Ashburn +13,3 °C Debesuota
Sekmadienis, 10 Grd 2023
Ashburn +13,3 °C Debesuota
Sekmadienis, 10 Grd 2023

Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ
„Rasų“ korespondentė
 

Margaraščiai paprikų sezono atradimai

2023/11/21


Nijolės Markuckaitės iš Pakruojo vazoninių paprikų kolekcija nuolat plečiasi ir gražėja. Pasiteiravome, kuo nustebino ir nudžiugino pastarasis sezonas. Margavaisės ir margalapės, tamsialapės paprikos – tai dar ne viskas, kas pranoko sezono lūkesčius.

Išpuoselėtos ir apsaugotos

„Mano vazoniniai grožiai šįmet nustebino ir mane pačią, – prisipažino N. Markuckaitė. – Jie užaugo labai puošnūs ir spalvingi. Gražūs ne tik vaisiai, bet ir lapai. Visi kaip gėlės, traukė praeivių ir kaimynų žvilgsnius. Auginau apie 50 skirtingų paprikyčių veislių. Jos iš pirmo žvilgsnio panašios, bet kiekviena skiriasi skoniu, aštrumu ar ūgiu.“

Pašnekovė pasidžiaugė, kad sausra jos vazoninių paprikų nenualino. Visos mažosios paprikytės augo vazonuose, šiltnamyje ant lentynų. Per karščius juos išnešdavo į lauką, kur mažiau kepina saulė. Už visą vargą ir rūpestį augalai atsidėkojo šimteriopai.

paprikos
Rinkdamasi paprikų veisles, Nijolė Markuckaitė paiso ne tik naudos, bet ir grožio.

„Paprikas teko saugoti ne tik nuo vėjo ir lietaus, bet ir nuo katytės, – pasiguodė Nijolė. – Jai labai buvo smalsu apžiūrėti, kokie ten skambaliukai kabo...“

Tinka ir uogienei

Daug kas pakruojietės klausė, ar tos paprikytės valgomos, o gal tik dėl grožio auginamos. Iš tiesų jos valgomos, kaip ir visos didžiosios paprikos.

N. Markuckaitė pasidalijo išbandytu aitriųjų paprikų uogienės receptu.

Reikės:

  • 1 kg saldžiųjų paprikų
  • 0,5 kg aitriųjų paprikų
  • 1 kg cukraus
  • 0,5 l obuolių acto
  • 20 g pektino
  • trupučio druskos

Visas paprikas be sėklų reikėtų sumalti mėsmale, supilti cukrų, druską ir virti 40 min. Baigiant virti, turėtume supilti pektiną ir dar truputį pavirti, kol sutirštės. Nepamirškime pamaišyti. Kai išverda, acto kvapo nebelieka.

Galima smulkintų, mažiau aštrių paprikų įdėti į obuolienę. Pašnekovė paprikas sumalė mėsmale jau be sėklų. Labai gardu, tik reikėtų naudoti saikingai. Obuolienė įgauna įdomų skonį. Nedidelė sauja ne itin aštrių paprikų dedama į 1 kg pjaustytų obuolių. Norint intensyvesnio skonio, paprikų reikėtų dėti daugiau arba jas rinktis aštresnes. Labai skanu valgyti su baltu varškės sūriu.

paprikos
‘Hasmet’

Dalį paprikų pašnekovė naudoja padažams ir mėsos patiekalams. Skanios jos marinuotos vienos arba su agurkėliais. Storasienes paprikas galima įdaryti mėsa. Kai auga ant palangės, kuo puikiausi prieskoniai – tereikia tik ranką ištiesti.

Ornamentiški lapai ir vaisiai

Šio sezono atradimas N. Markuckaitei buvo ‘Ninfadora’ – margalapė paprika smulkiais kaip karoliukais vaisiais. Ji nedidukė (45 cm), aštrumas – 250,000 SHU. Augo 10 l vazone.

Tokio paties dydžio vazone ji augino ir kitą gražuolę ‘Candy Cane’. Ir lapai, ir vaisiai buvo gražiai dryžuoti. Aštrumas 5,000–30,000 SHU. Vaisiai gana stambūs, augalas aukštokas, užaugo iki 50 cm.

Pastarąjį sezoną pašnekovė augino daugiau tamsialapių paprikų. Jų neįprastai dekoratyvūs ne tik lapai, bet ir žiedai. Kol neprinokę vaisiai, būna tamsūs, kartais net juodi. Tokios minėtinos veislės yra ‘Purper’, ‘Orozco’, ‘Purple Delight’, ‘Black Olive Ornamental’, ‘Black Pearl’.

paprikos
‘Maui Purple Multicolour’.

Visapusiškai pasiteisino turkiškos paprikos ‘Yesil Tatli’ – derlingos, stambios, storasienės, neaštrios, labai išvaizdžios, užaugančios iki 30–40 cm.

Kita turkiška veislė ‘Hasmet’ – krūmelis, aplipęs raudonais storasieniais „obuoliukais“. Šios paprikos ne itin aštrios, tik 500 SHU. Jos labai gardžios marinuotos, nesubliūkšta. Tinka įdaryti sūriu ar faršu.

‘Maya SP Bronze’ – šių metų Nijolės favoritė. Labai puošni ir aštri (30,000–70,000 SHU) nedidukė paprikytė. Nokdama keičia spalvas – nuo ryškiai violetinės iki geltonos.

‘Pumpkin Chili’ – dar viena keičianti spalvas paprika. Vaisiai garbanoti kaip gėlytės. Kol neprinokę, būna šviesiai ir tamsiai violetiniai, kai subręsta, tampa labai intensyvios raudonos spalvos. Augalas aukštokas, iki 40–45 cm ūgio. Augino jį 5 l talpos vazone. Priskiriama aštrioms paprikoms: 30,000 SHU.

paprika
‘Maya Sp Bronze’

‘Maui Purple Multicolor’ – net 50,000–70,000 SHU aštrumo. Labai puošnus tamsialapis augalas. Vaisiai smulkūs, spalvos varijuoja nuo violetinės iki raudonos. Auga iki 50 cm ūgio.

Dar viena tamsialapė paprika – ‘Chinese 5 Colour’. Šiam augalui reikia nemažo vazono (10 l talpos). Jos aštrokos, nuo 30,000 iki 50,000 SHU. Vaisių spalvos išties penkios, nuo gelsvos iki violetinės ir ryškiai raudonos.

‘Purple Flash’, kurios aštrumas 5,000 SHU, – dar viena gražuolė paprika, keičianti spalvas.

‘Businka’ (aštrumas 5,000 SHU) – smulkiavaisė įvairiaspalvė, išskirtinai puošni paprikytė. Ant krūmelio daug mažų spalvotų apvalių „uogyčių“.

Vazoninių paprikų yra ir saldžių – minėtinos ‘Kuzia’ ir ‘Poupila’.

paprika
‘Chili’ medžio vaisiai.

Antai ‘Kuzia’ užaugino gana nemažai stambių ryškiai geltonų storasienių vaisių. Pats augalas neaukštas.

Dar vertas dėmesio ir vadinamasis ‘Chili’ medis. Tai išskirtinio derlingumo augalas aštrokais vaisiais. Pašnekovė jį augino dideliame vazone. Atvėsus orams ir įnešus į šiltesnę patalpą, jį galima išlaikyti ir iki lapkričio pradžios ar ilgiau. Vaisiai skoniu ir išvaizda šiek tiek panašūs į jalapenus.

 

Nijolės MARKUCKAITĖS nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2023/12/10

Rusiški grūdai užkariauja Lietuvos rinką

Europos Sąjunga (ES) Rusijai netaiko sankcijų, susijusių su žemės ūkio produktų eksportu, todėl rusiškų grūdų srautai sėkmingai keliauja į Bendriją. Kaimyninė Latvija jau užsitarnavo šalies, importuojančios didžiausius rusiškų...
2023/12/10

Hidroenergetikai dvaro sodyboje restauruoja stogą: „Esame bendruomenės nariai“

Hidroenergetikos įmonė Biržuvėnų dvaro sodybos (Telšių r.) buvusį kartono fabriką nuomojasi jau dvidešimt metų ir siekia apsaugoti šį kultūros paveldo objektą.
2023/12/10

Nepamirškime patikrinti, ar bitės saugiai žiemoja

Žiemos laikotarpiu bityne darbo netrūksta. Ruoštis ateinančiai vasarai niekada ne per ansti, o kaskart apeiti ir pasiklausyti, kaip žiemoja bitės – kiekvieno bitininko pareiga.
2023/12/10

Nuo kitų metų gegužės – nauji reikalavimai pavežėjams, kitiems vežimo paslaugų teikėjams

Siekiant mažinti šešėlį ir užtikrinti didesnį keleivių saugumą bei geresnį aptarnavimą, nuo kitų metų gegužės planuojama pakeisti keleivių vežimo už atlygį lengvaisiais automobiliais teisinį reglamentavimą. Tarp svarbiausių pokyčių &...
2023/12/10

Kaimas šventė naujojo tilto vardynas

Lietuvos kelių, žvyrkelių, tiltų būklė – viena iš svarbiausių patikimų temų peikti valdžią, politikus, biurokratus. Bet artėjant Kalėdoms būna išimčių – beveik stebuklų.
2023/12/10

Įvyko pirmosios žiemos sezono ristūnų žirgų lenktynės (nuotraukų galerija)

Šeštadienį, gruodžio 9-ąją, Širvintų hipodrome įvyko pirmos žiemos ristūnų žirgų lenktynės. Rungėsi 15 ristūnų ir vadeliotojų duetų, įveikę 1800 m distanciją.
2023/12/10

Ko reikia aplinkos apželdintojui: mylėti augalus ir nebijoti išsitepti

Lietuvos gyventojai pastaruoju metu vis daugiau dėmesio skiria savo namų ar sodybų aplinkos puoselėjimui, tad auga ir kraštovaizdžio bei dekoratyvinio apželdinimo specialistų paklausa. Dirbantys šioje srityje ne vienerius metus sako,...
2023/12/10

Milijonai įsisavinti. Išmokų meldinės nendrinukės „apsaugai“ nusipelno ne visi? (II)

Išgarsinto brangiausio Lietuvoje paukštelio meldinės nendrinukės išsaugojimas dosniai remiamas ne tik per europinę LIFE programą, bet ir iš žemės ūkiui bei kaimo plėtrai skiriamos paramos. Šio reto giesmininko gl...
2023/12/10

Ekologinių Danijos ūkių sėkmės paslaptis: dėmesys efektyvumui, inovacijoms ir vartotojų pasitikėjimas

Danijos ūkiai pagrįstai laikomi vienais inovatyviausių pasaulyje. Keliuose jų apsilankęs žemės ūkio viceministras Egidijus Giedraitis kartu su Žemės ūkio ministerijos, „Ekoagros“, ūkininkų bei jų atstovais domėjosi, kaip danų ūkininkai...