Ashburn -1,4 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 5 Vas 2023
Spausdintų leidinių prenumerata
Ashburn -1,4 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 5 Vas 2023

MOSOM projekto rezultatas – paskatintas tvaresnis ūkininkavimas

2021/12/30


Iki EIT FOOD projekto MOSOM pradžios atliktos galimybių studijos ir eksperimentai atskleidė netiesioginę viršutinio dirvožemio sluoksnio organinės anglies ir multispektrinių duomenų, gautų per palydovus ar dronus, priklausomybę. Taip pat buvo įrodyta, kad šiuo metodu galima sėkmingai pasiekti rinkos poreikius atitinkantį tikslumą. Vis dėlto, tokie bandymai buvo pavieniai, pritaikyti tik labai specifinėms sąlygoms, nelankstūs bei netinkami naudoti skirtingose valstybėse dėl dirvožemių skirtumų.

Kaip teigia projekto iniciatoriai, dirvožemyje esanti organika yra įvairių mikroorganizmų ir augalų maisto šaltinis, kuris dalyvauja pagrindiniuose medžiagų transformacijos procesuose, yra svarbus dirvožemio kokybės, ekologinės pusiausvyros ir biosferos stabilumo rodiklis ir netgi daro įtaką klimato kaitos procesams Žemėje. Vis dėlto, įvertinti ir sekti organinių medžiagų pokyčius dirvožemyje ūkiams nebūdavo finansiškai tvaru, kadangi tokie tyrimai fizinėse cheminėse laboratorijose yra didelė finansinė investicija.

MOSOM projekto metu susivienijus Europos partneriams iš akademinės bendruomenės, mokslinių tyrimų, pramonės ir potencialiems klientams rinkoje buvo siekiama sukurti visoje Europoje pritaikomą tikslų, veiksmingą ir patogų įrankį, skirtą nuotoliniam organinių medžiagų dirvožemyje įvertinimui. Vystoma idėja yra realizuojama keliomis skirtingomis Žemės stebėjimo technikomis ir unikalia dirbtiniu intelektu pagrįsta analizės architektūra. Šiuo metu pasiekti rezultatai džiugina, kadangi pavyko sukurti modernų dirvožemio savybių vertinimo sprendimą, kuris, tikimasi, sudarys pagrindą daugeliui ateities technologinių pritaikymų. Bandomąją versiją artimiausiu metu galės įvertinti penkių valstybių ūkininkai, kurie naudojasi AgriColus arba AgroSmart programine įranga.

APIE EIT FOOD

MOSOM yra EIT FOOD remiamas projektas. EIT FOOD – didžiausia ir dinamiškausia maisto inovacijų iniciatyva pasaulyje, skatinanti naujovių diegimą ir siekianti tvaresnės, sveikesnės ir patikimesnės maisto sistemos visiems.

Palaikomi Europos inovacijų ir technologijų instituto (EIT) EIT FOOD investuoja į projektus, organizacijas ar asmenis, kurių tikslas sveikesnė ir tvaresnė maisto sistema pasaulyje. Taip ši iniciatyva padeda įgalinti slypintį potencialą įmonėse, universitetuose, stiprina žemės ūkio ir maisto sektoriaus startuolius bei padeda rinkai pasiūlyti naujas pažangias technologijas ar produktus. Be to, kelia inovatorių ir specialistų kompetencijas ir įgūdžius, reikalingus siekiant transformuoti maisto sistemą bei telkia dėmesį į vartotojų švietimą ir supratimą apie maisto kilmę, kokybę bei tausojimą.

EIT FOOD yra viena iš aštuonių inovacijų bendruomenių, kurią norėdama paskatinti inovacijas ir verslumą visoje Europoje įsteigė nepriklausoma ES institucija Europos inovacijų ir technologijų institutas (EIT) 2008 m.

Daugiau sužinoti apie EIT FOOD organizaciją galite apsilankę jų internetiniame puslapyje arba socialiniiuose tinkluoseTwitter“, „Facebook“, „LinkedIn“, „YouTube“ ir „Instagram“.

 

2021-12-30

Partnerių informacija

Nr. 63/1/7

  EIT FOOD, MOSOM, dirvožemis, dirvožemio įvertinimas, dirbtinis intelektas, AgriColus, AgroSmart, Art21, Ūkininko patarėjas  
Dalintis

2023/02/04

Sutrypė Pieno įstatymą?

Tauragės rajono Girininkų kaime ūkininkaujantis, pieninių karvių bandą laikantis Egidijus Kleinaitis, neapsikentė pieno supirkėjų savivalės ir ketvirtadienio rytą pieno išvežti jau nebedavė.
2023/02/04

Brandiname pieno ūkių tragediją

„Žemės ūkio ministerijoje (ŽŪM) trečiadienį posėdžiavusi visuomeninė Pieno taryba konstatavo, jog kažkas kaltas, kad žemdirbiai dėl kritusių pieno supirkimo kainų likviduoja ūkius, tačiau kaip bus toliau – atsakymo nerasta“,...
2023/02/03

Pienininkai kyla į kovą dėl supirkimo kainų

Nematydami kitos išeities dėl drastiškai nukritusių pieno supirkimo kainų,  Lietuvos pieno gamintojai nuo kalbų pereina prie protestų. Vasario 6-ąją visoje šalyje  organizuojama akcija „Kas didesnis Skrudžas: p...
2023/02/04

VVTAT skelbia ataskaitas apie 2022 m. vykdytą ūkio subjektų veiklos stebėseną

Valstybinė vartotojų teisių tarnyba (VVAT) praėjusiais metais, kaip ir iki anksčiau, vykdė ūkio subjektų stebėseną 4 srityse: reklamos, nesąžiningos komercinės veiklos, nesąžiningų sutarčių sąlygų ir nuotolinės prekybos. Stebėsena vykdyta konkreči...
2023/02/04

Penktadalis lietuvių „juodai dienai“ neatsideda nė kiek

Aukštos infliacijos sąlygomis Lietuvos gyventojams nemenku iššūkiu tampa pasirūpinti pakankamo dydžio finansine pagalve ir atsidėti ateičiai. Kaip rodo kreditų valdymo bendrovės „Intrum“ paskelbtos naujausios Europ...
2023/02/04

Erdvioje Gustonių sodyboje namų šilumą patiria ir globojami vaikai

Pasvalio rajone 48 globėjai augina 73 vaikus, be to, yra keturi budintys globėjai, pasiruošę visą parą priimti vaikus, jeigu jų šeimoje dėl priežiūros ir saugumo staiga iškilo rimtų problemų. Gustoniuose gyvenanti Viktorija Ob...
2023/02/04

Plungiškis užsimojo pastatyti darželį Kenijoje

Dažnas, apsilankęs trečiojo pasaulio šalyse, pradeda labiau vertinti tai, ką turime čia, Lietuvoje, tačiau ne kiekvienas imasi veiksmų, kad suteiktų realią pagalbą skurdžiau gyvenantiems žmonėms. Keli lietuviai pasiryžo prisiimti tokią soci...
2023/02/04

Santaros klinikų medikai: vėžio diagnozavimo ir gydymo būdai kartais primena fantastinių filmų scenarijus

Vasario 4 d. minima Pasaulinė kovos su vėžiu diena. Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose per metus gydoma virš 4000 naujų vėžio atvejų – čia diagnozuojami ir gydomi visų rūšių navikai vaikams ir suaugusiesiems, gy...
2023/02/04

Tarsi vyšnios... ant palangės žiemą

Ar esate matę žiemą ant palangės vyšnias? Jeigu einant pro langą taip pasirodė, iš tiesų tai optinė apgaulė: ryškiaspalvėmis raudonomis arba oranžinėmis uogytėmis iš tolo švyti vėlyvosios kiauliauogės „karo...