Columbus -4,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 21 Grd 2024
Columbus -4,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 21 Grd 2024

Medunešis į pabaigą

2023/09/01


Kai kuriuose Lietuvos rajonuose vis dar tęsiasi medunešis iš vėlyvųjų grikių, seradelės pasėlių, baltojo barkūno, viržių. Bet rugpjūčio paskutinį dešimtadienį medunešis baigiasi. Kokie gi darbai prasideda bitininkui?

Tuomet reikėtų nuimti magazinus, nereikalingus korpusus. Iš dalies sumažinami lizdai: išimami nebaigti siūti ir dirbtiniai koriai. Truputi susiaurinamos lakos, užtaisomi visi plyšiai, kurie atsirado aviliuose per vasarą. Tomis dienomis, kai medus nenešamas, dabar, kaip ir pavasarį, bitės pradeda vagiliauti. Todėl visų avilių apžiūros darbai dirbami labai atsargiai, anksti ryte arba vėlai vakare, kad nebūtų viliojamos bitės vagilės.

Gali tekti padėti

Jeigu arti bityno nėra vėlai žydinčių medingųjų augalų, rugpjūčio pabaigoje–rugsėjo pradžioje bitės turėtų būti maitinamos cukraus arba medaus sirupu 60 proc. cukraus ir 40 proc. vandens. Sirupą reikėtų pašildyti iki 40 °C ir duoti jį tik nakčiai. Tada iš lizdo išimamas viršutinis apšiltinimas ir iš viršaus ant rėmų statoma maitintuvė. Į ją įpilama 3–4 kg sirupo, ant jo dedami plausteliai iš faneros ir penėtuvė uždengiama lubelėmis, iš viršaus apšiltinama pagalve. Po dienos į penėtuvę dar įpilama tiek pat sirupo. Kitas 2–3 dienas bitėms duodama po 0,3–0,4 1 sirupo.

Kur laikyti?

Medų galima laikyti šaldytuve, sandariame inde apatiniame, daržovėms skirtame skyrelyje, tačiau čia jis greičiau kristalizuojasi nei kambario temperatūroje. Medaus kristalizavimasis – natūralus procesas, jis prasideda po 3–6 mėnesių ir rodo, kad įsigijote kokybišką produktą. Tiesa, yra medaus rūšių su didesniu fruktozės kiekiu, kurios ilgai nesikristalizuoja: liepų, akacijų, lipčiaus medus. Virtuvės spintelėje medų galima laikyti, laikantis tam tikrų sąlygų. Medus greitai sugeria kvapus iš aplinkos, todėl nelaikykite šalia svogūnų, česnakų, prieskonių, džiovintų grybų ir pan. Tinkamas variantas – spintelės skyrius, kuriame laikomi miltai, makaronai, kruopos.

 

Redakcijos informacija

123rf nuotr.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis