Ashburn +28,2 °C Debesuota
Penktadienis, 19 Lie 2024
Ashburn +28,2 °C Debesuota
Penktadienis, 19 Lie 2024

Irma DUBOVIČIENĖ
ŪP portalo redaktorė
 

Mindaugo Kinderio ūkiui – jau 10 metų

2023/05/02


Šiais metais sukanka 10 metų, kai Mindaugas Kinderis pradėjo ūkininkauti. Nuo nulio. Leliūnuose, Utenos r., puoselėjamas veislinių limuzinų ūkis buvo priežastis, kodėl vyras atsitraukė nuo veiklos Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos (LMGAGA) administracijoje. Smalsu, kokių rezultatų galima pasiekti per dešimtmetį?

Atviras: lankytojams įdomu ir mėšlo tvarkymas

Ūkininką galima pavadinti stereotipų laužytoju. Tai ne vien dėl to, kaip sumaniai jis savo ūkyje įgyvendina gamybą „nuo lauko iki stalo“, bet ir dėl santykio su vartotojais.

Mėsinių galvijų augintojas mano, kad mėsinės galvijininkystės ūkį yra įdomu aplankyti ir su žemės ūkiu nesusijusiems žmonėms: savo akimis pamatyti, kaip auginami galvijai, netgi kaip yra tvarkomas mėšlas. Apsilankymas ūkyje, bendravimas su ūkininku jo aplinkoje savaime triuškina mitus apie gyvulininkystės ūkių keliamą aplinkos tašą, gyvūnų gerovę.

M. Kinderis bendrauja su Lietuvos kaimo turizmo asociacija (LKTA), apie kurios veiklą ir jos iniciatyvas skatinant agroturizmo plėtrą sužinojo dar dirbdamas LMGAGA direktoriumi.

Šiais metais ūkininkas ryžosi įsitraukti į gegužės mėnesį organizuojamą akciją Atviros dienos kaime.

Artėjant renginiui, LKTA kvietimu ŪP portalas lankėsi sodybose bei  ūkiuose, kurie įtraukti į akcijos dalyvių sąrašus bei žemėlapį. Tikslias dalyvių koordinates, beje, galima rasti ir Google Maps programėlėje ČIA. Dalyvių sąrašas sulig kiekvienais metais ilgėja. Pernai jame buvo 60 paslaugų teikėjų visoje Lietuvoje, o šiemet – jau per 100.

Viešnagės M. Kinderio ūkyje metu teko įsitikinti, kad mėšlo tvarkymo tema išties gali būti įdomi ne tik ūkininkams. Čia yra tinkama vieta paneigti stereotipus, esą gyvulininkystė yra neatsiejama nuo nosį riečiančių kvapų.

Mindaugo Kinderio ūkis
Metiniai jautukai.

Gamina mėšlo granules

Lankantis ūkyje kaip tik artėjo mėšlavežio dienos. Tvarte per žiemą susikaupė storas mėšlo sluoksnis, bet intensyvaus kvapo nebuvo – tai ūkyje naudojamų probiotikų veikimo požymis. Tvarte probiotikais palaistoma vienąkart per savaitę. Išties tai tik vienas iš čia taikomų inovacijų elementas.

Tolimesnis procesas vyksta erdvioje stoginėje. Betonuotoje aikštelėje galvijų mėšlas apie du mėnesius kompostuojamas. Skatinant bakterijų veiklą, mėšlas reguliariai permaišomas – taip įterpiamas deguonis. Vėliau vertinga organinė trąša granuliuojama. Galutinis produktas išdžiovinamas iki 10 proc. drėgmės. Sausos granulės yra visiškai bekvapės, jas patogu sandėliuoti, transportuoti.

Mindaugo Kinderio ūkis
Erdvioje stoginėje mėšlas kompostuojamas ir granuliuojamas.

Aplinkai palanki mėšlo tvarkymo technologija paramos lėšomis įdiegta prieš dvejus metus. Prisimindamas neseną istoriją ūkininkas atsidūsta – ministerija nenorėjusi projekto tvirtinti, investicija į mėšlo tvarkymo technologiją buvo laikyta netinkamomis išlaidomis. Dabar, žemės ūkyje sustiprėjus aplinkosauginiam spaudimui – aiškėja, kad pasirinkimas buvo į dešimtuką.

Mindaugo Kinderio ūkis
Ūkyje visi padaliniai išdėstyti kompaktiškai.

M. Kinderio ūkyje mėšlo granulėmis tręšiamos pievos. Ekologinis galvijininkystės ūkis nesėja javų ar kitų žemės ūkio augalų. Limuzinai šeriami vien tik žoliniais pašarais. Po trejų metų, kai pasibaigs projekto priežiūros laikotarpis, mėšlo granules ūkininkas galėtų ir pardavinėti.

Ūkio šeimininkas patenkintas investicija į mėšlo tvarkymo technologiją.  Yra tik viena silpnoji jos pusė – didelės energetinės sąnaudos. Tačiau Mindaugas jau žino, kaip išspręs šią problemėlę: ant stogo statys saulės elektrinę.

Mindaugas Kinderis
Ūkininką Mindaugą Kinderį galima pavadinti stereotipų apie žemės ūkį laužytoju.

Pradžioje plėtra, tuomet dėmesys genetikai

Prieš dešimt metų ūkininkauti pradėjęs M. Kinderis sako, kad pirmuosius 5–7 metus plėtė limuzinų bandą. Esamomis sąlygomis dabar ji optimali – 90 mėsinių karvių. Toks jų skaičius tvarte žiemojimo laikotarpiu gerai išsitenka, gyvūnams pakanka erdvės.

Prieš porą savaičių lankantis ūkyje, prie vienos kitos karvės tvarte glaustėsi naujagimiai veršeliai, kurie stiprėja sulig kiekviena diena, o netrukus išeis į pievas. Mėsinės galvijininkystės ūkyje jiems skiriamas didelis dėmesys nuo atsivedimo momento. Veršiavimosi sezonu įvykius tvarte stebėjimo kameros fiksuoja kas keturias valandas. Ūkininkas gauna signalą, kai reikia padėti besiveršiuojančiai karvei ar pagelbėti atsistoti veršeliui, kad per pirmąsias 2–3 valandas pažįsti krekenų.

„Veršelis gimsta sterilus, o su krekenomis gauna baltymų ir imunoglobulinų, formuojasi jo imunitetas“, – ūkininkas paaiškina, kodėl taip svarbu naujagimiams veršeliams gauti krekenų pirmosiomis gyvenimo valandomis: tai užtikrina, kad jie augs stipresni.

Dabar ūkyje susitelkiama į bandos genetinių savybių gerinimą. Vėlgi pasitelkiamos modernios technologijos.

„Į skrandžius įdėti davikliai, kurie siunčia informaciją apie sveikatingumą – temperatūrą, fizinį aktyvumą, rują ir duoda signalą, kada reikia sėklinti“, – paaiškina Mindaugas patikindamas, kad gyvulys jokio diskomforto nejaučia, davikliai yra maždaug standartinio mobiliojo telefono dydžio.

Inovatyvi reprodukcijos stebėsena ūkyje taip pat įdiegta įgyvendinant projektą. Kaip patvirtina užrašas prie ūkinio pastato, tikslas yra „didinti mėsinės gyvulininkystės ūkių veiklą ir konkurencingumą, karvių reprodukcinės būklės, rujų nustatymui bei veršingumo stadijos įvertinimui taikant fiziologinių parametrų jutiklių integravimo boliuse technologiją“.

Limuzinai
Veršingos karvės ramios, jų netrikdo davikliai skrandyje. 

Surengs seminarą

Ūkyje yra tik vienas padalinys, į kurį lankytojams užsukti nesiūloma. Pastatą galima apžiūrėti nebent iš išorės. Tai ūkio skerdyklėlė su skerdenų brandinimo patalpa.

Kaip tik šis padalinys leido M. Kinderiui įgyvendinti gamybos ciklą „nuo lauko iki stalo“. Dabar ūkininkas nepriklausomas nuo supirkėjų, o svarbiausia – gali užtikrinti aukščiausią produkcijos kokybę. Mat gyvūnas yra išvaduojamas nuo papildomo streso, kurį sukelia transportavimas, nepažįstama aplinka, kvapai.

Ūkis, kuriame kartu su mėsos cechu įdarbinti iš viso 8 žmonės, pats rūpinasi jautienos tiekimu klientams ir taip kuria sąžiningą, sveiką bei aplinkai palankią trumpąją maisto tiekimo grandinę.

Pasak Mindaugo, šiuo metu ūkis per savaitę parduoda pusę jaučio, o vasarą tikisi pardavimus padidinti dvigubai. Vartotojų ratą padeda auginti socialiniai tinklai. Artimiausiu metu turėtų pradėti veikti ir ūkio interneto puslapis.

Per Atviras dienas kaime M. Kinderis žmones pakvies ne tik apžiūrėti ūkį, bet ir paragauti  jautienos bei jos įsigyti. Gegužės 19–20 d. galvijų augintojas savo ūkyje surengs seminarus – skaitys valandos trukmės paskaitas apie jautienos kelią nuo ūkio iki stalo. Paskaitos nemokamos, bet organizatoriai prašo apie planuojamą atvykimą Atvirų dienų dalyvius informuoti iš anksto – registruotis.

 

Autorės nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
Politika