Columbus -8,4 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 22 Vas 2025
Columbus -8,4 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 22 Vas 2025

Kad ir kur pažvelgsi – obuoliai!

2022/12/29


Kai pro rudenėjančio sodo šakas pradeda žvelgti raudonskruosčiai obuoliai, vis dažniau išgirstame: „Gal kam obuolių?“ Dabar vis dažniau užsukame į sandėlį pasirinkti jų žiemos stalui. Gaminti iš obuolių – vienas malonumas. Jie patiekalą pasaldina arba suteikia rūgštumo. Rūgštūs geriausiai tinka mėsos patiekalams: galima naudoti kaip mėsos pyrago įdarą, troškinti su mėsa, dėti į vištienos ar žuvies patiekalus. Tinka įdaryti kiaulieną arba atvirkščiai – kiauliena įdaryti obuolius ir iškepti. O antis su obuoliais skani ir įprasta, kaip keptos bulvės! Obuoliai dera su beveik visomis keptomis arba šviežiomis daržovėmis salotose. Su jais skanu kepti bulves orkaitėje, o obuoliais pagardintų sriubų skonis pakyla laipteliu aukščiau.

Tarte flambée

Prancūziškas arba vokiškas pyragas su padegusiais kraštais. Kodėl vokiečių arba prancūzų? Todėl, kad iš pasienio. Sakoma, kad Elzaso valstiečiai anksčiau duoną kepdavo tik kartą per savaitę, tad ir krosnį duonai kepti užkurdavo tik tądien. O tarte flambée, kaip šį kepinį vadindavo prancūzai, arba flammekueche, kaip jį vadindavo elzasiečiai, arba Flammkuchen, anot vokiečių, buvo savotiškas bandomasis triušis. Jei per 1–2 minutes suspėdavo apskrusti jo kraštai, vadinasi, krosnyje tinkama temperatūra duonai.

Tešlai:  

  • 200 ml šilto vandens
  • 10 g šviežių mielių
  • a. š. cukraus
  • 320 g miltų
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • jūros druskos

Įdarui:

  • 1–2 nemažų raudonųjų svogūnų
  • v. š. aliejaus svogūnui apkepti
  • 150 g rūkytos šoninės riekelių
  • 50 g riebios grietinės (ne mažiau 30 proc.)
  • 1/2 vidutinio dydžio obuolio
  • druskos, pipirų, muskato riešuto

Mieles ištirpinkite šiltame vandenyje su cukrumi ir dviem šaukštais miltų, uždenkite ir palaikykite šiltoje patalpoje 10–15 min., kol ant paviršiaus susidarys putų. Suberkite likusius miltus, druską, supilkite aliejų. Tešlą gerai išminkykite, ji turi būti minkšta, bet nelipni. Palikite 30–40 min. šiltai, kad paaugtų. Supjaustykite svogūną plonomis plunksnelėmis, truputį apkepkite. Šoninę supjaustykite plonomis juostelėmis. Grietinę sumaišykite su druska, pipirais, trintu muskato riešutu. Obuolį supjaustykite plonomis skiltelėmis.
Skardą išklokite kepimo popieriumi. Rankas suvilgykite aliejumi ir ištempkite tešlą rankomis į ploną lakštą. Patepkite grietine, ant viršaus išdėliokite svogūnus, šoninę ir obuolių skilteles. Kepkite iki 240°C įkaitintoje orkaitėje 15–20 min., kol gražiai apskrus kraštai.

Vištienos filė maltiniai

Vengiate maltinių iš filė, nes bus sausi? Be reikalo. Truputis kreminio sūrelio, tarkuotas obuolys ir maltinukai – kaip pūkelis.

Reikės:  

  • svogūno
  • 1–2 skiltelių česnako
  • 400 g maltos vištienos filė
  • 100 g kreminio sūrelio
  • didelio rūgštaus obuolio
  • žiupsnelio citrinpipirių
  • žiupsnelio druskos
  • v. š. lydyto sviesto

Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką. Ištirpinkite keptuvėje lydyto sviesto, pakepkite svogūnus ir česnaką, kol svogūnai taps gintarinės spalvos. Tai darykite ant labai mažos kaitros.

Obuolį nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka. Vištienos filė sumaišykite su keptais svogūnais, tarkuotu obuoliu ir kreminiu sūreliu. Pagardinkite citrinpipiriais ir druska. Suformuokite nedidelius maltinukus. Kepkite keptuvėje su lydytu sviestu. Iškepusius maltinukus nusausinkite ant popierinių rankšluosčių.

Pupelių ir obuolių užtepėlė

Norite valgyti taip skaniai, kad patys sau pavydėtumėte? Pasigaminkite šią užtepėlę. Laiko užtruksite mažai, o malonumo – daug.

Reikės:  

  • rūgštesnio obuolio
  • svogūno
  • v. š. džiovintų mairūnų
  • 1–2 kadagio uogų
  • aliejaus kepti
  • 425 g sviestinių pupelių (jas galima išsivirti patiems arba naudoti konservuotas)
  • druskos, pipirų, mairūno

Svogūną supjaustykite kubeliais, paskrudinkite keptuvėje su aliejumi ir kadagio uogomis, dėkite kubeliais supjaustytą obuolį, suberkite mairūną ir kepkite, kol obuolys suminkštės.
Pupeles sutrinkite trintuvu, bet ne iki galo – kad matytųsi gabaliukai. Sumaišykite su kepintais svogūnais ir obuoliu. Įberkite druskos, pipirų. Tepkitės ant naminės duonos, beje, ją galima išsikepti ir su obuolių sultimis.

Silkė žaliuose pataluose

Jei pirma mintis apie obuolius nesaldžiai yra „kas per pramanas?“, tai, gerai pagalvojus, taip neatrodo. Bent jau silkės atveju. Obuolys tradiciniuose silkės pataluose ar silkė su obuoliais ir cinamonu tikrai nieko nenustebins – tad žaliuose pataluose taip pat. Arba nustebins – savo skoniu ir norėsis dar ir dar.

Reikės:  

  • 100 g šaldytų žaliųjų žirnelių
  • agurko
  • nedidelio obuolio
  • gero prinokusio avokado
  • ryšelio svogūnų laiškų (arba pagal skonį)
  • kelių šakelių petražolių
  • v. š. citrinų sulčių
  • saujelės švelnaus skonio salotų lapų (špinatų, sultenių, gūžinių, romaninių)

Padažui:

  • v. š. grūdėtųjų garstyčių
  • v. š. medaus
  • 3 v. š. aliejaus
  • 2 v. š. citrinų sulčių
  • žiupsnelio druskos

Plonais šiaudeliais supjaustykite agurką ir obuolį. Žirnelius užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite 2–3 min., nukoškite. Smulkiai supjaustykite žoleles ir svogūnus. Sumaišykite su žirneliais, agurku ir obuoliu.
Sumaišykite visus ingredientus padažui. Supjaustykite silkės filė. Avokadą perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus, nulupkite. Puseles supjaustykite plonomis riekelėmis, pašlakstykite citrinų sultimis. Lėkštėje sudėliokite salotas ir užpilkite padažu.

Labai oranžinė sriuba

Ruduo dažo oranžine spalva net mūsų lėkščių turinį. Ir labai gerai!

Reikės:  

  • 100 g raudonųjų lęšių
  • 300 g nuvalyto moliūgo
  • 200 g nuvalyto batato
  • nuvalyto obuolio
  • svogūno
  • skiltelės česnako
  • 10 ml aliejaus
  • 200 ml daržovių sultinio
  • druskos
  • saujelės lazdynų riešutų

Lęšius išvirkite. Moliūgą, obuolį ir batatą supjaustykite nedideliais gabaliukais. Taip pat supjaustykite svogūną su česnaku ir, subėrę į keptuvėje pakaitintą aliejų, pakepkite, kol svogūnai suminkštės. Paskui sudėkite moliūgą, obuolį, batatą ir apkepkite. Tada eilė lęšiams, įpilkite sultinio ir užvirkite, paskui sumažinkite kaitrą. Pagal skonį pagardinkite druska. Uždenkite ir virkite 15 min., patikrindami, ar batatai išvirę. Trintuvu sutrinkite sriubą, kad pasidarytų tiršta masė. Sriubą dar galite pertrinti per tankų sietelį. Lazdynų riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje, pasmulkinkite ir užberkite ant sriubos.

Instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja Elžbieta MONKEVIČ

Elžbietos Monkevič nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis