Ashburn +5,0 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 4 Grd 2023
Ashburn +5,0 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 4 Grd 2023

Gurmanams ir ieškantiems naujų potyrių – teminis žemėlapis „Skonių ir istorijų GASTROlės po Lietuvą“

2023/11/07


Ar žinojote, kad per gyvenimą žmogus vidutiniškai praleidžia beveik ketverius metus valgydamas? Toks svarbus mums yra maistas – kai skiriame tiek laiko, norisi, kad valgymą lydėtų įdomūs potyriai. Artėjant gurmanų šventei, Gastronomijos savaitei – lapkričio 6–12 d., – nacionalinė turizmo skatinimo agentūra, VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ kartu su iniciatyva Lietuvos Gastronomijos savaitė pirmą kartą parengė teminį patiekalų iš visos Lietuvos žemėlapį, kuriame skonius pagardina istorijos.

„Kad šalyje netrūksta maisto mėgėjų, kurie dėl įdomių ir neįprastų patiekalų pasiruošę išnaršyti Lietuvą, pamatėme išleidę pirmąjį gastrogidą. Jis sulaukė didelio pasisekimo ir populiarumo. Tęsiant tradiciją, šį kartą siūlome leistis į skonių kelionę per istorijas. Nuo austrių, kuriomis mėgavosi Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikai, iki lietuviškų dilgėlių kultiniame itališkame deserte. Nuo filmo apie Austrijos imperatorienę Sisi įkvėpto meniu iki skonių kelionės po maurų laikų Portugaliją. Tokia turtinga ir turininga mūsų restoranų pasiūla, skatinanti gastronominį turizmą.

Įdomi detalė – visi patiekalai, esantys žemėlapyje, atrinkti iš šiemet Gastronomijos savaitėje dalyvaujančių restoranų specialiai sukurtų meniu, tad tai unikali galimybė atrasti neįprastus skonius čia pat, Lietuvoje“, – teigia VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ vietinio turizmo ekspertė Neringa Sutkaitytė.

Gastronomijos savaitės programa startuoja nuo lapkričio 6 d. ir tęsis visą savaitę – iki lapkričio 12 d. imtinai. Nespėjusių paragauti patiekalų renginio metu, į žemėlapį įtraukti patiekalai lankytojų lauks ir pasibaigus renginiui – iki 2024 m. pavasario.

16 patiekalų, kuriuos lydi įdomios istorijos

Net 67 restoranai, įsikūrę Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Anykščiuose, Birštone, Kretingoje, Palangoje, Trakuose, Šakių, Jurbarko, Ukmergės bei Prienų rajonuose, šiemet priėmė Gastronomijos savaitės iššūkį ir nusprendė lydėti savo lankytojus ne tik per skonių, bet ir per istorijų pasaulį.

VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ iš jų menių atrinko 16 patiekalų, kurie išsiskiria ne tik savo pateikimu, bet ir pasakoja etnografiniais, istoriniais bei geografiniais motyvais turiningas istorijas.

Kaip teigia Gastronomijos iniciatyvos atstovė, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdomoji direktorė Eglė Ližaitytė, gastronomija visų pirma yra kūryba, kurią lydi improvizacija. Geras šefas turi mokėti ir papasakoti gaminimo procesą, taip sužadindamas lankytojui apetitą.

„Bet šį kartą užduotis buvo sudėtingesnė – per patiekalus atverti asmenines šefo patirtis, kultūrinius, istorinius, geografinius sluoksnius, miesto legendas. Šefai puikiausiai su tuo susitvarkė, todėl džiaugiamės, kad VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ pavyko atrinkti į žemėlapį patiekalus, kurie mus nukelia ir į Lietuvos istorinius laikus, ir į įvairias Europos, Azijos, Šiaurės ir Pietų Amerikos šalis. Tikiuosi lankytojai tai įvertins ir turės nuostabią progą ir galimybę toliau ragauti Gastronomijos savaitės metu pasiūlytus patiekalus, kurie patiks ne tik gomuriui, bet ir ausims“, – pristatydama specialiai Gastronomijos savaitei parengtus meniu teigia Eglė Ližaitytė.

Įdomiausios skonių istorijos

Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra pateikia įdomesnes skonių stoteles iš žemėlapio „Skonių ir istorijų GASTROlės po Lietuvą“. Visas jas rasite specialiai tam sukurtame teminiame žemėlapyje.

Austrija ir žąsiena su kaštainiais

Įkvėpti kulinariniams šedevrams gali ir kinas! Būtent serialo „Sisi“ filmavimas Vilniaus senamiestyje inspiravo restorano „Bunte Gans“ šefą sukurti meniu su užuomina į Austrijos-Vengrijos imperijos laikotarpio kulinarines tradicijas. Austrijos virtuvė nėra labai gerai žinoma Lietuvoje, ji kažkiek sietina su Vengrija. O kadangi Vengrija garsėja žąsų auginimu, užsukite pasmaguriauti žąsienos kepsnio su kaštainiais, abrikosais ir slyvomis, mangų padažu ir saldžiųjų bulvių muslinu. Ką gali žinoti, galbūt kadaise panašiais skoniais mėgavosi ir Austrijos imperatorienė Sisi.

Austrės su citrinų ikrais

Jeigu netikite, kad austrės puikavosi ir ant Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikų stalo, užsukite į Valdovų rūmus! Archeologinių kasinėjimų metu greta naminių ir laukinių gyvulių, paukščių bei žuvų kaulų, čia buvo rasta ir valgomųjų austrių geldelių. Praėjusių amžių prabangą nusprendė prikelti restoranas „Sparkling Ocen“ ir pasitikti savo svečius su austre su šampano vinigreto putomis bei citrinų ikrais.

Dilgėlių panakota

Panakotos – švelnaus itališko grietinėlės deserto – pristatinėti tikrai nereikia. Per šimtmetį nuo to laiko kai, sakoma, pirmą kartą buvo išvirta Šiaurės Italijos Pjemonto mieste, ji paplito visame pasaulyje. Panakota dažniausiai gardinama avietėmis, braškėmis, kitomis uogomis, o štai Lietuvoje ji poruojama su dilgėlėmis! Restorane „Carre bar & Lounge“ dilgėlių panakota patiekiama su dūminėmis gervuogėmis, karamelizuotais kaštainiais.

Prieš apsilankydami restorane, pasitikrinkite informaciją jo interneto svetainėje arba telefonu. VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ nėra atsakinga už meniu ar kitos informacijos pasikeitimus.

 

Partnerio informacija

Martinos Mackevičienės nuotr.

Dalintis
2023/12/04

Pelkėse verda tikra pekla (I)

Lietuvių tautosakoje pelkė apibūdinama kaip klampi vieta su stovinčiu vandeniu, kurioje knibždėte knibžda įvairiausių mistinių padarų. Todėl ji savo paslaptingumu nuo seno baidė ir domino žmones. Ši vieta ir dabar nepraranda susidomėjimo, n...
2023/12/04

Dauguma „Sodros“ išmokų pasieks gavėjus prieš šventes

„Sodra“ ketina iki Kalėdų išmokėti visas pensijas bei kitas periodines išmokas. Kai kurie gavėjai šį mėnesį gaus po dvi išmokas.
2023/12/04

Paaiškėjo dviejų žemdirbiškų konkursų nugalėtojai

Pirmąją žiemos dieną Kėdainių krašto žemdirbiai rinkosi į Krakes. Čia kultūros centre paskelbti konkursų „Metų ūkis“ ir „Metų žemdirbys“ nugalėtojai.
2023/12/04

Dekoratyvus, veržlus, skanus – kas?

Nedaug rastume augalų, tinkamų tiek želdynams, tiek gyvatvorėms, tiek nepageidaujamiems vabzdžiams atbaidyti, ir gydomųjų savybių turinčiomis uogomis. Jeigu užsimintume, kad iš jo pagaminta burtų lazdelė buvo pati galingiausia Hogvartse, ti...
2023/12/04

Svarbu tinkamai vykdyti įsipareigojimus – nekurti dirbtinių sąlygų gauti paramą

Siekiantys gauti paramą investiciniams projektams pareiškėjai turi užtikrinti, kad dirbtinai nekurs sąlygų gauti paramą. Svarbu žinoti, kad, jei skiriama parama, paramos gavėjai įpareigojami šios nuostatos laikytis visą projekto įgyv...
2023/12/04

Pradėta platinti nauja Vyriausybės taupymo lakštų emisija

Šiandien pradėta platinti nauja vienerių metų trukmės Vyriausybės taupymo lakštų (VTL) emisija, už kurią bus mokama 3,8 proc. metinių palūkanų. Taupymo lakštų emisija bus platinama gruodžio 4–18 d., o išperkama 20...
2023/12/04

Vyndarystės verslas: labiausiai norimas – rabarbarų vynas

Pakruojo rajone Klovainiuose gyvenantis Dainius Jurgaitis su gyvenimo drauge ir verslo partnere Aušra Šimkute prieš keletą metų kaime nusprendė auginti avietes, vėliau – iš uogų virti uogienes, džemus, dar vėliau ...
2023/12/04

Pagailo šaltyje paliktų jautukų

Plungė („Žemaitis“). Vos iškritus pirmajam sniegui ir paspaudus šaltukui, visi skubame kuo šilčiau apsirengti ir užtikrinti palankias gyvenimo sąlygas savo augintiniams. Deja, bet yra ir tokių, kurie į pastarąjį re...
2023/12/04

Apdovanoti sėkmingiausiai dirbantys tradiciniai amatininkai

Metų sandūroje Žemės ūkio ministerijos ir VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūros surengtoje metinėje konferencijoje „Tautinio paveldo produktų apsauga, kūrimas, realizavimas ir populiarinimas“ apdovanoti sėkmingiausiai &sca...