Marinuoti peraugę agurkai
„Šis marinato receptas – mano favoritas. Patogu tai, kad naudojamas universalus marinatas, tinkantis daugeliui daržovių“, – sako Violeta.
Reikės:
Marinatas verdamas visiškai paprastai: į vandenį sudedami visi ingredientai ir užvirinami. Po to juo užpilami stambiais griežinėliais supjaustyti ir į stiklainius sudėti agurkai. Belieka sandariai užsukti stiklainius, atvėsinti ir pernešti į tamsų, vėsų sandėliuką.
Agurkų ir svogūnų mišrainė
Reikės:
„Agurkus supjaustau griežinėliais, jeigu didesni – pusžiedžiais, svogūnus taip pat pjaustau pusžiedžiais. Agurkus, svogūnus ir visus prieskonius sudedu į didelį puodą ar dubenį. Viską gerai išmaišau ir palieku per naktį. Ryte mišrainę sudedu į švarius stiklainius, likusias sultis supilu į stiklainius, kad apsemtų agurkus.
Po to užkaičiu didelį puodą vandens, ant dugno patiesiu rankšluostėlį, statau ant jo stiklainius, pridengiu švariais dangteliais, bet neužsuku. Kaitinu, kol agurkėliai ima keisti spalvą. Stiklainius užsuku, pastatau dangteliais žemyn ir palieku atvėsti“, – kaip gaminti agurkų ir svogūnų mišrainę, pasakoja Violeta.
Mangoldų atsargos
Atėjo eilė ir mangoldams (lapiniams burokėliams). Dalį šių šeimos mėgstamų daržovių Violeta užšaldo, dalį – konservuoja.
„Ingredientus dėjau pagal skonį, o procesas labai paprastai. Nuplautus supjausčiau, sudėjau į puodą ir įpyliau vandens, bet mažai, nes lapai sukrinta. Neilgai pavirusi (kol suminkštėjo), pagal skonį įbėriau druskos ir įpyliau šiek tiek obuolių acto, kad jaustųsi silpna rūgštelė. Galima išsiversti ir be jo, bet nerizikavau, norėdama, kad paruošti mangoldai gerai laikytųsi. Žiemą iš jų galima išsivirti gardžios sriubos, o vasarą net šaltibarščiams tinka“, – pataria V. Pavilonė.
Keptų pomidorų padažas
Reikės:
„Padažą dariau pagal save: pomidorus blanširavau, nulupau odelę, perpjoviau pusiau, išspaustas sultis supyliau į atskirą indą. Supjaustytus pomidorus sudėjau į gilesnę skardą. Gaminti patogu – nereikia stovėti prie puodo, tik pašauti į orkaitę.
Iš pradžių pomidorus reikia kepti iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kai pradeda „burbuliuoti“, kaitrą sumažinti iki 180 °C temperatūros ir kepti apie 1,5–2 val. Inde atsiranda nemažai sulčių. Jei norite tirštesnio padažo, nupilkite jas. Šias sultis aš nupyliau į stiklainį ir sandariai užsukau – bus sriuboms, padažams, nes labai aromatingos.
Po blanširavimo išspaustas sultis perkošiau per sietelį, pakaitinau su druska, išpilsčiau į stiklinius indus, užsukau – išgersim. Tirštąją pomidorų padažo dalį puode susmulkinau elektriniu smulkintuvu, vėl užviriau ir išpilsčiau į stiklainius“, – recepto subtilybėmis dalijosi Violeta.
Violetos PAVILONĖS nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.