Rojaus obuoliukai
Vieną lapkričio skaidrų savaitgalį Adomynės dvaro parke (Kupiškio r.) susirinkę vietos gyventojai ir svečiai kalbėjosi būtent apie tai – kaip turizmą padaryti efektyvų, veiksmingą, kur tos geriausios idėjos? Kaip, atradus unikalių vietovės savitumų, juos pateikti patraukliai, kad nepranyktų panašių idėjų gausoje? Etnografija, regiono istoriniai akcentai – visi juos turi ir nieko čia nėra ypatingo. Gamta – lietuviška, visur ji žalia, o rudeniop – ir spalvinga. Galima atgaivinti senovinį gėlių darželį – bus gerai atsisėsti prie vartelių ir laukti, gal kas pro šalį eis, važiuos ir užeis... „To neužtenka, reikia idėjos, reikia istorijos, reikia pasakojimo. Jį kažkas turi sukurti ir papasakoti. Ir daryti tai kantriai, veikti, skleisti, viešinti, tai ne dienos ir ne mėnesio darbas“, – taip kalbėjo renginio dalyviams UAB „Biordico“ direktorius dr. Jonas Damašius.
Tądien Adomynės kaimo bendruomenė pristatė projektą „Kupiškio r. turizmo paslaugų prieinamumo gerinimas“, kurį įgyvendino kartu su partneriais – „Palėvenio“ kaimo, Antašavos miestelio bendruomenėmis, Kupiškio turizmo ir verslo informacijos centru, bendrovėmis „Narjanta“ ir „Brolių medus“. Turizmo verslui šįkart į talką atėjo mokslas, „Biordico“ specialistai sukūrė inovatyvių maisto produktų. Idėjoms pagrindą davė minėtose kaimo bendruomenėse vykdomos edukacijos, kulinarinės degustacijos.
Adomynės dvare kepamos „pagrabinės“ bandelės, jas yra išragavę nemažai pavienių keliautojų ir ekskursijų, produktas turi tautinio paveldo produkto sertifikatą. Antašavos klebonijoje apsilankantieji degustuoja šv. Jackaus pyragėlius. Puikiai šalyje išradingomis edukacijoms ir įtaigia reklama žinomi broliai bitininkai Ignas ir Vilius Jackevičiai iš Lukonių k., pristatantys įvairius medaus produktus.
Po mokslinių bandymų ir improvizacijų dabar bendruomenės savo meniu galės papildyti kitokiais pasirinkimais, pvz., „Metų laikų“ mielinėmis bandelėmis: žiemos – su rugių salyklo ekstraktu ir spirgučiais, pavasario kanapinėmis – su kanapių aliejumi ir nelukštentų kanapių sėklomis, vasaros vestuvinėmis – su raudonojo vyno ekstraktu ir rojaus obuolių sirupu, rudens anglinėmis – su sepijų rašalu, aitriosiomis paprikomis. Antašavoje galima bus paragauti pyragėlių su klebonijos darželio valgomųjų gėlių ar žiedlapių įdarais.
„Narjantos“ kavinėje bus patiekiami desertai su grynai kupiškėniškais akcentais – liežuvio formos lėkštėje, nes yra Uošvės Liežuvio sala mariose, perpjauta bandelė, pertepta ledais, papuošta valgomu gėlės žiedu iš Antašavos klebonijos darželio, pridėta liofilizuotų aviečių ir medaus „gintarėlių“ iš brolių Jackevičių bityno medaus. Šis desertas tinkamas ne tik vestuvininkams, nes kavinėje dažnai švenčiamos vestuvės, bet ir išbandyti smalsiems turistams. Senovinių etnografinių kupiškėnų vestuvių vaidinimas yra šio krašto atpažinimo ženklas.
Viskas, kas iškalbėta, kol kas yra tik galimybės, jas projekto iniciatoriams sukūrė ir parodė mokslininkai, o dirbti teks vietos bendruomenėms. Rudeniop adomyniečiai užsiminė mėginsiantys imtis pokyčių, o kaip pavyks, bus matyti. Pasak dr. J. Dimašiaus, visoms naujovėms įgyvendinti reikia iniciatyvių ir atkaklių žmonių. Pradžia jau yra – Adomynės dvaro parke šio projekto dalyvių sumanymu pradėta sodinti rojaus obelų alėja, 6 obelaites padovanojo agronomas ir bitininkas dr. Algirdas Amšiejus.
Sugrįžimai ir pokyčiai
Galite prenumeruoti „Ūkininko patarėjo“ elektroninę leidinio versiją
arba popierinę: el. paštu: platinimas@up.lt,
tel. +370 603 75 963
https://ukininkopatarejas.lt//katalogas/popieriniu-leidiniu-prenumerata/, www.prenumerata.lt, www.prenumeruoti.lt, www.prenumeruok.lt
bei Perlo terminaluose.
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.