Ashburn +23,2 °C Nedidelis lietus
Penktadienis, 12 Lie 2024
Ashburn +23,2 °C Nedidelis lietus
Penktadienis, 12 Lie 2024

Asta RAICEVIČIENĖ
„Rasų“ korespondentė
 

Iš daržo lysvės – skaniausi prieskoniai

2024/06/22


Mugėse ar prekybos centruose ieškome populiarių natūralių prieskonių, bet Ukmergėje gyvenanti Vita Velykienė jų pasigamina pati, reikiamų žalumynų parsinešusi iš daržo lysvės. Vikri šeimininkė sako, nesunkiai ir namuose galime pasigaminti česnakinės druskos, persilado ar net populiariosios „Vegetos“.

Česnakinė druska

Susismulkinkite česnakų žiedkočius ir sudžiovinkite džiovyklėje 60 °C temperatūroje. Po to sumalkite kavamale. Gautą sausą žaliąją masę sumaišykite su akmens druska pagal skonį. Šia pagerinta druska galima sūdyti viską, kur tik norisi česnako prieskonio.

Persilado prieskoniai

Persilado prieskoniams petražolių lapelius (nesmulkintus) išdžiovinkite, po to juos sutrinkite rankomis. Išdžiovinkite ir smulkiai pjaustytą česnaką. Įberkite jūros druskos ir viską gerai išmaišykite. Laikykite sandariame inde.

Naminė „Vegeta“

V. Velykienė pasakoja, kad visą vasarą džiovina įvairias prieskonines žoleles, vėliau iš daro mišinį. „Dedu krapų, petražolių, svogūnų laiškų, smulkintų svogūnų galvų, česnakų, bazilikų, porų, kalendros, paprikos, salierų stiebų, – ingredientus vardija ukmergiškė. – Į mišinį dedu ir smulkiai dantytu peiliu pjaustytų morkų. Tokios man gražesnės.“

Visas daržoves ir žoleles reikia smulkiai supjaustyti ir džiovinti elektrinėje džiovyklėje. Šį mišinį būtina laikyti stikliniame inde. Atidarius indą, pasklinda malonus prieskonių aromatas. Šie prieskoniai tinka visur: sriuboms, padažams, net faršui.

„Kažkuriais metais tokį prieskonių mišinį buvau supylusi į plastikinį indą, tačiau prieskoniai, matyt, gavę drėgmės, suminkštėjo – teko džiovinti iš naujo, bet dingo aromatas, – nesėkmingą nutikimą prisimena V. Velykienė. – Tai naminė „Vegeta“, ją ruošiu be druskos. Dedant į sriubas, šiuos prieskonius reikia pavirti, nes jie turi pabrinkti.“

Daug daržovių ji užsiaugina pati, prireikus, kai kurių – porų, salierų ar paprikų – nusiperka.

V. Velykienė džiovina ir pomidorus. Apibarsto juos persilado prieskoniais arba česnakine druska. Pasak moters, anūkės juos valgo vietoj traškučių. Dažniausiai ji džiovina mėsingus pomidorus (‘Jaučio širdis‘). Juos plonai supjausto ir džiovina 50 °C temperatūroje, pavartydama, kol išdžiūsta. Džiovinti ir aliejumi užpilti pomidorai šeimos ne itin mėgstami.

 

ŪP redakcijos archyvo nuotr.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
Verslas