„Michelin“ žvaigždės suteiktos restoranams „Džiaugsmas“, „Demo“, „Pas mus“ ir „Ninteen18“, visi jie veikia Vilniuje.
4 restoranai dėl gero kainos ir kokybės santykio buvo pripažinti vertais „Big Gourmand“ vardo: „Gaspar's“, „14Horses“, „Le Travi“ ir „Nüman“.
Dar vienas restoranas gavo „Michelin“ žaliąją žvaigždę už tvarios gastronomijos puoselėjimą: Radiškyje įsikūręs „Red Brick“.
Galiausiai, dar 26 Lietuvoje veikiantys, ekspertus sužavėję restoranai pateko į MICHELIN gidą: Vilniuje esantys „Amandus“, „Augustin“, „Da Antonio“, „Dine“, „Eleven“, „Ertlio Namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer & The Ocean“, „Gastronomika“, „HeJi“, „Justa Pasta“, „Momo Grill“, „Pacai“, „Protėviai“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Telegrafas“, Kaune esantys „DIA“, „Uoksas“, „Monte Pacis“, „Arrivee“, Klaipėdoje – „Monai“, Trakuose – „Apvalaus Stalo Klubas“, Palangoje – „Vila Komoda“ ir Radiškyje esantis „Red Brick“.
Trys specialūs MICHELIN apdovanojimai buvo įteikti talentingiems virtuvės profesionalams. „Michelin“ jaunojo virėjo apdovanojimas atiteko Tadui Eidukevičiui iš „Demolofto“. Gido inspektoriai gyrė someljė Kamilės Bartusevičiūtės iš „Pacų“ įgūdžius bei profesionalumą ir skyrė jai MICHELIN someljė apdovanojimą. Apdovanojimas už aptarnavimą atiteko restorano „Gaspar‘s“ šeimininkui Gasparui Fernandesui ir komandai.
„Džiaugiamės galėdami pristatyti pirmąjį MICHELIN gidą po Lietuvą. Tai užbaigia Baltijos šalių trilogiją, ir MICHELIN gidas jau visiškai aprėpia šį regioną. Gide pristatomi 34 restoranai, iš kurių devyniems suteikti specialūs įvertinimai – nuo keturių „MICHELIN Bib Gourmands“, kuriais pažymima gera kokybė ir gera kaina, iki keturių MICHELIN žvaigždžių, kuriomis įvertinama aukščiausio lygio virtuvė, ir nepamirštant vienos MICHELIN Žaliosios žvaigždės, skirtos restoranui, kuris ypatingai prisideda prie tvaraus maitinimo. Kiekvienas mūsų atrinktas restoranas pelnytai nusipelnė savosios vietos, ir šie restoranai iš tiesų yra geriausi iš geriausių. Keliaudami MICHELIN inspektoriai ragavo ir klasikinių, ir modernių patiekalų, ir vietinių, ir iš viso pasaulio atkeliavusių patiekalų, ir patiekalų, kuriais galima dalytis neįpareigojančioje aplinkoje, ir patiekalų, kuriuos galima paragauti iš degustacinio meniu, todėl mūsų pirmąjį pasirinkimą papuošė įvairūs restoranų stiliai“, – sako Gwendal Poullennec, MICHELIN gido tarptautinis direktorius.
„Mūsų šalis garsėja ne tik savo istoriniu paveldu ir nuostabaus grožio gamta, bet ir autentiška kulinarine patirtimi, kurią pagaliau pripažino ir prestižinis „Michelin“ gidas. Šis pripažinimas ypač svarbus. Jis įrodo, kad mūsų virtuvės šefai yra pasaulinio lygio, o kartu kviečia keliautojus dar vienu būdu patirti Lietuvos autentiškumą – šįkart per skonio eksperimentus ir pagarbą gastronominėms tradicijoms“, – teigia ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.
„Daugybės šalių ir miestų patirtis rodo, kad MICHELIN gidas suteikia stiprų impulsą turistų planams. Savo ruožtu su „Keliauk Lietuvoje“ komanda esame pasirengę išnaudoti šį ryškų momentą ir paversti jį daugybe pasiūlymų ir pozityvių patirčių Lietuvos svečiams. Iš įvairių tyrimų ir patirties tarptautinėse parodose matome, kad gastronominis turizmas Lietuvai yra ypač perspektyvi niša. Dabar atėjo metas tai įrodyti praktiškai“, – sako VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ vadovė Olga Gončarova.
O. Gončarova džiaugiasi, kad Lietuva atsidūrė garsiausiame pasaulio gastronomijos žemėlapyje tapdama naujausiu traukos objektu turistams. Restoranų įvertinimai atspindi restoranų kultūros įveiktą kelią, sėkmingai perimtą patirtį ir kūrybiškumą, kurį pastebi ir išskiria MICHELIN gido inspektoriai.
Anonimiškai veikiantys MICHELIN inspektoriai kruopščiai tyrinėjo Lietuvą, ieškodami geriausių šalies restoranų. Jie aplankė skirtingus Lietuvos regionus ir miestus.
Keliaudami po Lietuvą „Michelin“ gido inspektoriai ragavo klasikinių ir modernių patiekalų – nuo vietinių šaknų turinčių iki prancūziškų, itališkų ir indiškų; nuo gardžių bandelių turguje iki pavyzdinių degustacinių meniu, į kuriuos įtraukiami geriausi vietiniai ir sezoniniai produktai.
„Keliauk Lietuvoje“ informacija
Viršelyje: MICHELIN gido po Lietuvą pristatymo vakaro finalas
4 restoranams suteikta viena MICHELIN žvaigždutė
MICHELIN žvaigždės skiriamos MICHELIN gido restoranams, kuriuose patiekalai ruošiami geriausiai, atsižvelgiant į penkis universalius kriterijus: ingredientų kokybę, skonių harmoniją, technikos meistriškumą, virtuvės šefo asmenybę, kuri atsiskleidžia per virtuvės patiekalus, ir, kas ne mažiau svarbu, pastovumą tiek visame meniu, tiek laikui bėgant.
Vilniuje „Demo“ yra novatoriškas projektas, kuris dieną veikia kaip kavinė, o tam tikrais vakarais virsta restoranu, kurio vienspalvis dekoras atspindi tiek maisto gaminimo drąsą, tiek santūrumą. Virtuvės šefas Tadas demonstruoja jo amžių pralenkiančią išmintį ir į ingredientus bei maistą žvelgia kitaip nei dauguma. Jo du išradingi meniu jaudina kiekvienu patiekalu, o prie jų puikiai dera įdomūs vyno deriniai. MICHELIN inspektorių nuomone meniu žvaigžde buvo ėriukas, o taip pat desertai, ypač „Kogel Mogel“.
„Džiaugsmas“ įsikūręs gražiame senoviniame name pačiame Vilniaus centre su keletu modernių, industrinio stiliaus valgomųjų erdvių, išsidėsčiusių po visą pastatą. Dalijimasis lėkštėmis pirmauja à la carte valgiaraštyje, tačiau MICHELIN inspektoriams ypač patiko degustacinis meniu, kuris prasidėjo užkandžiais, tokiais kaip duonelė su juoduoju pudingu, ir peraugo į pagrindinius patiekalus, pavyzdžiui, paltusą su krevečių putėsiais. Jų nuomone, patiekalai buvo lengvai valgomi, jų stilius buvo santūrus, todėl išryškėjo pagrindinių ingredientų skonis, o tai leido sukurti tikrai įsimintiną patirtį.
Istoriniame Vilniaus centre yra gražus parduotuvių ir užkandinių kiemelis, priklausantis tai pačiai komandai, o jo flagmanas yra „Nineteen18“ – puikus industrinio stiliaus restoranas, kuriame vyrauja gaivus ir nenuobodus stilius. Galima prisėsti prie virtuvės stalo ir pabendrauti su virtuvės šefu Andriumi Kubiliumi ir jo širdinga komanda. Vakaras prasideda nuo to, kad svečiams pateikiamas uždaras meniu, kurį sudaro maždaug 10 patiekalų, lengvai pereinančių vienas į kitą. Atrenkant žaliavą patiekalams svarbiausias vaidmuo tenka jų ūkiui, o komandos pasididžiavimą naudojant savo ingredientus, gali jausti lėkštėje. MICHELIN inspektoriams labai patiko koldūnai su grybais, pagaminti pagal Kubiliaus mamos receptą, ir nuostabiai paruošta daniška jautiena su nuostabia vištienos karamele.
Paskutinė MICHELIN žvaigždutė Vilniuje – „Pas mus“, kurios pavadinimą laisvai versti galima kaip „mūsų namai“ (MICHELIN gidas yra anglų kalba – Red. past.), o tai puikiai apibūdina šią vietą. Tai tikrai ypatinga vieta, kuriai vadovauja šefė Vita Bartininkaitė ir jos šauni komanda, spinduliuojanti aistra ir energija, nes jie daro viską savo galioje sukurti malonią patirtį. Ant sienų dega žvakės, svečiai sėdi prie gražių medinių stalų, kuriuos pagamino Vitos partneris, o patiekalai yra asmeniški ir tikslingi. Valgiaraštis pribloškia sezoniškumu – Vita nuolat ieško produktų savo mamos sode, taip pat važiuoja rinkti žalumynų ir ne tik – ir naujoviški patiekalai kartu su charakteringais vynais puikiai dera tarpusavyje. MICHELIN inspektorių nuomone, aviečių sniego desertas su baltojo šokolado ganašu buvo nuostabus.
4 restoranams suteiktas MICHELIN Bib Gourmand apdovanojimas
Michelin žmogaus, kurio oficialus pavadinimas yra Bibendum, vardu pavadintas apdovanojimas Bib Gourmand pabrėžia restoranus, kurie siūlo geros kokybės maistą už vidutinę kainą.
Neįprastai pavadintas „14Horses“ yra it laikrodis veikiantis restoranas, įsikūręs tame pačiame Vilniaus komplekse kaip ir „Michelin“ žvaigždute apdovanotas „Nineteen18“. Čia daugelį patiekalų ant stalo atneša pats šefas, kuris su pasididžiavimu demonstruoja ingredientus iš savo atsinaujinančio ūkio Radiškyje. Siūloma akivaizdi vertė: svečiams siūloma vietoje kepta duona, keturi patiekalai ir desertas – galima rinktis tris užkandžius arba du užkandžius ir desertą. Drąsūs, gerai išreikšti skoniai pateikiami originaliais deriniais, o personalas pasiruošęs mielai patarti. MICHELIN inspektoriams ypač patiko „jautiena nuo nosies iki uodegos“.
Ant Vilniaus senamiesčio ir naujamiesčio ribos įsikūręs „Gaspar's“ – kaimyninis restoranas su sena kulinarine istorija – virš durų net kabo originali jidiš restorano iškaba, nes kadaise čia buvo žydų kvartalas. Šefas Gasparas Fernandesas gimė Goa, Indijoje, yra portugalų kilmės, todėl jo virtuvėje intriguojančiai dera abi šalys. Valgiaraštis glaustas, sudarytas iš šviežiai prieinamų produktų ir subtilių indiškų prieskonių, o patiekalai gausūs ir gražiai pateikti. MICHELIN inspektoriams patiko „Mano mamos karis“, kurio yra kelios rūšys, ir naan duonelė, gaminama iš vietoje maltų kvietinių miltų, kurie suteikia skoniui unikalaus riešutų skonio.
Vilniuje esantis „Le Travi“ – puikus ir greitai populiarėjantis restoranėlis, kur vakarą galima praleisti maloniai ir už gerą kainą. Iš Genujos kilęs Mattia Rupil sukūrė nuostabią autentišką dviejų patalpų osteriją, kurioje vyrauja ankštas kaimiškas stilius; svečiai turėtų paprašyti vietos prie prekystalio, kad galėtų stebėti, kaip daromi burtai. Tai „nonna“ stiliaus virtuvė, kurioje jaučiama gryna itališka širdis, nieko per daug įmantraus, tik paprasti, skoniu trykštantys patiekalai. Maždaug 8 patiekalų meniu užrašytas ant sienų – MICHELIN inspektoriai rekomenduoja nuostabų jaučio liežuvį su tonnata padažu arba kasdien gaminamus makaronus, tarp kurių gali būti ir tagliatelle su sodria ragu.
Persikėlę į Kauną, nuo gražaus pastato, kuriame yra buvę visko – nuo mėsos parduotuvės iki šio santūraus mažo bistro „Nüman“, sienų tiesiog sunkiasi istorija. Įsikūręs visai netoli miesto centro, jis žavus, santūrus, o ant sienų kabančios nuostabios nuotraukos traukia akį. Šiuolaikiški, skonį atitinkantys patiekalai ruošiami su skoniu ir, džiugu, nesukelia infarkto banko sąskaitai. MICHELIN inspektoriai manė, kad naminė duona ir anties koldūnai su džiovintais grybais buvo puikūs, o taip pat perlinė vištelė, prie kurios buvo nuostabiai paruoštos bulvytės. Draugiškas aptarnavimas papildo visą įspūdį.
Pagrindinė atranka
Patekti į MICHELIN gidą – tai jau pats savaime yra kokybės ženklas. Šiais inauguraciniais metais į pagrindinę atranką patenka 26 restoranai, kurių aukščiausio lygio virtuvė sužavėjo MICHELIN inspektorius. Tai: Amandus, Vilnius; Apvalaus Stalo Klubas, Trakai; Arrivée, Kaunas; Augustin, Vilnius; Da Antonio, Vilnius; DIA, Kaunas; Dine, Vilnius; Elven, Vilnius; Ertlio Namas, Vilnius; Fabrikėlis, Vilnius; Farmer & The Ocean, Vilnius; Gastronomika, Vilnius; HeJi, Vilnius; Justa Pasta, Vilnius; Momo Grill, Vilnius; Monai, Klaipėda; Monte Pacis, Kaunas; Pacai, Vilnius; Protėviai, Vilnius; Red Brick, Radiškis; Somm, Vilnius; Stebuklai, Vilnius; Stikliai, Vilnius ; Telegrafas, Vilnius; Uoksas, Kaunas; Vila Komoda, Palanga.
Vienas restoranas apdovanotas MICHELIN žaliąja žvaigžde
MICHELIN žaliąja žvaigžde apdovanojami restoranai, pirmaujantys savo tvaria veikla – restoranai, kuriuose kulinarinė patirtis derinama su išskirtiniais ekologiniais įsipareigojimais ir kurie yra įkvėpimo šaltinis tiek aistringiems gurmanams, tiek visai svetingumo industrijai.
Už valandos kelio į šiaurę nuo sostinės, Radiškyje, įsikūręs „Farmers’ Circle“ – nuostabus atokus 700 hektarų ploto veikiantis ūkis, o jo centre – nuostabiai restauruotas senovinis tvartas, kuriame dabar įsikūręs restoranas „Red Brick“. Natūralu, kad didžioji dalis produktų yra iš paties ūkio, o likusi dalis – iš netoliese esančių ūkių. Virtuvės šefo Arnoro Ingi Bjarkasono degustacinis meniu yra modernus ir itin sezoniškas, visiškai atitinkantis tvarumo principą; po elegantiškų užkandžių patiekiami Atlanto menkė su vištienos padažu, vėliau – mėtos, šaltalankiai ir morkos – visa tai pakerės skonio receptorius. Patiekalus pristato draugiška komanda, kartais – patys virėjai, o kad galėtumėte visiškai pasimėgauti nakvyne, yra jaukūs miegamieji. MICHELIN inspektoriai nustatė, kad tai buvo labai malonus valgymas nuo pradžios iki pabaigos, kurį sustiprino bendravimas su virėjais.
Įteikti trys specialūs MICHELIN apdovanojimai
Specialieji MICHELIN apdovanojimai skiriami išskirtiniams asmenims, kurie dėl savo begalinės aistros ir puikių įgūdžių restorano patirtį paverčia nepamirštama.
Šių metų laureatais tapo:
Jaunasis šefas – Tadas Eidukevičius iš „Demo“ restorano Vilniuje
Restoranui „Demo“ už išskirtinę virtuvę skirta ne tik viena MICHELIN žvaigždutė, bet ir Metų jaunojo virėjo titulas. Įgijęs patirties Ispanijoje, kur dirbo su garsiais autoritetais, Tadas dabar yra pasitikintis savimi ir įtikinantis „Demo“ variklis, patyręs ir išmintingas ne pagal savo metus. Tadas stengiasi viską gerbti; į ingredientus ir meniu žiūri visai kitaip nei dauguma, o apie maisto ateitį kalba pranašiškai. Jo naujoviški ir originalūs patiekalai yra subalansuoti ir aromatingi, o kiekviename patiekale atsiskleidžia didžiulis talentas. MICHELIN inspektoriai šiam talentingam šefui prognozuoja šviesią ateitį.
Apdovanojimas už aptarnavimą – Gasparui Fernandesui iš „Gaspar's“ restorano Vilniuje
Šiais metais „Gaspar's“ į gidą patenka su „Bib Gourmand“ apdovanojimu už puikios kokybės ir puikios vertės patiekalus; tačiau tai dar ne viskas, nes restorano šefas ir savininkas Gasparas Fernandesas taip pat yra 2024 m. aptarnavimo apdovanojimo laureatas. Gali atrodyti neįprasta, kad šefas gauna aptarnavimo apdovanojimą, tačiau šiame mažame kaimyniniame restorane Gasparas vadovauja ne tik savo virtuvės komandai, bet ir visam restoranui, todėl jį rasite ne tik už viryklės, bet ir salėje. Jo entuziazmas ir nuoširdus noras įtikti persiduoda visai komandai, kuri, kaip nustatė MICHELIN inspektoriai, dirba labiau kaip šeima, o ne kaip kolegos. Nuo pirmos akimirkos, svečiams žengianti pro duris iki pat atsisveikinimo jų laukia žavus, patrauklus ir meile alsuojantis aptarnavimas.
Someljė apdovanojimas – Kamilė Bartusevičiūtė iš „Pacai“ Vilniuje
Istorinio viešbučio pirmame aukšte įsikūrusiame „Pacai“ vyrauja šiek tiek retro stiliaus atmosfera ir siūloma lietuviška virtuvė. Prie to someljė Kamilė Bartusevičiūtė parengė puikų vyno sąrašą, kurį sudaro keletas rimtų raudonųjų vynų iš Prancūzijos ir Italijos ir pasirinkimas iš viso pasaulio ne mažiau įspūdingas. Keletas žymių vynų, pilstomi taurėmis, o visa jos komanda mielai patars ir rekomenduos, jų žinios tikrai sužavėjo MICHELIN inspektorius. Deriniai kruopščiai apgalvoti ir aistringai paaiškinti, o ypač gerai veikia dėl reguliariai kartu su virtuvės komanda organizuojamų degustacijų. Nors Kamilė sunkiai dirba, kad visa komanda išlaikytų aukštus standartus, jos džiaugsmas ir entuziazmas natūraliai persiduoda visai komandai.