Columbus +13,3 °C Debesuota
Antradienis, 19 Lap 2024
Columbus +13,3 °C Debesuota
Antradienis, 19 Lap 2024

Kvapiosios rūkymo medžiagos: klausimai ir atsakymai

2023/11/16


Kvapiosios rūkymo medžiagos yra alternatyva tradiciniam rūkymui – tai sena praktika, naudojama tam tikriems maisto produktams, pavyzdžiui, žuviai, mėsai ir pieno produktams, konservuoti. Rūkymo procesas taip pat keičia jų skonį.

Kvapiosios rūkymo medžiagos neturi konservantų funkcijos, tačiau maisto produktams jos suteikia dūmo skonį.

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) įvertino aštuonias ES rinkoje esančias kvapiąsias rūkymo medžiagas, kurių leidimas pagal teisės aktus turėjo būti atnaujintas.

EFSA kvapiųjų medžiagų darbo grupės pirmininkas Wim Mennes atskleidė pagrindines šio darbo išvadas.

Pirmiausia, kokiuose maisto produktuose naudojamos kvapiosios rūkymo medžiagos?

Kvapiosios rūkymo medžiagos dedamos į maisto produktus, pvz., mėsą, žuvį ar sūrį, kaip alternatyva tradiciniam rūkymo procesui. Tačiau jie taip pat gali būti naudojami kaip kvapiosios medžiagos kituose maisto produktuose, tokiuose kaip sriubos, padažai, gėrimai, traškučiai, valgomieji ledai ir konditerijos gaminiai.

Kodėl EFSA vertino jų saugumą?

EFSA darbas kvapiųjų rūkymo medžiagų srityje apibrėžtas ES teisės aktuose, kuriuose reikalaujama, kad prieš pateikiant į rinką turi būti įvertinta kvapiųjų rūkymo medžiagų sauga. Be to, šiuo metu rinkoje esantys produktai turi būti iš naujo įvertinti prieš pasibaigiant jų leidimų galiojimo laikotarpiui.

Aštuoni ką tik įvertinti produktai ES rinkoje buvo pastaruosius 10 metų, o pareiškėjai paprašė Europos Komisijos pratęsti jų autorizacijos liudijimus dar 10 metų. Dėl kitų dviejų šiuo metu ES rinkoje esančių produktų pareiškėjas neprašė pratęsti jų autorizacijos liudijimo galiojimo.

O kokie pavojai sveikatai?

Remdamiesi turimais moksliniais įrodymais, negalėjome atmesti susirūpinimo dėl bet kurios iš aštuonių kvapiųjų rūkymo medžiagų genotoksiškumo.

Genotoksiškumas yra cheminės medžiagos gebėjimas pažeisti ląstelių genetinę medžiagą. Genetinės informacijos pokyčiai ar mutacijos ląstelėje gali padidinti tokių ligų kaip vėžys ir paveldimos ligos išsivystymo riziką.

Esant šio tipo toksiškumui saugaus lygio nustatyti neįmanoma.

Ar EFSA jau anksčiau vertino šias kvapiąsias medžiagas?

Taip, mes jas įvertinome 2009–2012 m., kad Europos Komisija ir ES valstybės narės galėtų priimti sprendimą dėl leidimo jas naudoti.

Tuo metu ekspertų grupė nustatė, kad daugelis gaminių pagal siūlomą jų naudojimo lygį nepakankamai saugūs.

Todėl Europos Komisija ir ES valstybės narės peržiūrėjo pareiškėjo pasiūlytus naudojimo lygius ir leido juos naudoti maisto produktuose mažesniais kiekiais.

Taigi, kas buvo naujo šį kartą?

Pareiškėjų pateiktus duomenis vertinome pagal atnaujintą metodiką, aprašytą 2021 m. atnaujintose EFSA mokslinėse gairėse, kurių nebuvo atliekant pirmąjį vertinimą. Rekomenduojama patvirtinus, jog viena sudėtinio mišinio sudedamoji dalis (pvz., kvapiosios rūkymo medžiagos) yra genotoksiška, visas mišinys turi būti laikomas genotoksišku.

Padarėme išvadą, kad šešiose kvapiosiose rūkymo medžiagose, kurias vertinome, yra genotoksiškų medžiagų, todėl kyla susirūpinimas dėl saugos. Taip pat negalėjome atmesti kitų dviejų medžiagų saugos problemų dėl duomenų trūkumo.

Ką EFSA išvados reiškia vartotojams?

Apskritai, vartojant genotoksiškas medžiagas, gali padidėti kenksmingo poveikio rizika. Tačiau šio poveikio atsiradimo tikimybė priklauso nuo įvairių veiksnių, įskaitant asmens genetiką ir mitybos įpročius. Tikimybė, kad toks žalingas poveikis atsiras dėl kvapiosiomis rūkymo medžiagomis pagardintų maisto produktų vartojimo, EMST netyrė. Tačiau verta pažymėti, kad EFSA laikosi konservatyvaus požiūrio į savo vertinimus, o tai reiškia, kad mes svarstome blogiausius scenarijus, kad įvertintume pavojus ir riziką.

Subalansuota mityba paprastai sumažina riziką. Mitybos derinimas su įvairiais maisto produktais, pvz., mėsa, žuvimi, daržovėmis, galėtų padėti vartotojams sumažinti jų suvartojamų kenksmingų medžiagų žalingą poveikį.

Kas vyksta dabar?

Europos Komisija ir ES valstybės narės atidžiai apsvarstys EFSA mokslines rekomendacijas diskutuodamos dėl šiuo metu rinkoje esančių kvapiųjų rūkymo medžiagų rizikos valdymo.

 

ŪP portalas su EFSA

Dalintis