Columbus +24,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +24,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Geras marinatas – jau pusė darbo...

2023/05/25


Virtuvė vis dažniau keliasi į lauką, mėsą ir daržoves vis dažniau kepame ant iešmo ar grotelių. Nenuostabu, kad dažniau ieškome ir įdomesnių, įvairesnių marinato receptų. Daugelis virtuvės šefų teigia, kad tinkamai pasirinktas marinatas mėsai ar žuviai, tai jau pusė darbo gero skonio link. Žuvį pakanka pamarinuoti vos 15–20 min., o štai mėsai – prireiks ir keleto valandų. Tačiau, jeigu stokojate laiko, tai darykite bent pusvalandį. Virš karštų žarijų ar grilyje iškeptos pamarinuotos daržovės bus tikras gardumėlis, skanaujant jas su mėsos, žuvies ar kitais patiekalais arba tiesiog kaip atskirą patiekalą.

Kavos marinatas

Reikės:

  • 2 šaukštų maltos kavos
  • 3 šaukštų aliejaus
  • 3–4 svogūnų
  • šaukšto druskos
  • 1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • 1/2 šaukštelio maltų raudonųjų pipirų
  • 2–3 baziliko šakelių arba šaukšteliio džiovinto baziliko

Svogūnus supjaustykite plonais griežinėliais ir sumaišykite su pjaustyta mėsa, aliejumi, pipirų mišiniu bei susmulkintais baziliko lapeliais. Kavą užpilkite karštu vandeniu (vandens reikia maždaug apie 1 l, kad apsemtų mėsą) ir kaitinkite ant ugnies iki užvirimo, bet neužvirinkite. Karštą kavą perkoškite, ištirpinkite joje druską, atvėsinkite ir užpilkite ant mėsos su svogūnais. Kavos marinate šašlykus ar kepsnius marinuokite apie pusę paros.

Alaus ir garstyčių marinatas

Reikės:

  • 150 ml tamsaus alaus
  • 4 šaukštų grūdėtų garstyčių
  • šaukštelio druskos
  • 1/2 šaukštelio maltų pipirų
  • 1–2 lauro lapelių
  • kelių čiobrelio šakelių

Aluje išmaišykite garstyčias, sudėkite prieskonius, išmaišykite ir užpilkite mėsą. Marinuokite bent keletą valandų. Šis marinatas itin tinka kiaulienai ir jautienai marinuoti.

Prieskoninis daržovių marinatas

Reikės:

  • aitriosios paprikos ankštelės
  • 5 česnako skiltelių
  • 0,3 stiklinės obuolių acto
  • 70 ml balzaminio acto
  • 0,7 stiklinės alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštelių maltos paprikos
  • 5 šaukštų sojų padažo

Atskirame indelyje sumaišykite balzaminį ir obuolių actą, aliejų ir sojų padažą. Česnaką sutrinkite, o papriką labai smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su aliejaus mišiniu. Gautu marinatu apšlakstykite pjaustytas daržoves, grybus, išmaišykite, palaikykite 1–2 val. ir kepkite.

Jogurtinis marinatas

Reikės:

  • 200 ml natūralaus jogurto
  • 2 šaukšteliai kario miltelių
  • 2 šaukštai citrinų sulčių
  • ryšelis kalendros lapelių
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų

Visus ingredientus sumaišykite su smulkintais kalendros lapeliais bei mėsa. Marinuokite vištieną.

 

Raminta LISAUSKIENĖ

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis