Ashburn +16,4 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 2 Spa 2023
Ashburn +16,4 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 2 Spa 2023

Geltoni kaip saulė, blyškūs kaip mėnulis: kas?..

2023/04/25


Kas daugiau, jeigu ne pomidorai. Geltonieji ir baltieji – švelnaus skonio, nuo kurių tikrai nenukentės skrandis, netoleruojantis rūgščių pomidorų. Šios grupės pomidorų TOP-10 – iš alytiškės Sandros ŠIMKEVIČĖS pomidorų kolekcijos. O kol dar auga mūsų daigai, ji perspėja: nepersistenkime jų gausiai laistyti, saugokime savo „augintinius“.

Tik neperlaistykime daigų

Balandžio 1 dieną išpikavusi pomidorų daigelius, patyrusi šių daržovių augintoja S. Šimkevičė sustatė juos ant palangių, kad augalai gautų kuo daugiau šviesos. Beveik kasdien indelius su daigeliais sukioja, kad augtų tolygiai, neišstybtų. Balandžio viduryje juos palaisto medžiagomis, skatinančiomis šaknų augimą

„Jei orai leis, pirmi daigeliai į stiklinį šiltnamį iškeliaus po balandžio 21 dienos, – svarsto pašnekovė. – Jeigu ne – balandžio pabaigoje, o paskutiniai bus susodinti gegužės pirmoje pusėje. Pasodinusi juos visada uždengiu agroplėvele, nes per šiltnamio stiklą saulė labai greitai nudegina gležnus lapelius. Sodindama daigus, į duobutes įdedu komposto ir žuvies miltų. Kai pomidorai pradeda žydėti, juos palieju mono kalio fosfatu. Į lauko dirvą daigus sodinu gegužės antroje pusėje.“

Alytiškė perspėja pomidorų daigų augintojus, mėgstančius itin gausiai juos palepinti vandeniu: „Šiemet pavasaris saulės šviesa nelepina, daigai auga sunkiau. Tenka internete pastebėti, kad daug žmonių skundžiasi, kad daigeliai pradeda vysti, raitosi apatiniai lapeliai. Tai dėl per didelės drėgmės, labai svarbu neperlaistyti, jausti saiką, ypač kol šaknynas nėra stiprus.“

Sandra Šimkevičė

Geltonųjų ir baltųjų dešimtukas

S. Šimkevičė kasmet išbando vis naujas baltų ir geltonų pomidorų veisles: „Nors atrandu idealias šių spalvų veisles, kasmet ieškau naujovių. Baltos veislės žavi švelniu skoniu ir blyškumu, geltonos – skonių išraiškingumu ir įvairove.“

Šviesūs kaip saulė pomidorai pagyvins daržą ar šiltnamį, jeigu pabandysite auginti ką nors iš alytiškės lūkesčius pateisinusio dešimtuko. Tarp jų – ir viena veislė, apsimetusi paprika...

‘Barrys Crazy Cherry’ – pašnekovės žodžiais tariant, tai fantastiškiausia veislė. Tai vos gelsvos spalvos vyšniniai pomidoriukai. Kekės skėtinės, jose subręsta nuo 70 iki 130 pomidoriukų. Viena kekė alytiškės šiltnamyje sunokino 128 mažus „saldainiukus“. Saldūs, rūgštelė nesijaučia, puikiai tinka tiems, kieno skrandis dirglesnis. Jei norite kekėse turėti daugiau vaisių, auginkite šią veislę vienu stiebu.

‘Barrys Crazy Cherry’

‘Lemon Tree’ – vidutiniškai ankstyva, aukštaūgė veislė. Nors vaisiai geltoni ir primena citrinos formą, jie nėra rūgštūs. Saldžiarūgščiai, labai gerai sunokę vaisiai tampa miltingi. Kekėse būna po 12–20 vaisių, sveriančių po 60–80 g.

‘Half Moon’ – kita Dwarf projekto veislė, kurios vaisiai blyškūs kaip mėnulis. Tai, matyt, pats balčiausias iš S. Šimkevičės augintų pomidorų. Labai švelnaus skonio, todėl tiems, kurie mėgsta stiprų skonį, šioje veislėje to truks. Užtat tai ideali veislė tiems, kam padidėjąs skrandžio rūgštingumas. Krūmas tvirtas, apie 1–1,2 m aukščio. Tik dėl spalvos sunku susekti, kada vaisiai sunoksta.

‘Lemon Ice’ – dar viena Dwarf projekto veislė. Puikaus saldaus skonio, švelniai gelsvos spalvos, širdies formos pomidoriukai tinka ir turintiesiems jautresnį skrandį. Veislė vidutinio ankstyvumo, krūmas platus, auga iki metro. Tinkamas auginti ir lauke, ir šiltnamyje.

‘Bielaja vyšnia’ (‘Balta vyšnia’) – balta, bet ne vyšnios dydžio. Tai didelės baltos širdys, švelnaus skonio, plona odele. Ši veislė išskirtina tuo, kad gerai sunokusios širdelės galiukas įgauna švelniai rausvą spalvą. Įdomiai atrodo pomidoro pjūvis. Nors pats krūmas liaunas, užaugina įspūdingas kekes.

‘Bielaja vyšnia’

‘Yellow Cookies’ – saldūs kaip sausainiai. Perpjovus šios veislės pomidorą, matosi vien „mėsa“, sėklų beveik nepastebėsite. Minkštimas toks kaip avokado, galima skaptuoti šaukštu. Pats augalo krūmas liaunas, atrodo amžinai viskuo nepatenkintas, bet užaugina ryškios geltonos spalvos širdeles, kurios yra 250–400 g svorio.

‘Big Yellow Simpson’ – veislė, pavadinta ją sukūrusios moters Noros Simpson vardu. Tai mėsinio tipo, tamsiai geltonos spalvos, 200–300 g sveriantys vaisiai. Saldaus skonio, su vos juntama rūgštelės gaidele. Ši veislė labai gerai dera. Augalas aukštas, 1,8–2 m, vidutinio ankstyvumo.

‘Jaune du lac de Bret’ – reta veislė. Vaisiai ryškios geltonos spalvos ir labai išraiškingos širdies formos. Pomidorai 150–250 g svorio, tvirto minkštimo, kur sėklų labai mažai.

‘Drapee’ – iš išvaizdos net nepasakytum, kad tai pomidoras, bet ši veislė labai įdomi. Švelnaus skonio, viduje turintys tuščios ertmės pomidorai atrodo kaip paprikos. Idealiai tinka farširuoti, džiovinti. Derėjimas fantastiškas. Nors vaisiai dideli, sveria jie vos 150–200 g. Krūmas augus, iki 2 m, vidutinio ankstyvumo.

‘Cherise Champagne’ – vienintelė veislė, kuri Sandrai buvo per saldi, todėl juos valgė iki galo nesunokusius. Visiškai sunokę pomidoriukai – blyškiai gelsvos spalvos, tarsi muskato poskonio. Augimas neribotas. Pradžioj augino keturiais stiebais, paskui nustojo genėti. O krūmas išaugo toks didelis, kad dviese vos galėjo jį apglėbti. Derėjo iki pat šalnų.

 

 

„Rasų“ korespondentė Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ

Sandros Šimkevičės nuotraukos

 

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2023/10/02

Žemdirbys ar žemsaugys?

Nuo žemės ūkio iki kaimo reikalų ir aplinkosaugos skyrių – taip keičiasi rajonų savivaldybių administracijų padalinių, kurie padeda įgyvendinti valstybės politiką žemės ūkio, melioracijos ir kaimo plėtros srityse, pavadinimai. Iš jų t...
2023/10/01

Maisto produktų ženklinimas ES: ar vartotojai yra gerai informuoti?

ES taiko pažangią ir sudėtingą maisto produktų ženklinimo sistemą, kuri apima tiek privalomą, tiek neprivalomą informaciją, teiginius apie sveikumą ir tvarumą, taip pat įvairias programas ir logotipus. Europos Audito Rūmai ką tik pradėjo naują aud...
2023/10/01

„East West Agro“ darbuotojams nemokamai skyrė 1,66 proc. įmonės akcijų

Žemės ūkio technikos ir grūdų sandėliavimo įrangos prekybos bendrovė „East West Agro“ su savo darbuotojais sudarė opcionų sutartis, pagal kurias jie nemokamai galės įgyti 1,66 proc. bendrovės akcijų.
2023/10/01

Ūkininkas Nikolajus Dubnikovas: „Būtinas vartotojų supratingumas ir sąmoningumas“

„Kai Lietuvoje atsirado mėsinė galvijininkystė, mes neturėjome didelės, gilios patirties ir istorijos. Tai ne itin buvo susiformavę ir prieškariniu laikotarpiu, o per sovietinį laikotarpį praktiškai nebuvo net galimybės. Tik at...
2023/10/01

Prieškario Kalvarija: Šv. Uršulės atlaidai ir didžiausias jomarkas apskrityje

Prieš Pirmąjį pasaulinį karą mieste buvo įsikūrusios stambiausios apskrities įmonės. Prašmatniose kareivinėse stovėjo caro kariuomenės pulkai. Buvo milžiniškas kalėjimas, kuriame 1905 m. kalėjo sukilėliai. Tarpukaryje į didžia...
2023/10/01

Ištikus insultui tėra vienintelė auksinė valanda

„Paskaičiuota, kad per kiekvieną uždelstą minutę iki krešulio pašalinimo ar ištirpdymo žūsta 2 mln. neuronų. Tad svarbi kiekviena minutė. Mūsų Insulto gydymo centre atliekami insulto simuliacijos mokymai padeda tobulėti ...
2023/10/01

D. Tuskas: antivyriausybiniame mitinge Varšuvoje susirinko šimtai tūkstančių žmonių

Varšuva, spalio 1 d. (AFP-BNS). Lenkijos opozicijos lyderis Donaldas Tuskas, sekmadienį kreipdamasis į minią sostinės centre, sakė, kad į antivyriausybinį mitingą Varšuvoje susirinko šimtai tūkstančių žmonių.
2023/10/01

Kokybiškiausios jautienos receptas – ūkininkų patirtis plius mokslo inovacijos

Skanaudamas sultingą jautienos kepsnį retas šios rūšies mėsos mėgėjas susimąsto, kiek daug ne tik žmogaus darbo, bet ir mokslo žinių tuo metu yra jo lėkštėje. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijoje (VDU ŽŪA) veik...
2023/10/01

Šv. Juozapo globos namuose išskirtinius patiekalus ruošia žinomas virtuvės šefas

Panevėžys (JP.lt). Itališka lazanija, troškinta jautiena, kepta kalakuto filė, įvairūs padažai, bulvių košė su natūraliu pienu ir sviestu, špinatų sriuba, salotos, cepelinai, naminė gira – štai tokiais ir k...