Niekada tiek daug nediskutuojame apie tradicijas, kaip artėjant Kūčioms ir Kalėdoms. Svarstome, ar puošti namus taip, kaip tai darydavo mūsų močiutės ir jų močiutės, ar nustebinti šeimą ir bičiulius naujomis, šiuolaikiškesnėmis idėjomis, eglutę puošti švenčių išvakarėse ar leisti mažyliams ja pasidžiaugti visą gruodį, Kūčių vakarienei ieškoti senovinių patiekalų ar paruošti tai, ką turime šiandien? Pasinėrę į detales nepastebime, kaip dažniausiai tėtis su sūnumi sėda į mašiną eglutės parvežti, mama su dukra gražina namus, pildo pirkinių sąrašą, vis varsto šaldytuvo dureles, o galiausiai visa šeima susėda prie šventinio stalo. Tarsi kažkas įsijungia savaime, tarsi susiklosto tam tikra tvarka, leidžianti džiaugtis vienam kitu, suprasti vienas kitą iš vieno žvilgsnio, mėgautis drauge leidžiamu laiku.
Galbūt per šventes jūsų virtuvėje šeimininkaus močiutė, gal mama ar tėtis, o gal vaikai. Galbūt pajusite iš ten sklindantį vaikystės prisiminimų kvapą, o gal įvyks netikėtas kulinarinis pokštas! Bet jeigu staiga pritrūktų vieno kito patiekalo jūsų stalui, siūlome receptų – paprastų, lietuviškų, lengvai pagaminamų, bet išbandytų ir tikrai gero skonio!
Kriaušės tešloje
![](https://foto.ukininkopatarejas.lt/wp-content/uploads/2021/12/3-2-199x300.jpg)
Kriaušės tešloje.
Reikės:
6–8 filo tešlos lakštų
4–6 kriaušių
100 g cukruotų imbierų
100 g riešutų
100 g cukraus
70 g sviesto
Citrinos sulčių
Miltelinio cukraus ir cinamono mišinio pabarstyti
Nupjaukite apatinę kriaušių dalį ir išgremžkite sėklalizdžius. Keptuvėje pakaitinkite du šaukštus sviesto su cukrumi, kol susidarys karamelė. Sudėkite kriaušes į karamelę nupjautąja dalimi į apačią, kepkite keletą minučių ir išimkite. Į likusią karamelę suberkite susmulkintus riešutus ir imbierus. Išmaišykite, paskaninkite citrinos sultimis ir kriaušių kiaurymes prikimškite įdaro. Tešlos lakštus supjaustykite kvadratais, sudėkite keliais sluoksniais sutepdami likusiu lydytu sviestu. Į tešlos vidurį dėkite įdarytą kriaušę ir apgaubkite tešla. Prie vaiskočio tešlą stipriau suspauskite, kad kepant neišsiskleistų. Kepkite 180 °C orkaitėje 20–30 min., kol tešla gražiai apskrus. Iškeptas kriaušes pabarstykite miltelinio cukraus ir cinamono mišiniu. Patiekite su plakta grietinėle ar ledais.
Marinuotos burokėlių ir grybų salotos
![](https://foto.ukininkopatarejas.lt/wp-content/uploads/2021/12/1-2-300x205.jpg)
Marinuotos burokėlių grybų salotos.
Reikės:
200 g burokėlių
100–200 g pievagrybių
(galima keisti virtais ar marinuotais grybais)
Sviesto kepti
Kelių šaukštų sezamų sėklų
Maltų juodųjų pipirų
Gražgarsčių papuošti
Marinatui:
2 stiklinių vandens
2 v. š. aliejaus
1/2 v. š. acto
Lauro lapelio
Cukraus, druskos
Į puodą supilkite vandenį, įmeskite lauro lapelį ir pavirkite apie 5 min. Tada įberkite po žiupsnelį cukraus, druskos, supilkite actą ir dar kartą užvirkite. Lauro lapelį išgriebkite, supilkite aliejų, išmaišykite ir leiskite atvėsti.
Burokėlius išvirkite, nulupkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais. Jei grybai švieži, nuvalykite, pasmulkinkite ir apkepkite įkaitintame svieste arba išvirkite sūdytame vandenyje. Jei naudosite virtus ar marinuotus grybus, pasmulkinkite ir sumaišykite su burokėliais. Užpilkite šaltu marinatu ir palaikykite apie porą valandų, dar kartą išmaišykite, sudėkite į salotinę, papuoškite gražgarstėmis, pabarstykite sezamų sėklomis, pipirais ir patiekite į stalą.
Švilpikai su troškintomis daržovėmis
Tešlai reikės:
![](https://foto.ukininkopatarejas.lt/wp-content/uploads/2021/12/2--300x223.jpg)
Švilpikai su troškintomis salotomis
800 g virtų trintų bulvių
200–250 g miltų
1–2 kiaušinių
V. š. druskos
Maltų juodųjų pipirų, muskatų
Kiaušinio aptepti
Troškiniui reikės:
Nedidelės cukinijos
Baklažano
1–2 raudonųjų svogūnų
1–2 česnako skiltelių
8–10 pomidoriukų
3 v. š. alyvuogių aliejaus
Stiklinės baltojo sauso vyno
2 a. š. skysto medaus
Kmynų, druskos, maltų juodųjų pipirų
Šviežių raudonėlių ir bazilikų
1–2 v. š. smulkintų laiškinių česnakų
Švilpikams bulves sumaišykite su miltais, kiaušiniais, druska, žiupsneliu maltų pipirų, muskatų ir suminkykite tešlą. Sukočiokite ją į vokelį, šiek tiek suplokite ir supjaustykite įstrižai. Sudėkite tešlos gabalėlius į kepimo popieriumi išklotą skardą ir aptepkite plaktu kiaušiniu. Kepkite juos 160 °C orkaitėje apie 30 min., kol gražiai apskrus. Iškepusius švilpikus laikykite šiltai.
Daržoves nuplaukite, nusausinkite. Cukiniją ir baklažaną supjaustykite nedideliais gabaliukais, svogūnus susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite svogūnus, trintus česnakus, žiupsnelį kmynų ir maišydami pakepinkite, kol svogūnai pagels. Sudėkite cukinijas, baklažanus. Medų išmaišykite baltajame vyne ir apšlakstykite daržoves. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir troškinkite, kol daržovės suminkštės. Tada sudėkite perpus perpjautus pomidorus, pagardinkite pipirais, pasūdykite ir dar 2 min. patroškinkite.
Daržoves sumaišykite su šiltais švilpikais, pabarstykite šviežiais smulkintais žalumynais ir patiekite.
Parengė žurnalo „Rasos“ redakcija
kalėdiniai receptai, kalėdiniai patiekalai, mišrainės, salotos, kriaušės tešloje, švilpikai su daržovėmis