Išpuoselėtos ir apsaugotos
„Mano vazoniniai grožiai šįmet nustebino ir mane pačią, – prisipažino N. Markuckaitė. – Jie užaugo labai puošnūs ir spalvingi. Gražūs ne tik vaisiai, bet ir lapai. Visi kaip gėlės, traukė praeivių ir kaimynų žvilgsnius. Auginau apie 50 skirtingų paprikyčių veislių. Jos iš pirmo žvilgsnio panašios, bet kiekviena skiriasi skoniu, aštrumu ar ūgiu.“
Pašnekovė pasidžiaugė, kad sausra jos vazoninių paprikų nenualino. Visos mažosios paprikytės augo vazonuose, šiltnamyje ant lentynų. Per karščius juos išnešdavo į lauką, kur mažiau kepina saulė. Už visą vargą ir rūpestį augalai atsidėkojo šimteriopai.
„Paprikas teko saugoti ne tik nuo vėjo ir lietaus, bet ir nuo katytės, – pasiguodė Nijolė. – Jai labai buvo smalsu apžiūrėti, kokie ten skambaliukai kabo...“
Tinka ir uogienei
Daug kas pakruojietės klausė, ar tos paprikytės valgomos, o gal tik dėl grožio auginamos. Iš tiesų jos valgomos, kaip ir visos didžiosios paprikos.
N. Markuckaitė pasidalijo išbandytu aitriųjų paprikų uogienės receptu.
Reikės:
Visas paprikas be sėklų reikėtų sumalti mėsmale, supilti cukrų, druską ir virti 40 min. Baigiant virti, turėtume supilti pektiną ir dar truputį pavirti, kol sutirštės. Nepamirškime pamaišyti. Kai išverda, acto kvapo nebelieka.
Galima smulkintų, mažiau aštrių paprikų įdėti į obuolienę. Pašnekovė paprikas sumalė mėsmale jau be sėklų. Labai gardu, tik reikėtų naudoti saikingai. Obuolienė įgauna įdomų skonį. Nedidelė sauja ne itin aštrių paprikų dedama į 1 kg pjaustytų obuolių. Norint intensyvesnio skonio, paprikų reikėtų dėti daugiau arba jas rinktis aštresnes. Labai skanu valgyti su baltu varškės sūriu.
Dalį paprikų pašnekovė naudoja padažams ir mėsos patiekalams. Skanios jos marinuotos vienos arba su agurkėliais. Storasienes paprikas galima įdaryti mėsa. Kai auga ant palangės, kuo puikiausi prieskoniai – tereikia tik ranką ištiesti.
Ornamentiški lapai ir vaisiai
Šio sezono atradimas N. Markuckaitei buvo ‘Ninfadora’ – margalapė paprika smulkiais kaip karoliukais vaisiais. Ji nedidukė (45 cm), aštrumas – 250,000 SHU. Augo 10 l vazone.
Tokio paties dydžio vazone ji augino ir kitą gražuolę ‘Candy Cane’. Ir lapai, ir vaisiai buvo gražiai dryžuoti. Aštrumas 5,000–30,000 SHU. Vaisiai gana stambūs, augalas aukštokas, užaugo iki 50 cm.
Pastarąjį sezoną pašnekovė augino daugiau tamsialapių paprikų. Jų neįprastai dekoratyvūs ne tik lapai, bet ir žiedai. Kol neprinokę vaisiai, būna tamsūs, kartais net juodi. Tokios minėtinos veislės yra ‘Purper’, ‘Orozco’, ‘Purple Delight’, ‘Black Olive Ornamental’, ‘Black Pearl’.
Visapusiškai pasiteisino turkiškos paprikos ‘Yesil Tatli’ – derlingos, stambios, storasienės, neaštrios, labai išvaizdžios, užaugančios iki 30–40 cm.
Kita turkiška veislė ‘Hasmet’ – krūmelis, aplipęs raudonais storasieniais „obuoliukais“. Šios paprikos ne itin aštrios, tik 500 SHU. Jos labai gardžios marinuotos, nesubliūkšta. Tinka įdaryti sūriu ar faršu.
‘Maya SP Bronze’ – šių metų Nijolės favoritė. Labai puošni ir aštri (30,000–70,000 SHU) nedidukė paprikytė. Nokdama keičia spalvas – nuo ryškiai violetinės iki geltonos.
‘Pumpkin Chili’ – dar viena keičianti spalvas paprika. Vaisiai garbanoti kaip gėlytės. Kol neprinokę, būna šviesiai ir tamsiai violetiniai, kai subręsta, tampa labai intensyvios raudonos spalvos. Augalas aukštokas, iki 40–45 cm ūgio. Augino jį 5 l talpos vazone. Priskiriama aštrioms paprikoms: 30,000 SHU.
‘Maui Purple Multicolor’ – net 50,000–70,000 SHU aštrumo. Labai puošnus tamsialapis augalas. Vaisiai smulkūs, spalvos varijuoja nuo violetinės iki raudonos. Auga iki 50 cm ūgio.
Dar viena tamsialapė paprika – ‘Chinese 5 Colour’. Šiam augalui reikia nemažo vazono (10 l talpos). Jos aštrokos, nuo 30,000 iki 50,000 SHU. Vaisių spalvos išties penkios, nuo gelsvos iki violetinės ir ryškiai raudonos.
‘Purple Flash’, kurios aštrumas 5,000 SHU, – dar viena gražuolė paprika, keičianti spalvas.
‘Businka’ (aštrumas 5,000 SHU) – smulkiavaisė įvairiaspalvė, išskirtinai puošni paprikytė. Ant krūmelio daug mažų spalvotų apvalių „uogyčių“.
Vazoninių paprikų yra ir saldžių – minėtinos ‘Kuzia’ ir ‘Poupila’.
Antai ‘Kuzia’ užaugino gana nemažai stambių ryškiai geltonų storasienių vaisių. Pats augalas neaukštas.
Dar vertas dėmesio ir vadinamasis ‘Chili’ medis. Tai išskirtinio derlingumo augalas aštrokais vaisiais. Pašnekovė jį augino dideliame vazone. Atvėsus orams ir įnešus į šiltesnę patalpą, jį galima išlaikyti ir iki lapkričio pradžios ar ilgiau. Vaisiai skoniu ir išvaizda šiek tiek panašūs į jalapenus.
Nijolės MARKUCKAITĖS nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.