Ashburn +6,9 °C Debesuota
Antradienis, 31 Sau 2023
Spausdintų leidinių prenumerata
Ashburn +6,9 °C Debesuota
Antradienis, 31 Sau 2023

Įspėjimas saldumynų gamintojams – jų gaminiai gali būti nesaugūs dėl riebalų rūgščių trans izomerų

2015/06/26

Konditerijos gaminių ­– šokoladinių saldainių, kepinių gamintojai turėtų keisti gamybos technologijas ir naudoti aukštesnės kokybės žaliavas. Tokias išvadas paskelbė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai, ištyrę 24 skirtingų maisto produktų sudėtį. Tyrimo metu buvo siekiama nustatyti, kiek šiuose produktuose yra sveikatai nepalankių riebalų – riebalų rūgščių trans izomerų.

Vertintos rizikingiausių maisto produktų grupės, tai vaikų mitybai skirti produktai, saldainiai ir konditerijos gaminiai (sausainiai, bandelės ir kiti kepiniai). Ištirtuose maisto produktuose riebalų rūgščių trans izomerų kiekis nustatytas nuo 0,1 iki 43 gramų, perskaičiavus 100 g riebalų kiekio produkte.

Vertindami galimą riziką vartotojų sveikatai, specialistai rėmėsi Danijos mokslininkų patvirtinta metodika. Šios metodikos pagrindu Danijoje yra draudžiama į rinką tiekti maisto produktus, kuriuose riebalų rūgščių trans izomerų yra daugiau kaip 2 g/100 g produkto riebalų kiekio.

Tyrimų rezultatai parodė, kad rizikingi gyventojų sveikatai produktai dėl riebalų rūgščių trans izomerų Lietuvoje sudaro 67 %, o kai kuriuose nesveikų riebalų kiekiai daugiau kaip 20 kartų viršija Danijoje patvirtintą normą. Pavyzdžiui, ištyrus 11 lietuviškų saldainių mėginių, kai kuriuose jų nustatyta 20,8 g /100 g, o ukrainietiškuose saldainiuose net - 42 g/100 g šių trans izomerų.

Iš vaikų maitinimui skirtų produktų buvo atrinkta 13 įvairių konditerijos gaminių ir glaistytų varškės sūrelių mėginių, iš jų tik 6 riebalų rūgščių trans izomerų kiekis neviršijo Danijos reglamentuotos normos. Iš 8 pavadinimų konditerijos gaminių (sausainių, bandelių, vaflių) ir 5 lietuviškų glaistytų varškės sūrelių – po 3 gaminius atitiko Danijoje nustatytą reglamentuojamą kiekį, tačiau kai kuriuose kepiniuose nustatyti riebalų rūgščių trans izomerų kiekiai daugiau kaip 3 kartus (6,2 g /100 g) viršijo nustatytą normą.

Pramoniniu būdu pagaminti riebalų rūgščių trans izomerai, kitaip vadinami dalinai hidrinti arba hidrinti sukietinti augaliniai aliejai, plačiai vartojami maisto pramonėje, nes prailgina produktų tinkamumo vartoti terminus, pagerina jų tekstūrą, kvapą ir yra gana pigūs. Tokių riebalų daugiausiai nustatoma margarinuose, biskvituose, pyraguose, užšaldytuose gatavuose maisto produktuose, greitame maiste ir kt.

Europos mokslininkai nagrinėja pramoninių riebalų rūgščių trans izomerų žalą vartotojų sveikatai. Tyrimai parodė, kad šie riebalai yra 4-5 kartus labiau kenksmingi sveikatai, nei sotieji riebalai, jie didina blogojo cholesterolio lygį organizme, tačiau kol kas visoje Europoje jų kiekiai maisto produktuose nėra reglamentuojami ar ribojami. Pirmoji tokį reguliavimą nacionaliniu lygiu įvedė tik Danija (2003 m.).

Dalintis

2023/01/31

Pienas: baltasis auksas ar juodas kapo akmuo?

Rytoj, trečiadienį, Žemės ūkio ministerijoje (ŽŪM) renkasi trišalės Pieno tarybos nariai. Remiantis oficialiu pranešimu, ji šaukiama dėl padėties pieno rinkoje ir mažėjančių jo supirkimo kainų. Ministras Kęstutis Navickas rėži...
2023/01/30

Pieno kainų krizė Lietuvoje ir ateities tendencijos

VDU ŽŪA langas. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos mokslininkų tribūnoje profesorė Astrida MICEIKIENĖ dalijasi įžvalgomis apie pieno kainų krizę: kiek ji susijusi su globalia rinka ir ką turėtume daryti?
2023/01/31

Prezidentas Kėdainiuose: būtina stiprinti smulkųjį ir vidutinį verslą

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda tęsia tradiciją rengti išvažiuojamąsias darbo dienas regionuose ir antradienį su komanda dirba Kėdainių regione.
2023/01/31

Artėja patikros dėl agrarinės aplinkosaugos įsipareigojimų

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) primena įsipareigojimus pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“ veiklas ir informuoja, kad nuo vasario 15 d. pradės tikrinti, k...
2023/01/31

Žvejams mėgėjams svarbios datos

Kasmet vasario 1 d. įsigalioja draudimas žvejoti lydekas. Jis tęsis iki balandžio 30 d. Tuo tarpu vėgėlių žvejybos draudimas baigiasi – nuo vasario 1 d. (imtinai) jau leidžiama šias žuvis žvejoti. Aplinkos ministerija žvejams mėgėjams...
2023/01/31

Beveik dešimtmetį Lietuvoje pasireiškiantis afrikinis kiaulių maras neužleidžia pozicijų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, nuo 2014 metų, kai Lietuvoje pirmą kartą diagnozuotas afrikinis kiaulių maras (AKM), šalies ūkiai neteko beveik 78 tūkstančių kiaulių, o miškuose AKM nustatytas beveik 8...
2023/01/31

Novatorius pataria: kaip išsirinkti tinkamą automobilį?

Specialistai vis garsiau kalba apie ekonomikos sąstingį, ragina susilaikyti nuo nebūtinų, didelės vertės pirkinių, tarp kurių – ir automobiliai. Situacija automobilių rinkoje taip pat pakankamai kebli, nes nusprendus įsigyti naują transporto...
2023/01/31

Dzūkei sukako šimtas metų

Šeštadienį, sausio 28 d., garbingą 100 metų jubiliejų sutiko Alytaus rajono Statkiškių kaime (Pivašiūnų sen.) gyvenanti Genovaitė Malinauskienė.
2023/01/31

Antrus metus iš eilės – augantis Lietuvos Korupcijos suvokimo indeksas

2022 m. „Transparency International“ Korupcijos suvokimo indekso (KSI) tyrime Lietuvai skirti 62 balai iš 100 galimų ir 33 vieta 180 šalių sąraše. Lietuva užima 12 vietą tarp Europos Sąjungos (ES) valstybių. Lygina...