Columbus +10,0 °C Debesuota
Šeštadienis, 20 Bal 2024
Columbus +10,0 °C Debesuota
Šeštadienis, 20 Bal 2024

Geras marinatas – jau pusė darbo...

2023/05/25


Virtuvė vis dažniau keliasi į lauką, mėsą ir daržoves vis dažniau kepame ant iešmo ar grotelių. Nenuostabu, kad dažniau ieškome ir įdomesnių, įvairesnių marinato receptų. Daugelis virtuvės šefų teigia, kad tinkamai pasirinktas marinatas mėsai ar žuviai, tai jau pusė darbo gero skonio link. Žuvį pakanka pamarinuoti vos 15–20 min., o štai mėsai – prireiks ir keleto valandų. Tačiau, jeigu stokojate laiko, tai darykite bent pusvalandį. Virš karštų žarijų ar grilyje iškeptos pamarinuotos daržovės bus tikras gardumėlis, skanaujant jas su mėsos, žuvies ar kitais patiekalais arba tiesiog kaip atskirą patiekalą.

Kavos marinatas

Reikės:

  • 2 šaukštų maltos kavos
  • 3 šaukštų aliejaus
  • 3–4 svogūnų
  • šaukšto druskos
  • 1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • 1/2 šaukštelio maltų raudonųjų pipirų
  • 2–3 baziliko šakelių arba šaukšteliio džiovinto baziliko

Svogūnus supjaustykite plonais griežinėliais ir sumaišykite su pjaustyta mėsa, aliejumi, pipirų mišiniu bei susmulkintais baziliko lapeliais. Kavą užpilkite karštu vandeniu (vandens reikia maždaug apie 1 l, kad apsemtų mėsą) ir kaitinkite ant ugnies iki užvirimo, bet neužvirinkite. Karštą kavą perkoškite, ištirpinkite joje druską, atvėsinkite ir užpilkite ant mėsos su svogūnais. Kavos marinate šašlykus ar kepsnius marinuokite apie pusę paros.

Alaus ir garstyčių marinatas

Reikės:

  • 150 ml tamsaus alaus
  • 4 šaukštų grūdėtų garstyčių
  • šaukštelio druskos
  • 1/2 šaukštelio maltų pipirų
  • 1–2 lauro lapelių
  • kelių čiobrelio šakelių

Aluje išmaišykite garstyčias, sudėkite prieskonius, išmaišykite ir užpilkite mėsą. Marinuokite bent keletą valandų. Šis marinatas itin tinka kiaulienai ir jautienai marinuoti.

Prieskoninis daržovių marinatas

Reikės:

  • aitriosios paprikos ankštelės
  • 5 česnako skiltelių
  • 0,3 stiklinės obuolių acto
  • 70 ml balzaminio acto
  • 0,7 stiklinės alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštelių maltos paprikos
  • 5 šaukštų sojų padažo

Atskirame indelyje sumaišykite balzaminį ir obuolių actą, aliejų ir sojų padažą. Česnaką sutrinkite, o papriką labai smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su aliejaus mišiniu. Gautu marinatu apšlakstykite pjaustytas daržoves, grybus, išmaišykite, palaikykite 1–2 val. ir kepkite.

Jogurtinis marinatas

Reikės:

  • 200 ml natūralaus jogurto
  • 2 šaukšteliai kario miltelių
  • 2 šaukštai citrinų sulčių
  • ryšelis kalendros lapelių
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų

Visus ingredientus sumaišykite su smulkintais kalendros lapeliais bei mėsa. Marinuokite vištieną.

 

Raminta LISAUSKIENĖ

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis

2024/04/20

Prasideda didysis tulpių žydėjimas VDU Botanikos sode Kaune

Nors orai šiluma nelepina, tačiau Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodo didysis tulpių žydėjimas jau pasirengęs tikram spalvų sprogimui: trečiąją balandžio savaitę pradėjo masiškai skleistis Darvino hibridai, Fosterio, p...
2024/04/20

Prieš įstatymą lygūs visi – Plungės apylinkės teismas kunigui teisės vairuoti nesugrąžino

Plungės apylinkės teismas ketvirtadienį  netenkino neblaivaus vairavusio bei teises laikinai praradusio dvasininko prašymo grąžinti teisę vairuoti anksčiau laiko. Teismas kritiškai įvertino dvasininko poelgį dėl vairavimo i&scar...
2024/04/20

„Sodžiaus“ ūkininkės nenuobodžiauja – prasideda kelionių ir švenčių maratonas

Kupiškis („Kupiškėnų žinios“). Lietuvos ūkininkių draugijos Kupiškio rajono skyriaus „Sodžius“ moterys atėjus pavasariui vis aktyviau ima burtis ir judėti. Per pirmą renginį Kupiškio viešo...
2024/04/20

Pradedamas Šalčininkų pasienio kontrolės punkto reguliavimas

Kaip penktadienį pranešė Susisiekimo ministerija, pradedamas įgyvendinti krovininių transporto priemonių, važiuojančių į Baltarusiją per Šalčininkų Pasienio kontrolės punktą, eilių reguliavimas.
2024/04/20

Melioracijos fondo projektas – ne panacėja

Po ilgų svarstymų Melioracijos fondo steigimas keliauja į finišo tiesiąją – Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) parengė Melioracijos fondo įstatymo projektą, tačiau ūkininkai nei juo džiaugtis, nei vienareikšmiškai jam pritarti...
2024/04/19

Investavimas į naujausias technologijas tampa neatsiejamas nuo žemės ūkio veiklos sėkmės

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas lankėsi žemės ūkio kooperatyvo „Lumpėnų Rambyno“ karuselinės melžimo aikštelės atidarymo renginyje. Šis penkis ūkius vienijantis pieninės galvijininkystės kooperatyvas, veikiantis ja...
2024/04/19

Seismologiniai duomenys rodo, kaip stipriai žmogaus veikla keičia net Žemės gelmes

„Žemės drebėjimai kyla ne tik dėl geologinių priežasčių, bet ir dėl žmogaus veiklos, tarkim, išgaunant žemės gelmių išteklius. Tad seisminiai stebėjimai būtini ir mūsų šalyje – jie svarbūs tiek mokslui, tiek visuom...
2024/04/19

Ūkininkai Vilė ir Vidmantas Navickai apie gyvenimo etapus jungiančias vertybes

Iš kartos į kartą perduodamas atsakingas požiūris į žmones ir gyvulius, pasitikėjimu ir pagarba grįstus santykius, darbą, aplinką – svarbios Alytaus r. ūkininkaujančių Vilės ir Vidmanto Navickų gyvenimo etapus jungiančios vertybės. Ji...
2024/04/19

Pavasarinės sėjos tempą diktuoja gamta

Atėjus pavasarinės sėjos metui, ūkininkai vis dažniau žvalgosi tiek į žemę, tiek ir į dangų. Ir kaip nesižvalgysi, jei balandžio vidurys „nudžiugino“ stipriomis šalnomis, o dažną dieną įkyriai lyja ir šiluma nesiekia nė 1...