Columbus -2,1 °C Debesuota
Trečiadienis, 5 Vas 2025
Columbus -2,1 °C Debesuota
Trečiadienis, 5 Vas 2025

Malonumai po atviru dangumi

2023/05/27


Ech, lengvumas ir gera nuotaika plevena širdyje!.. Prasidėjo puikiausias metų laikas, kai vėl mėgausimės trimis viename – aktyviu poilsiu, maloniu bendravimu ir gardžiu maistu... Ką įsimesime į iškylos krepšelį? Sotaus, skanaus, o gal pikantiško?..

Keptas kamambero sūris

Reikės:  

  • 2 minkštųjų pelėsinių sūrių (kamambero)
  • kelių čiobrelio šakelių (gali būti rozmarino ar keli šalavijo lapeliai)
  • maltų juodųjų pipirų
  • saujos smulkintų pistacijų ar graikinių riešutų
  • 2–3 šaukštų medaus
  1. Sūrius padėkite ant atplėštų folijos ar kepimo popieriaus lakštelių ir viršuje aplink apipjaukite apskritimą, kad kraštuose liktų maždaug po centimetrą pelėsinės plutelės. Išpjautas ertmes pabarstykite maltais pipirais, smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis, uždėkite medaus ir pabarstykite smulkintais riešutais.
  2. Kepkite sūrius 15–20 min. uždengtame grilyje arba 7–15 min. 180° C karštumo orkaitėje. Medumi paskaninti sūriai turi gražiai apkepti, o viduje turėti minkštą tekstūrą. Patiekite juos šiltus, kad valgant būtų galima kabinti šviežios duonos gabalėliu, duonos lazdele, krekerių sausainiais, šviežios ar skrudintos duonos gabalėliu.
  3. Keptas pelėsinis sūris labai skanu ir pabarstytas smulkintais džiovintais vaisiais, šviežiomis ar džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis, levandų žiedais, įvairiais daržovių bei vaisių pagardais.

Itališka duona (focaccia) su pomidorais ir alyvuogėmis

Tešlai:  

  • 600 g daug glitimo turinčių miltų (ant pakelio turi būti pažymėta D raidė)
  • 400 ml šilto vandens
  • 140 ml tyro alyvuogių aliejaus
  • 25 g šviežių mielių
  • 2 šaukštelių cukraus
  • 15 g druskos

Priedams:

  • saujelės konservuotų juodųjų vynuogių be kauliukų
  • šaukštelio Provanso žolelių mišinio arba džiovintų raudonėlių, čiobrelių, bazilikų, rozmarino mišinio
  • kelių šviežio baziliko lapelių
  1. Mielinei tešlai užmaišyti šiltame vandenyje ištirpinkite druską ir cukrų, įpilkite 40 ml aliejaus. Viską gerai sumaišykite su puse miltų kiekio.
  2. Į vienalytę tešlą sutrupinkite mieles ir labai gerai išmaišykite, kad mielės ištirptų ir tolygiai pasiskirstytų tešloje.
  3. Likusius miltus sumaišykite su dalimi prieskoninių žolelių, suberkite į tešlą ir suminkykite. Turi gautis gana lipni tešla.
  4. Į kepimo skardą įpilkite apie 50 ml aliejaus, dėkite į gumulą suminkytą duonos tešlą, aptepkite aliejumi ir palikite maždaug 2 val. šiltoje vietoje, kad pakiltų. Tešlos tūris turi padidėti bemaž dvigubai.
  5. Kai tešla pakils, pirštais atsargiai ją išploninkite per visą kepimo indo paviršių. Stebėkite, kad tešla neliptų prie dugno – apačioje turi būti pakankamai aliejaus. Paviršių taip pat patepkite aliejumi ir pabarstykite likusiomis žolelėmis. Pusvalandį palikite, kad vėl pakiltų.
  6. Galiausiai atsargiai prismaigstykite pomidorų puselių bei konservuotų alyvuogių griežinėlių ir palikite tešlą dar 20–30 min pakilti.
  7. Pakilusios tešlos paviršių apipurkškite vandeniu (galima ir vynu) ir 15 min. pašaukite į 200 °C karštumo orkaitę. Prieš patiekiant pabarstykite baziliko lapeliais. Skanu tiek šilta, tiek ir atvėsusi.

Lavašo suktinukai

(gaminami iš anksto)

Reikės:  

  • 1–2 pilno grūdo miltų lavašo lakštų

Įdarui:

  • 200 g varškės sūrio
  • 100 g grietinės
  • šaukšto krienų
  • 200 g lašišos filė (galima naudoti pirktą lengvai sūdytą ar rūkytą)
  • ryšelio šviežių krapų
  • saujelės svogūnų laiškų
  • 1/2 raudonosios paprikos ankšties
  • pomidoro
  • salotų gūžės
  • šaukštelio alyvuogių aliejaus
  • druskos
  • maltų pipirų
  • kelių rozmarino šakelių papuošti
  • ryšelio svogūnų laiškų
  1. Pirmiausiai reikėtų pradėti nuo lašišos sūdymo (jei dar nesūdyta). Tai vertėtų daryti dieną ar dvi prieš gaminant suktinukus. Lašišos gabalėlį nuplaukite, nusausinkite, iš abiejų pusių aptepkite aliejumi, įtrinkite druska (nesibaiminkite, kad jos gali būti per daug – žuvis pasiims jos tiek, kiek reikia) ir pabarstykite dalimi smulkintų krapų. Žuvį šiek tiek paslėkite, laikas nuo laiko kas kart vis ją apverskite, dieną ar dvi laikykite šaldytuve.
  2. Suktinukų įdarui baltą sūrį sumalkite arba pertrinkite per sietelį ir išsukite su grietine. Masę paskaninkite krienais, maltais pipirais, pasūdykite.
  3. Lavašo lapus ištieskite ir aptepkite varškės mase, pabarstykite smulkintais krapais. Viename krašte į juostą išdėliokite salotų lapus, plonai atpjautus sūdytos lašišos griežinėlius, šiaudeliais supjaustytą papriką, kelis pomidoro gabalėlius, pabarstykite smulkintais svogūno laiškais ir blynus susukite į ritinėlius.
  4. Kiekvieną jų atskirai suvyniokite į maistinę plėvelę ir kuriam laikui dėkite į šaldytuvą. Vėsdami suktinukai turi sutvirtėti.
  5. Prieš patiekdami, ritinėlius išimkite iš plėvelės ir supjaustykite 2–5 cm pločio griežinėliais. Svogūno laiškus išilgai perskelkite pusiau, kad jie taptų elastingesni ir jais suriškite suktinukus. Jie neiširs valgant, transportuojant ir atrodys dekoratyviau.
  6. Beje, prieš tai dar kelias minutes juos galite paskrudinti kepsninėje.

Smaližiautojų pica

Reikės:  

  • 3/4 stiklinės rikotos sūrio (galima pakeisti maskarponės sūriu arba trinta varške)
  • šaukštelio smulkintų rozmarino lapelių
  • 1,5 šaukštelio smulkintų baziliko lapelių
  • žiupsnelio druskos
  • picos paplotėlio
  • uogų, vaisių (apelsino, persiko, braškių, mango, kivio ar kt.)
  • kelių šaukštų medaus
  • kelių šviežių mėtos ir baziliko lapelių papuošti
  • aliejaus grotelėms patepti
  1. Rikotos sūrį ištrinkite arba išplakite su šaukštu medaus, žiupsneliu druskos ir smulkintais rozmarinais bei bazilikais.
  2. Įkaitintas grilio groteles patepkite aliejumi ir ant jų uždėkite picos paplotį. Kaitinkite po minutę iš abiejų pusių.
  3. Vaisius ar stambesnes uogas supjaustykite griežinėliais ir taip pat sudėkite ant grotelių. Mažesnius griežinėlius kepkite maždaug minutę, o didesnius – kiek ilgiau (iki 3 min. kiekvieną pusę).
  4. Paskrudintą picos paplotį aptepkite sūrio užtepu ir apdėkite keptais vaisiais, uogomis. Pabarstykite mėtų ir baziliko lapeliais, pašlakstykite medumi ir jau galite siūlyti skanauti tiek dideliems, tiek mažiems smaližiams.

Vištienos šašlykas su daržovėmis

(gaminti iš anksto)

Reikės:  

  • 4 vištų krūtinėlės be kaulo
  • 3–4 skirtingų spalvų paprikų ankščių
  • raudonojo svogūno
  • cukinijos
  • 1/2 stiklinės natūralaus jogurto
  • 2 česnako skiltelių
  • 2 šaukštų citrinų sulčių
  • 2 šaukštelių malto kumino
  • 2 šaukštų džiovintų prieskoninių žolelių (čiobrelių, raudonėlio, baziliko, mairūno)
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų
  1. Jogurtą sumaišykite su prieskoninėmis žolelėmis, trintu ar smulkiai sutarkuotu česnaku, citrinos sultimis, aliejumi, kuminu ir maltais pipirais.
  2. Vištieną supjaustykite šašlykams tinkamo dydžio gabaliukais ir sumaišykite su pasigamintu marinatu. Uždenkite maistine plėvele ir palikite per naktį šaldytuve.
  3. Paprikas supjaustykite nedideliais gabaliukais, nuluptą svogūną perpjaukite į keturias dalis ir išskirstykite sluoksniais, cukiniją supjaustykite nestorais griežinėliais.
  4. Daržoves su pamarinuota mėsa ant iešmelių maukite taip, kad mėsos gabaliukas būtų tarp daržovių.
  5. Kepkite vištienos ir daržovių šašlykus virš karštų žarijų 10–15 min., nuolat pavartydami ir vis aptepdami likusiu marinatu.

Patiekite su virtais ryžiais.

 

Raminta LISAUSKIENĖ

123rf nuotr.

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis