Ashburn +27,1 °C Debesuota
Trečiadienis, 24 Lie 2024
Ashburn +27,1 °C Debesuota
Trečiadienis, 24 Lie 2024

Asta RAICEVIČIENĖ
„Rasų“ korespondentė
 

Kol atostogavote, agurkai peraugo?! Uteniškės receptai padės išspręsti problemą

2024/07/10


Neseniai prabėgęs birželis estafetę gausinti ir brandinti daržo bei sodo gėrybes perdavė liepai. Norisi jomis vaišintis ne tik šiandien, bet ir pagalvoti apie atsargas žiemai. Uteniškė Violeta Pavilonė pasakoja, kol keliavo, jos agurkai spėjo peraugti, beliko pjaustytus ir į stiklainius talpinti, bet skonis jų geras, nes išbandytas. Štai kokiais receptais dalijasi sumani šeimininkė.

Marinuoti peraugę agurkai

„Šis marinato receptas – mano favoritas. Patogu tai, kad naudojamas universalus marinatas, tinkantis daugeliui daržovių“, – sako Violeta.

marinuoti agurkai

Reikės:

  • 1 l vandens
  • 100 ml acto (9 proc.)
  • šaukšto rupios druskos
  • 4 šaukštų cukraus
  • mėgstamų prieskonių
  • aitriųjų pipirų

Marinatas verdamas visiškai paprastai: į vandenį sudedami visi ingredientai ir užvirinami. Po to juo užpilami stambiais griežinėliais supjaustyti ir į stiklainius sudėti agurkai. Belieka sandariai užsukti stiklainius, atvėsinti ir pernešti į tamsų, vėsų sandėliuką.

Agurkų ir svogūnų mišrainė

agurkų ir svogūnų mišrainė

Reikės:

  • 4 kg agurkų
  • 1,5 kg svogūnų
  • 200 ml acto (9 proc.)
  • 200 ml aliejaus
  • 10 šaukštų cukraus
  • 3 šaukštų druskos

„Agurkus supjaustau griežinėliais, jeigu didesni – pusžiedžiais, svogūnus taip pat pjaustau pusžiedžiais. Agurkus, svogūnus ir visus prieskonius sudedu į didelį puodą ar dubenį. Viską gerai išmaišau ir palieku per naktį. Ryte mišrainę sudedu į švarius stiklainius, likusias sultis supilu į stiklainius, kad apsemtų agurkus.

Po to užkaičiu didelį puodą vandens, ant dugno patiesiu rankšluostėlį, statau ant jo stiklainius, pridengiu švariais dangteliais, bet neužsuku. Kaitinu, kol agurkėliai ima keisti spalvą. Stiklainius užsuku, pastatau dangteliais žemyn ir palieku atvėsti“, – kaip gaminti agurkų ir svogūnų mišrainę, pasakoja Violeta.

Mangoldų atsargos

mangoldai

Atėjo eilė ir mangoldams (lapiniams burokėliams). Dalį šių šeimos mėgstamų daržovių Violeta užšaldo, dalį – konservuoja.

„Ingredientus dėjau pagal skonį, o procesas labai paprastai. Nuplautus supjausčiau, sudėjau į puodą ir įpyliau vandens, bet mažai, nes lapai sukrinta. Neilgai pavirusi (kol suminkštėjo), pagal skonį įbėriau druskos ir įpyliau šiek tiek obuolių acto, kad jaustųsi silpna rūgštelė. Galima išsiversti ir be jo, bet nerizikavau, norėdama, kad paruošti mangoldai gerai laikytųsi. Žiemą iš jų galima išsivirti gardžios sriubos, o vasarą net šaltibarščiams tinka“, – pataria V. Pavilonė.

Keptų pomidorų padažas

pomidorų padažas

Reikės:

  • apie 3 kg nuluptų įvairių pomidorų
  • 1,5 šaukšto druskos
  • 5 šaukštų rudojo cukraus (jeigu norisi)
  • 3 šaukštų obuolių acto (nebūtinai)
  • 3 svogūnų
  • 2 česnakų ropelių
  • 7 šaukštų aliejaus
  • pipirų, paprikos
  • 2 šaukštų Provanso žolelių mišinio
  • 3 mažų aitriųjų pipirų
  • baziliko, rozmarino, petražolių

„Padažą dariau pagal save: pomidorus blanširavau, nulupau odelę, perpjoviau pusiau, išspaustas sultis supyliau į atskirą indą. Supjaustytus pomidorus sudėjau į gilesnę skardą. Gaminti patogu – nereikia stovėti prie puodo, tik pašauti į orkaitę.

Iš pradžių pomidorus reikia kepti iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kai pradeda „burbuliuoti“, kaitrą sumažinti iki 180 °C temperatūros ir kepti apie 1,5–2 val. Inde atsiranda nemažai sulčių. Jei norite tirštesnio padažo, nupilkite jas. Šias sultis aš nupyliau į stiklainį ir sandariai užsukau – bus sriuboms, padažams, nes labai aromatingos.

Po blanširavimo išspaustas sultis perkošiau per sietelį, pakaitinau su druska, išpilsčiau į stiklinius indus, užsukau – išgersim. Tirštąją pomidorų padažo dalį puode susmulkinau elektriniu smulkintuvu, vėl užviriau ir išpilsčiau į stiklainius“, – recepto subtilybėmis dalijosi Violeta.

 

Violetos PAVILONĖS nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis