Kaunas -2,1 °C Debesuota
Šeštadienis, 7 Grd 2024
Kaunas -2,1 °C Debesuota
Šeštadienis, 7 Grd 2024

Europos žvėrienos savaitė: tvaraus ir sveiko maisto minėjimas

2024/11/05


Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugija (LMŽD) kartu su Europos medžioklės ir gamtosaugos federacija (FACE) paskelbė Europos žvėrienos savaitės pradžią. Medžiotojai, gamtosaugininkai, maisto aistruoliai kviečiami įsijungti į kampaniją, kuri vyksta visą šią savaitę – lapkričio 4–10 d.

Kampanija Europos žvėrienos savaitė

Kampanija skirta informuoti apie žvėrienos naudą, pasiūlyti patrauklių istorijų, skanių receptų ir įžvalgių faktų, atskleidžiančių žvėrienos kelionę „nuo lauko iki stalo“.

Europos žvėrienos savaitę, per dinamišką socialinės žiniasklaidos kampaniją, bus demonstruojama  žvėrienos nauda sveikatai, aplinkai ir kultūrai.

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugija siekia populiarinti medžiojamųjų gyvūnų mėsą, kaip vieną iš tvariausių maisto produktų pasirinkimų. Europos žvėrienos savaitės tikslas – suvienyti medžiotojus, gamtosaugininkus ir maisto entuziastus, skatinant plačiau suprasti ir vertinti žvėrieną kaip natūralaus maisto šaltinį, o kartu pažinti jos sodrius skonius.

„Tvari medžioklė palaiko biologinę įvairovę, ekosistemų sveikatą ir tvarų maistą. Žvėrienos savaitė padės pasidalinti įžvalgomis apie teigiamą medžioklės vaidmenį išsaugant ir tvarkant laukinių gyvūnų populiacijas ir, kaip to rezultatais galima dalytis su kitais“, – pranešime spaudai sakė LMŽD direktorius Laimonas Daukša.

Europos žvėrienos savaitė

Kaip įsitraukti?

Medžiotojai ir jų rėmėjai kviečiami prisijungti prie akcijos, iniciatyvomis dalinantis socialiniuose tinkluose ir pažymint grotažymėmis #GameMeatWeek ir #ŽvėrienosSavaitė.

Siūloma sekti Europos žvėrienos savaitės FACE paskyras socialiniuose tinkluose Instagram, Facebook, LinkedIn ir X – @FACEforHunters – ieškoti receptų, tvarumo faktų ir svarbiausių kampanijos įvykių.

„Dalinkite savo turiniu, įskaitant žvėrienos receptus, valgymo patirtį, istorijas nuo lauko iki stalo ir vietines iniciatyvas populiarinant žvėrieną. Nepamirškite grotažymių, kad iniciatyva būtų pasidalinta plačiau“, – ragina kampanijos organizatoriai.

Europos žvėrienos savaitė

Kodėl žvėriena? Tai daugiau nei tiesiog mėsa!

Žvėrienos mėsa yra daugiau nei tik kulinarinis pasirinkimas – tai tvarus, sveikas ir aplinką tausojantis pasirinkimas, vienijantis žmones su gamta ir skatinantis laukinės gamtos išsaugojimą, sako kampanijos organizatorė FACE.

Ji nurodo kelis pagrindinius žvėrienos vartojimo tradicijos privalumus.

Žvėriena naudinga sveikatai. Elniena ar šerniena paprastai yra liesesnė nei ūkinių gyvūnų, joje mažiau riebalų ir cholesterolio. Žvėrienoje gausu būtinų maistinių medžiagų, tokių kaip baltymai, geležis ir omega-3 riebalų rūgštys, todėl tai yra sveikas pasirinkimas tiems, kurie rūpinasi savo mityba. Šioje mėsoje taip pat gausu vitaminų, tokių kaip B12, B6 ir niacinas, bei sveikatai ir energijai būtinų mineralų – cinko, geležies ir seleno.

Žvėrienos vartojimo tradicija prisideda prie gamtos tvarumo ir išsaugojimo. Tai yra Europos žvėrienos savaitės pagrindas. „Skatindami medžiojamųjų gyvūnų mėsos vartojimą, siekiame skatinti gilesnį supratimą apie tai, kaip tvari medžioklė palaiko ekosistemas, laukinės gamtos valdymą ir atsakingą maisto sistemą. Medžiojamųjų gyvūnų mėsa yra natūralus ir tvarus maisto šaltinis, suderintas su išsaugojimo praktika“, – pabrėžia FACE.

 

Parengė Irma Dubovičienė

Dalintis