Columbus +18,5 °C Lietus
Sekmadienis, 29 Rgs 2024
Columbus +18,5 °C Lietus
Sekmadienis, 29 Rgs 2024

Kopūstai: nuo salotų iki deserto

2023/09/23


Nors kopūstų nauda organizmui neginčijama, dietologai tikriausiai nerekomenduotų į asmeninį meniu įvesti „kopūstų dienos“. Suprantama, bus sveikiau vieną dieną pasimėgauti kopūstų salotomis, kitą išvirti sriubos ar pagaminti patiekalą su mėsa. Ir būtinai išbandykite kopūsto desertą!

Raudongūžių kopūstų salotos

kopūstų patiekalai

Reikės:

• nedidelio raudonojo kopūsto

• 200 g morkų

• 1–2 raudonųjų svogūnų

• 1–2 burokėlių

• šaukšto citrinų sulčių

Užpilui:

• 100 ml aliejaus

• šaukšto smulkiai tarkuotos imbiero šaknies

• 2–3 šaukštų sojų padažo

• šaukštelio rudojo cukraus

• česnako skiltelėmis

• šlakelio citrinų sulčių

1. Burokėlius kruopščiai nuplaukite, suvyniokite į foliją ir iškepkite orkaitėje. Atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite šiaudeliais.

2. Kopūstą ir nuvalytas morkas taip pat smulkiai supjaustykite šiaudeliais, apšlakstykite citrinos sultimis. Dubenį pridenkite dangčiu ir daržoves gerai sukratykite.

3. Svogūną nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais.

4. Paruoškite užpilą. Aliejų sumaišykite su sojų padažu, citrinos sultimis, cukrumi, smulkiai tarkuotu imbieru ir trinta česnako skiltele.

5. Sumaišykite visas daržoves, apšlakstykite užpilu ir išmaišykite.

Su sūriu apkepti žiediniai kopūstai ir brokoliai

kopūstų patiekalai

Reikės:

• nedidelio žiedinio kopūsto

• brokolio

• didelio svogūno

• 2 česnako skiltelių

• 1/2 šaukšto sviesto

• 250 g fermentinio sūrio

• 4 šaukštų liesos grietinės

• 30 g miltų

• sultinio kubelio

• žiupsnelio tarkuoto muskato riešuto

• druskos

• maltų pipirų

1. Žiedinį kopūstą ir brokolį išskirstykite didesniais žiedynais, sudėkite į verdantį vandenį su sultinio kubeliu ir virkite 7–10 min. Stiklinę nuoviro pasilikite.

2. Kopūstus nusunkite ir sudėkite į karščiui atsparų indą.

3. Svogūną bei česnaką nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite įkaitintame svieste. Kai svogūnai pagels, įmaišykite grietinę. Atvėsusiame kopūstų nuovire išmaišykite miltus ir supilkite į svogūnus su grietine. Padažą nuolat maišydami kaitinkite, kol jis sutirštės. Nepamirškite pasūdyti, pagardinti maltais pipirais bei muskato riešutu.

4. Gautu padažu apliekite išvirtas daržoves, pabarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu ir maždaug 15 min. pašaukite į vidutinio karštumo orkaitę.

5. Skanaukite kopūstų apkepo su šviežia ar skrudinta duona.

Briuseliniai kopūstai su kiaulienos kumpiu

kopūstų patiekalai

Reikės:

• 750 g briuselinių kopūstų

• svogūno

• ankšties aitriojo pipiro (jį galima pakeisti ir maltais aitriaisiais pipirais)

• 400–500 g kiaulienos šoninės

• 2 šaukštų aliejaus

• šaukštelio kmynų

• 125 ml mėsos sultinio

• 250 g grietinės

• šaukšto pomidorų padažo

• druskos

1. Briuselinius kopūstus nuplaukite ir virkite pasūdytame vandenyje, kol jie suminkštės. Supilkite į kiaurasamtį ir nuvarvinkite.

2. Svogūną susmulkinkite.

3. Aitriojo pipiro ankštį perpjaukite išilgai pusiau, pašalinkite sėklas, gerai nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite gabaliukais.

4. Mėsą supjaustykite nedideliais gabaliukais ir pakepinkite nedideliame kiekyje įkaitinto aliejaus. Baigiant kepti suberkite svogūnus ir lengvai kartu apkepinkite.

5. Sudėkite briuselinius kopūstus, pasūdykite, pabarstykite aitriaisiais pipirais, užpilkite sultiniu, ir uždengus dangčiu keptuvę, 5 min. troškinkite ant vidutinės kaitros ugnies.

6. Grietinę sumaišykite su pomidorų padažu. Jei reikia, padažą dar pagardinkite mėgstamais prieskoniais.

7. Kepintus kopūstus patiekite su padažu.

Lapinių kopūstų traškučiai

kopūstų patiekali

Reikės:

• kelių lapinio kopūsto lapų

• 100 g saulėgrąžų

• 100 g anakardžių riešutų

• 1–2 česnako skiltelių

• 1/2 šaukštelio maltų aitriųjų pipirų

• 1/2 šaukštelio maltos paprikos

• 100–150 ml vandens

• druskos

1. Riešutus nuplikykite ir pamirkykite, kad išbrinktų, po to sutrinkite į tyrę.

2. Paskaninkite prieskoniais, trintais česnakais, pasūdykite. Atskieskite virintu vandeniu iki padažo konsistencijos.

3. Kopūsto lapus švariai nuplaukite ir labai gerai nudžiovinkite. Nuplėšykite nuo lapkočio.

4. Mirkykite lapelius pasigamintame padaže ir dėkite į elektrinę džiovyklę ar į skardą ant kepimo popieriaus. Džiovyklėje džiovinkite kelias valandas arba keletą minučių 170 °C temperatūros orkaitėje, kol lapeliai taps sausi ir traškūs. Būkite atidūs, kad žalieji traškučiai neperdžiūtų, antraip pasidarys labai trapūs.

5. Traškučius išlaikysite trapius kelias dienas, jei juos laikysite sandariai uždarytame inde.

 

Asociatyvios 123rf nuotr.

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis