Kad galėtume išbandyti vis naujų šiltnamyje užaugintų baklažanų skonių, gėrėtis įvairiomis spalvomis ir formomis, pasirinkti tinkamą veislę neužteks. Norint įtikti šiems jautriems augalams ir sulaukti gardžių vaisių, teks nemažai padirbėti. Baklažanų daigai į nešildomą šiltnamį paprastai sodinami gegužės pradžioje.
Nijolė MAROČKIENĖ
LAMMC SDI mokslo darbuotoja
‘Black Beauty’ – vieni populiariausių Lietuvoje.
Spalvų ir formų įvairovė
Baklažanai (
Solanum melongena L.) – bulvinių (
Solanaceae Juss.) šeimos, 70–180 cm aukščio vienmečiai žoliniai augalai, mėgstantys šilumą, šviesą ir drėgmę. Įvairių veislių augalai skiriasi aukščiu, lapijos dydžiu ir forma, vaisiaus svoriu, forma, spalva ir skonio savybėmis.
Jie tvirti ir vešlūs, gausus šaknynas išsidėstęs paviršiniame dirvožemio sluoksnyje. Augalo stiebai statūs, šakoti. Lapai stambūs, platūs, ovalūs, netaisyklingai karpytais kraštais, žali ar su violetiniu atspalviu. Žiedai taisyklingai išsidėstę lapų pažastyse. Išorinė pusė violetinė ar balta, šiek tiek plaukuota, vidinė – geltona.
Vaisiai gali būti rutulio, ovalo, cilindro ar kriaušės formos, tamsiai violetiniai, rusvi, balti, geltoni, žali ar dryžuoti. Jų masė įvairuoja nuo 100 g iki 1,5 kg. Minkštimas standus, baltas, silpnai gelsvas ar žalsvas. Sėklos šviesiai geltonos spalvos, smulkios, suplotos, daigios išlieka ketverius metus. Grame yra iki 250 sėklų.
Kartumas – ne kliūtis
Galbūt dėl karstelėjusio skonio baklažanai daugelio nemėgstami. Jie bus mažiau kartūs, jei supjaustytus 5 min. palaikysite sūdytame vandenyje, o paskui perplausite.
Baklažanai vertinga daržovė: vaisiuose gausu C, PP ir B grupės vitaminų, pektinų, cukrų, mineralinių druskų, ypač kalio, kalcio, geležies, fosforo, mangano. Lupti jų nereikia, nes po odele susikaupę daugiausia vertingų medžiagų.
Manoma, kad reguliariai valgant baklažanus, mažėja cholesterolio ir cukraus kiekis kraujyje, stimuliuojama insulino veikla, gerinamas širdies darbas. Juos tikslinga naudoti sergant širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis. Didžiąją dalį vaisiaus sudaro vanduo – iki 92 proc., o angliavandeniai tik apie 4 proc.
Maistui naudojami neperaugę, minkštomis sėklomis vaisiai, jie valgomi švieži, kepti, troškinti, konservuoti, rauginti. Baklažanai nekaloringi – tik 24 kalorijos 100 gramų.
Balti ir violetiniai žiedai – šiltnamio puošmena.
Kilmės šaknys – Indijoje
Baklažanai kilę iš atogrąžų Indijos rajonų. Jie iš ten pateko į Kiniją dar prieš 2 500 metų, o XVI a. – ir į Europą kaip dekoratyvūs augalai. Tik po Pietų Amerikos atradimo iš senųjų indėnų genčių europiečiai sužinojo, kaip iš baklažanų pasigaminti valgių. XVIII a. jie jau auginti kaip daržovė.
Pasirinkimo netrūksta
Lietuvoje patariama auginti ankstyvas ir vidutinio ankstyvumo baklažanų veisles, o pasirinkimo spektras išties gausus, nors lietuviškų veislių ir nėra. Štai keletas jų, sėkmingai augintų Babtuose, Sodininkystės ir daržininkystės instituto šiltnamiuose.
‘Black Beauty’ – šiltnamiuose skirta auginti vidutinio ankstyvumo baklažanų veislė. Augalai vešlūs, iki 120 cm aukščio. Vaisiai užauga iki 25 cm, vidutiniškai 180 g, cilindro formos, nokdami įgauna tamsiai violetinę spalvą. Minkštimas standus, šviesiai žalias.
‘Byčje serdce’ H – šiltnamiuose skirta auginti vidutinio ankstyvumo, derlinga hibridinė veislė. Augalai tvirti, užauga iki 80 cm. Vaisiai dideli, ovalo formos, tamsiai violetiniai, blizgūs, 500–700 g. Minkštimas baltas, tankus.
Derlingieji ‘Byčje serdce’ H.
‘Golden eggs’.
‘Madonna’ H – ankstyva, derlinga hibridinė veislė. Augalai kompaktiški, stipraus augumo, užauga iki 180 cm. Vaisiai stambūs, iki 350 g, pailgos kriaušės formos, tvirti, blizgantys, gražūs, sunokę tamsiai violetiniai. Minkštimas baltas, pusiau standus. Veislė skirta auginti šiltnamiuose ir po priedangomis.
‘Early long purple 3’ – šiltnamiuose sukurta auginti ankstyva veislė. Augalai – iki 110 cm aukščio. Vaisiai cilindro formos, melsvai violetiniai, užauga iki 24 cm.
‘Bielaja noč’ – vidutinio ankstyvumo, atspari ligoms veislė, skirta auginti šiltnamiuose. Augalai kompaktiški, iki 75 cm aukščio. Bręstantys vaisiai balti, o sunokę įgauna ir silpnai violetinę spalvą, apvalūs ar kiek ovalūs, sveria 200–280 g. Minkštimas sniego baltumo, gero skonio, nekartus.
‘Halfblange Violette’ – vidutinio ankstyvumo veislė, skirta auginti šiltnamiuose ir po priedangomis. Vaisiai savo forma šiek tiek primena kriaušę, tamsiai violetiniai ir blizgūs. Minkštimas tvirtas, šviesiai žalsvas.
‘Prince’ – ankstyva veislė, skirta auginti šiltnamiuose ir po priedangomis. Augalai kompaktiški, užauga iki 90 cm. Vaisiai – iki 220 g, pailgo cilindro formos, blizgantys, gražūs, sunokę tamsiai violetiniai. Minkštimas baltas, pusiau standus.
‘Bumbo’ – šiltnamiuose skirta auginti vidutinio ankstyvumo veislė. Vaisiai stambūs, iki 600 g, beveik apvalios formos, rausvai violetinės spalvos, blizgūs.
‘Vikar’ – šiltnamiuose skirta auginti ankstyva baklažanų veislė. Vaisiai stambūs, kriaušės formos, iki 200 g, violetiniai ir blizgūs.
‘Golden eggs’ – vidutinio ankstyvumo baklažanų veislė mažais vaisiais. Augalai iki 80 cm aukščio, tvirti, išaugina iki 25 vaisių. Sunokę vaisiai geltonos, augantys – baltos spalvos, kiaušinio dydžio ir formos, gana tvirti. Auginami ir kaip dekoratyvus augalas, ir kaip daržovė.
Etiopiniai baklažanai auginami kaip dekoratyvūs augalai kambariuose, gėlynuose, naudojami floristinėms kompozicijoms. Vaisiai iki 7 cm skersmens, tvirti, blizgūs, ryškiai oranžiniai, karbuoti, savo forma primena moliūgus. Nuskinti vaisiai ilgai išsilaiko.
‘Bielaja noč’.
Sunkiausia užauginti daigus
Baklažanus patariama auginti tiek šildomuose, tiek nešildomuose šiltnamiuose. Jie auginami kaip antroji kultūra po ridikėlių, salotų, špinatų ar kitų ankstyvųjų daržovių daigų.
Auginami iš daigų. Sėjos laikas parenkamas atsižvelgiant į auginimo vietą. Jei auginsite šildomame šiltnamyje, sėkite kovo pirmoje pusėje, o jei nešildomame – kovo pabaigoje. Daigai auga vidutiniškai 55 dienas. Substrato rūgštumas – pH 6,3–6,5. Optimalus žemės drėgnumas – 60–70 proc. Tinkamiausia oro temperatūra sėkloms sudygti yra 22–25 °C. Vidutiniškai sudygsta per 12–14 dienų.
Nors baklažanų šaknų sistema stipri, pažeistos šaknys sunkiai gyja, todėl daigus geriau auginti sėjant tiesiai į 12 cm skersmens polimerinius ar durpinius puodelius. Sėklos įterpiamos 1 cm gyliu. Pasėję uždenkite plėvele ar stiklu, kad ne taip greitai išgaruotų drėgmė.
Kad sėklos gerai sudygtų, būtina intensyviai vėdinti. Iki sudygimo plėvelę ar stiklą reikia trumpam nuimti, kad prasivėdintų, pagal poreikį palaistyti. Pasirodžius daigeliams, plėvelę nuimkite ir puodukus perkelkite į šviesesnę vietą. Praėjus 3–5 dienoms po sudygimo, patartina patalpos temperatūrą sumažinti: dieną – iki 15–18 °C, naktį – iki 12–15 °C. Tokioje aplinkoje daigai neištįs, suaktyvės šaknų augimas.
Auginti baklažanų daigus nelengva. Reikia sudaryti optimalias šilumos, šviesos ir drėgmės sąlygas. Daigai gerai auga, kai temperatūra dienomis siekia 22–25 °C, naktimis – 15–18 °C. Kol augalai maži, vazonėliai sustatomi tankiau, o augant, vazonėliai išretinami keliskart, kad augalai nesiliestų lapais. Jei indeliai sustatyti per tankiai, daigai greitai ištįsta, blogai vystosi atžalos, vėliau formuojasi ir žiedynai.
Daigams augant sunaudojama daug vandens, nes lapų paviršius didelis. Dėl nereguliaraus laistymo dažniausiai krinta žiedpumpuriai. Daigus reikia laistyti retai, bet gausiai ir šiltu vandeniu. Žemė puodelyje turi būti drėgna, bet ne šlapia.
Daigai papildomai tręšiami 2–3 kartus, atsižvelgiant į augalo būklę ir auginimo sąlygas. Jei silpni, patariama papildomai patręšti per lapus 0,2 proc. kompleksinių trąšų tirpalu.
‘Prince’.
Kada ir kaip sodinti?
Į nuolatinę vietą baklažanų daigai sodinami, kai paros oro temperatūra ne žemesnė kaip 10 °C. Atrenkami sveiki, vešlūs, neištįsę, nepažeisti ligų ar kenkėjų. Rekomenduojamas aukštis – 30–35 cm, stiebo skersmuo – 0,8–1,0 cm, kad turėtų 8–10 lapus, gerai išsivysčiusį baltą šaknyną. Tinka lengva, derlinga, silpnai rūgščios
(pH 5,6–6,0) reakcijos dirva. Geriausia auginti po agurkų, kopūstų, nepatariama – po bulvinių šeimos augalų (2–3 metus), nes serga tomis pačiomis ligomis ir platina tuos pačius kenkėjus.
Baklažanai sodinami 80–90 cm atstumu eilėse ir 40–50 cm atstumu tarp augalų. Sodinami iki 3 cm giliau, nei augo puodeliuose. Kaip sodinti baklažanus, priklauso nuo pasirinktos veislės. Aukštaūgių veislių daigus – rečiau, žemaūgių – tankiau. Po šios procedūros daigus gausiai palaistykite, mulčiuokite 5 cm storio sluoksniu.
Reikalauja rūpestingos priežiūros
Tai ilgos vegetacijos daržovė. Augant jiems reikia daugiau saulės, šilumos ir priežiūros. Jei trūks drėgmės, kris žiedai, vaisių užuomazgos. Laistykite pirmoje dienos pusėje gausiai, bet retai drungnu vandeniu. Stenkitės kuo mažiau sudrėkinti lapus. Optimalią dirvos drėgmę (70–80 proc.) palaikykite iki derėjimo. Vaisiams pradėjus masiškai augti ir nokti, dirvos drėgmė turi siekti jau 80–90 proc.
Nepamirškite gerai vėdinti šiltnamį. Kai pernelyg drėgnas oras, žiedai blogai apsidulkina, greičiau plinta grybinės ligos. Kai oras sausas, krinta žiedai ir vaisių užuomazgos. Purenkite tarpueilius – šaknys gaus daugiau oro. Jaunų augalų tarpueiliai purenami giliau, vėliau – sekliau, taip nepažeisite šaknyno.
Tręškite saikingai. Kad žinotumėte, kiek ir kokių elementų reikia dirvai, verta pasidaryti agrocheminius tyrimus. Praėjus dviem savaitėms po sodinimo, tręšiama daugiau azoto turinčiomis trąšomis. Iki vaisių skynimo pradžios tręškite kalcio ir fosforo trąšomis, kad augalai sparčiau vystytųsi, formuotų šaknų sistemą, žiedus ir vaisius. Reikia ir mikroelementų: boro, cinko, magnio, molibdeno, mangano.
Venkite pertręšti, nes augalų lapija augs vešliai, o šaknų sistema vystysis silpnai, žiedai ir vaisių užuomazgos formuosis vangiai.
Kai per drėgna, nukenčia baklažanų lapai.
Pradėjus nokti vaisiams, tręšiama kas 10 dienų. Mineralines trąšas galima pakeisti raugintu mėšlu, medžio pelenais ir kitomis biologinėmis trąšomis.
Trūkinėjanti vaisių odelė išduoda, kad baklažanams trūksta šilumos, drėgmės, maisto medžiagų. Sunokusius ir nokstančius vaisius nuskinkite, sudarydami sąlygas kitiems vaisiams geriau augti ir nokti. Prieš prognozuojamą didesnį oro atšalimą nurinkite visus vaisius.
Nepamirškite genėti
Sulauksite gero derliaus, jei reguliuosite augalo augimą: pašalinkite atžalas, dalį lapų, žiedynų, vaisių užuomazgų, patrumpinkite pagrindinį stiebą ar viršūnes.
Kai tik augalas pradeda šakotis, silpnesnės šakelės išpjaunamos. Tuoj pat šalinkite ir vėliau išaugusius stiebus. Nuo liepos vidurio ant baklažanų šoninių stiebų pasirodo žiedai. Jiems prasiskleidus, nupjaukite viršutinę pagrindinio stiebo dalį. Kad vaisiai greičiau formuotųsi, virš antrosios užuomazgos nupjaukite šoninius stiebus. Nesaugokite ir nederančių stiebų.
Ant kiekvieno augalo paliekama iki 8 vaisių, jei jie nedideli – iki 14.
Nijolės Maročkienės nuotraukos
baklažanai, baklažanų veislės, auginimas šiltnamyje