Ashburn +8,5 °C Dangus giedras
Antradienis, 23 Bal 2024
Ashburn +8,5 °C Dangus giedras
Antradienis, 23 Bal 2024

Gurmanams ir ieškantiems naujų potyrių – teminis žemėlapis „Skonių ir istorijų GASTROlės po Lietuvą“

2023/11/07


Ar žinojote, kad per gyvenimą žmogus vidutiniškai praleidžia beveik ketverius metus valgydamas? Toks svarbus mums yra maistas – kai skiriame tiek laiko, norisi, kad valgymą lydėtų įdomūs potyriai. Artėjant gurmanų šventei, Gastronomijos savaitei – lapkričio 6–12 d., – nacionalinė turizmo skatinimo agentūra, VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ kartu su iniciatyva Lietuvos Gastronomijos savaitė pirmą kartą parengė teminį patiekalų iš visos Lietuvos žemėlapį, kuriame skonius pagardina istorijos.

„Kad šalyje netrūksta maisto mėgėjų, kurie dėl įdomių ir neįprastų patiekalų pasiruošę išnaršyti Lietuvą, pamatėme išleidę pirmąjį gastrogidą. Jis sulaukė didelio pasisekimo ir populiarumo. Tęsiant tradiciją, šį kartą siūlome leistis į skonių kelionę per istorijas. Nuo austrių, kuriomis mėgavosi Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikai, iki lietuviškų dilgėlių kultiniame itališkame deserte. Nuo filmo apie Austrijos imperatorienę Sisi įkvėpto meniu iki skonių kelionės po maurų laikų Portugaliją. Tokia turtinga ir turininga mūsų restoranų pasiūla, skatinanti gastronominį turizmą.

Įdomi detalė – visi patiekalai, esantys žemėlapyje, atrinkti iš šiemet Gastronomijos savaitėje dalyvaujančių restoranų specialiai sukurtų meniu, tad tai unikali galimybė atrasti neįprastus skonius čia pat, Lietuvoje“, – teigia VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ vietinio turizmo ekspertė Neringa Sutkaitytė.

Gastronomijos savaitės programa startuoja nuo lapkričio 6 d. ir tęsis visą savaitę – iki lapkričio 12 d. imtinai. Nespėjusių paragauti patiekalų renginio metu, į žemėlapį įtraukti patiekalai lankytojų lauks ir pasibaigus renginiui – iki 2024 m. pavasario.

16 patiekalų, kuriuos lydi įdomios istorijos

Net 67 restoranai, įsikūrę Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Anykščiuose, Birštone, Kretingoje, Palangoje, Trakuose, Šakių, Jurbarko, Ukmergės bei Prienų rajonuose, šiemet priėmė Gastronomijos savaitės iššūkį ir nusprendė lydėti savo lankytojus ne tik per skonių, bet ir per istorijų pasaulį.

VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ iš jų menių atrinko 16 patiekalų, kurie išsiskiria ne tik savo pateikimu, bet ir pasakoja etnografiniais, istoriniais bei geografiniais motyvais turiningas istorijas.

Kaip teigia Gastronomijos iniciatyvos atstovė, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdomoji direktorė Eglė Ližaitytė, gastronomija visų pirma yra kūryba, kurią lydi improvizacija. Geras šefas turi mokėti ir papasakoti gaminimo procesą, taip sužadindamas lankytojui apetitą.

„Bet šį kartą užduotis buvo sudėtingesnė – per patiekalus atverti asmenines šefo patirtis, kultūrinius, istorinius, geografinius sluoksnius, miesto legendas. Šefai puikiausiai su tuo susitvarkė, todėl džiaugiamės, kad VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ pavyko atrinkti į žemėlapį patiekalus, kurie mus nukelia ir į Lietuvos istorinius laikus, ir į įvairias Europos, Azijos, Šiaurės ir Pietų Amerikos šalis. Tikiuosi lankytojai tai įvertins ir turės nuostabią progą ir galimybę toliau ragauti Gastronomijos savaitės metu pasiūlytus patiekalus, kurie patiks ne tik gomuriui, bet ir ausims“, – pristatydama specialiai Gastronomijos savaitei parengtus meniu teigia Eglė Ližaitytė.

Įdomiausios skonių istorijos

Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra pateikia įdomesnes skonių stoteles iš žemėlapio „Skonių ir istorijų GASTROlės po Lietuvą“. Visas jas rasite specialiai tam sukurtame teminiame žemėlapyje.

Austrija ir žąsiena su kaštainiais

Įkvėpti kulinariniams šedevrams gali ir kinas! Būtent serialo „Sisi“ filmavimas Vilniaus senamiestyje inspiravo restorano „Bunte Gans“ šefą sukurti meniu su užuomina į Austrijos-Vengrijos imperijos laikotarpio kulinarines tradicijas. Austrijos virtuvė nėra labai gerai žinoma Lietuvoje, ji kažkiek sietina su Vengrija. O kadangi Vengrija garsėja žąsų auginimu, užsukite pasmaguriauti žąsienos kepsnio su kaštainiais, abrikosais ir slyvomis, mangų padažu ir saldžiųjų bulvių muslinu. Ką gali žinoti, galbūt kadaise panašiais skoniais mėgavosi ir Austrijos imperatorienė Sisi.

Austrės su citrinų ikrais

Jeigu netikite, kad austrės puikavosi ir ant Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikų stalo, užsukite į Valdovų rūmus! Archeologinių kasinėjimų metu greta naminių ir laukinių gyvulių, paukščių bei žuvų kaulų, čia buvo rasta ir valgomųjų austrių geldelių. Praėjusių amžių prabangą nusprendė prikelti restoranas „Sparkling Ocen“ ir pasitikti savo svečius su austre su šampano vinigreto putomis bei citrinų ikrais.

Dilgėlių panakota

Panakotos – švelnaus itališko grietinėlės deserto – pristatinėti tikrai nereikia. Per šimtmetį nuo to laiko kai, sakoma, pirmą kartą buvo išvirta Šiaurės Italijos Pjemonto mieste, ji paplito visame pasaulyje. Panakota dažniausiai gardinama avietėmis, braškėmis, kitomis uogomis, o štai Lietuvoje ji poruojama su dilgėlėmis! Restorane „Carre bar & Lounge“ dilgėlių panakota patiekiama su dūminėmis gervuogėmis, karamelizuotais kaštainiais.

Prieš apsilankydami restorane, pasitikrinkite informaciją jo interneto svetainėje arba telefonu. VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ nėra atsakinga už meniu ar kitos informacijos pasikeitimus.

 

Partnerio informacija

Martinos Mackevičienės nuotr.

Dalintis

2024/04/22

Jurginių išvakarėse – žiemos sugrįžimas

Jurginių išvakarėse į Lietuvą sugrįžo žiema. Pirmadienį sniegas, šlapdriba ir lietus maišėsi tarpusavyje, lydimi smarkoko ir šalto vėjo. Mišrūs krituliai nesiliovė iki vakaro. Ūkininkams vėl nemalonus gamtos pok&...
2024/04/22

Mėsa ir paukštiena prekiaujantiems gyventojams supaprastinta pajamų apskaita – tik e. būdu

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad individualią veiklą su pažyma ar verslu liudijimu vykdantys gyventojai, kurie turgavietėse ir viešose prekybos vietose prekiauja mėsa, paukštiena ir jų gaminiais, nuo gegužės 1 d. ...
2024/04/22

D. Trumpa: pasitraukus „Fonterrai“ naujo investuotojo „Rokiškio sūris“ neieškos

Iš vienos didžiausių pieno perdirbimo įmonių „Rokiškio sūris“ pasitraukus 10 proc. jos akcijų turėjusiai strateginei investuotojai – didžiausiai pasaulyje pieno eksportuotojai – Naujosios Zelandijos „Fon...
2024/04/22

Vietos maisto produktai – mūsų stiprybė, kurią mokomės įvaldyti

(VDU ŽŪA langas) Gyvename sparčiai kintančiomis išorinės aplinkos sąlygomis. Pokyčius spartina kompleksas priežasčių, tarp kurių – klimato kaita ir neatsinaujinančių išteklių brangimas; geopolitinė aplinka, galinti transformuot...
2024/04/22

Per savaitę pigo nafta ir šoktelėjo elektros energijos kainos

Praėjusią savaitę didmeninės elektros kainos Lietuvoje pakilo net 186,8 proc. – iki 78,6 Eur/MWh, po ankstesnę savaitę fiksuotų rekordiškai žemų kainų – 27,4 Eur/MWh. Elektra brango visame Baltijos jūros regione. Kainų kilimui į...
2024/04/22

Agrarinės aplinkosaugos veiklose dalyvaujantiems ūkininkams trumpėja įsipareigojimų laikotarpis

Žemės ūkio ministerijai patikslinus Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“ įgyvendinimo taisykles (AGRO taisyklės), ūkininkams sutrumpintas paskutinių metų įsipareigojimų lai...
2024/04/22

VRK parengė informaciją apie rinkimus ir referendumą lengvai suprantama kalba

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), siekdama užtikrinti informacijos apie rinkimus sklaidą kiekvienai rinkėjų grupei, parengė ir išleido specialų leidinį supaprastinta kalba (ang. Easy to Read).
2024/04/22

Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui

Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksniais, aplinkos poveikiu, mityba. Šiuo metu daug dėmesio teikiama žarnyno mikroflorai ir vitaminui D. „Vitamin...
2024/04/22

„Galinta“ įmonių grupei – 14,8 mln. eurų injekcija

„Citadele“ bankas ir viena didžiausių grikių kruopų, dribsnių, ryžių bei kitų kruopų gamintojų ir prekybininkių Baltijos šalyse, įmonių grupė „Galinta“, susitarė dėl 14,8 mln. eurų finansavimo. Lėšos  bus...