieskonių rinkos.

Europos statistikos tarnyba pateikia populiariausių prieskonių sąrašą, tad įdomu, kiek lietuvių įpročiai gardinti maistą artimi kitų europiečių tradicijoms.

Du sąrašo lyderiai – imbieras ir paprika – tvirtai užima savo pozicijas. imbiero į ES įvežta 122 900 t, paprikos – 109 800 t. Būtent šių pagardų daugiausia europiečiams pristatė Kinija: imbiero – 54 proc., paprikos – 72 proc.

Treti tarp populiariausių prieskonių buvo pipirai, per 2022 m. jų europiečiai suvartojo 62 900 t. Iš jų 56 proc. buvo užauginti Vietname.

prieskoniai
Daugiausia iš trečiųjų šalių į ES importuoti prieskoniai 2022 m. Importo kiekiai pažymėti tūkstančiais tonų ir procentais nuo viso importo (Šaltinis: Eurostat).

Cinamono importas (16 200 t) užėmė ketvirtą vietą, šiek tiek daugiau nei trečdalis (37 proc.) jo atplukdyta iš Indonezijos. Tarp labiausiai importuojamų prieskonių pateko ir ciberžolė (15 800 t), užimdama penktą vietą. Šioje srityje nepavejama lydere buvo Indija, iš jos į ES pateko net 77 proc. ciberžolės prieskonių.

Žemiau sąraše rikiuojasi anyžiai ir kiti artimi prieskoniai (13 600 t), pagrindinis tiekėjas buvo Egiptas (34 proc.). Taip pat kmynų sėklos (9 600 t), kurių daugiausia atvežta iš Indijos (72 proc.).

Kiek mažiau europiečiai naudojo ir kalendros sėklų (9 500 t), beje, net 50 proc. jų buvo importuota iš Rusijos. Taip pat muskato riešutų (4 400 t), kurių 72 proc. į ES atgabenta iš Indonezijos.

 

ŪP portalo informacija

Eurostat nuotr.

Dalintis
Verslas