Kaip išlaikyti žalumynus žiemai
Prieskonines žoleles galima džiovinti, šaldyti, sūdyti, konservuoti riebaluose (aliejuje, svieste), gaminti prieskoninius užtepus arba pastas, actus, druską. Galima ir sūdyti bei marinuoti, bet pastaruoju metu šie būdai nėra populiarūs, nes tenka naudoti daug druskos.
Ne mažiau svarbu teisingai pasiruošti žolelių paruošimui žiemos sezonui:
Džiovinimas
Tai pats paprasčiausias žolių konservavimo būdas. Lengviausia džiovinti džiovyklėje arba orkaitėje, nustačius specialų režimą. Jei tokio režimo nėra, teks atidžiai stebėti orkaitės temperatūrą.
Gali atrodyti absurdiškai, bet šaldytuve žolelės irgi puikiai džiūsta, deja, ten neįmanoma išdžiovinti didesnio kiekio žalėsių.
Tinka džiovinti ir atvirame ore, nors tai trunka kiek ilgiau nei džiovyklėje. Žoleles pavėsyje išdėliokite plonu sluoksniu, kad oras patektų į visus sluoksnius. Proceso metu periodiškai pamaišykite rankomis, kad tolygiai išdžiūtų. Procesas trunka keletą dienų, kol pradeda lūžti stiebai ir lapai. Geriausia džiovinti atskirai lapus ir augalo stiebus.
Šitaip išdžiovintas prieskonines žoleles galėsite panaudoti pagamindami prieskoninę druską.
Salierų druska
Reikės:
Šaldymas
Šaldyti žalumynai geriau išsaugo vitaminus. Žoleles šaldyti žiemai galima dviem būdais: palaidai ir mažuose indeliuose, pavyzdžiui, ledo kubeliuose.
Į standartines ledo formeles iki viršaus pridėkite smulkintų žolių, užpilkite vandens ir užšaldyti. Ledo kubelius su žolelėmis sudėkite į maišelius ir laikykite šaldiklyje. Taip patogu ne tik šaldyti, bet ir naudoti: tereikia išimti 1 ar 2 kubelius ir mesti į ruošiamą karštą patiekalą.
Vietoje vandens žoleles formelėse galite užpilti aliejumi ir taip pat laikyti šaldiklyje.
Dažnai susmulkintos žolelės suberiamo į plastikinius maišelius arba nedidelius indelius ir užšaldomos – tai irgi geras būdas žiemai pasiruošti žalių augalų.
Prisiminkite, kad susmulkintus žalumynus reikia šaldyti mažomis porcijomis – taip jie nesušąla į vieną gumulą, kitaip bus nepatogu juos naudoti.
Prieskoninis sviestas
Prieskoniniam sviestui pagaminti tinka visos žolelės. Galite naudoti rekomenduojamą žolių derinį arba sukurti savų – darykite tai drąsiai.
Sumaišykite žoleles su citrusinių vaisių sultimis, smulkintais šviežiais svogūnais arba keptų česnakų tyre. Galima dėti įvairių ryškaus skonio daržovių, šaknų, prieskonių – pipirų, ropių, krienų, imbiero. Puikiai tinka džiovinti arba švieži grybai, pakepinti riešutai, įvairios sėklos.
Gaminimo principas paprastas – susmulkinkite visus priedus, sumaišykite su minkštu išplaktu sviestu, suvyniokite sviestą į foliją formuodami volelį ir įdėkite į šaldiklį. Kepdami mėsą, paukštieną, žuvį, daržoves, naudokite šį užšaldytą sviestą – supjaustykite sviestą plonais apskritimais ir uždėkite apskritimą ant iškepusio produkto. Panašiai šis sviestas gali būti naudojamas kaip padažas, uždėjus nedidelį gabalėlį ant, tarkime, jautienos kepsnio.
O nuo puikiųjų skrebučių su prieskoniniu sviestu negalėsite atsitraukti! Riekelė šviežios baltos duonos arba prancūziško batono, ant viršaus sviesto ir viską pakepinkite 2–3 minutes grilio režimu. Tokią duoną galite patiekti kaip užkandį, ji idealiai tinka sriuboms ar žalioms salotoms.
Būtina sąlyga – visos žolelės, daržovės ir kiti priedai privalo būti absoliučiai švieži, sviestas – aukščiausios kokybės.
Sviestas su peletrūnu, mėtomis ir imbieru
Reikės:
Išplakite minkštą sviestą iki baltos purios masės, sumaišykite su smulkintomis žolelėmis, imbieru, vyno actu ir druska. Suformuokite volelį, suvyniokite į foliją ir sušaldykite.
Aliejus ir actas
Aromatizuoti prieskoninėmis žolėmis ir kitais kvapiais produktais aliejai ir actai naudojami salotų užpilams, padažams gaminti, patiekiami su šviežia duona, sūriais, daržovėmis. Juos pagaminti nėra sudėtinga.
Yra keli prieskoninio aliejaus gaminimo būdai. Aliejus pakaitinamas ir juo užpilamos prieskoninės žolės. Galima žoles aliejuje palikti 3–4 savaitėms arba jas keisti kas savaitę.
Naudojant šviežias žoles, jas reikia išplauti ir labai kruopščiai nusausinti, kad į aliejų nepatektų vanduo.
Pasirinktus indus būtina užpildyti aliejumi iki pat viršaus, kad visiškai uždengtų priedus. Aliejų laikykite kambario temperatūroje, tamsioje vietoje. Po 4–5 savaičių jį perkoškite ir supilstykite į specialiai tam pritaikytus buteliukus arba ąsotėlius. Galima į juos įmerkti žolelės šakelę, bet vartojant aliejų, reikia stebėti, kad ji nuolat būtų apsemta. Priešingu atveju, ją geriau išimkite, nes į aliejų nepanirusi žolės dalis gali pradėti gęsti.
Jei naudosite neutralaus skonio aliejų, išryškinsite prieskoninių žolelių skonį.
Gamindami prieskoninį actą, užvirinkite jį ir užpilkite prieskonines žoles. Priešingai nei prieskoniai aliejai, actai laikomi šviesioje, saulėtoje vietoje. Po dviejų savaičių actą perkoškite ir supilstykite į dekoratyvinius buteliukus, įmerktais prieskoniais taip pat papuošite buteliuko turinį.
Prieskonines žoles rinkite sausu oru, rasai nudžiūvus – nei į aliejų, nei į actą neturi patekti nė lašelis vandens.
ATMINKITE:
Prieskoninių žolelių pestas
Tai vienas iš paprasčiausių būdų sunaudoti labai daug prieskoninių žolelių. Klasikinis pestas yra iš bazilikų, bet naudodami įvairias prieskonines žoleles arba jų derinius galite sukurti savo nepakartojamą skonį. Gaminimo principas yra vienodas.
Skonį keisti galite dėdami ir skirtingų priedų – pinijų riešutų, anakardžių, migdolų, lazdyno riešutų, saulėgrąžų, moliūgų sėklų. Drąsiai eksperimentuokite.
Reikės:
Autorės nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.