Nuo 2007 m. veikianti NKP sistema skirta specialiais kokybės ženklais žymėti produktus, kurių kokybė gerokai viršija Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų reikalavimus. Šie produktai dėl tam tikrų ūkininkavimo ar gamybos būdų pasižymi ypatingomis savybėmis: natūralumu, maistingumu ir aplinkos tausojimu.
Iki šiol papildomi kokybiniai reikalavimai buvo bendri visai vaisių ir daržovių produkcijai, neatsižvelgiant į auginimo būdą.
NKP taisyklės buvo pakeistos reaguojant į Lietuvos šiltnamių asociacijos narių galimybes užauginti aukštesnės kokybės produkciją. Žemės ūkio ministerija, bendradarbiaudama su mokslininkais iš Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro bei sertifikavimo įstaigomis, parengė naujus reikalavimus, skirtus būtent šiltnamių produkcijai.
Šie pokyčiai leis augintojams, kurie atitinka griežtus ir moksliškai pagrįstus reikalavimus, sertifikuoti savo šiltnamių produkciją ir žymėti ją aukštesnės kokybės ženklu „Kokybė“. Tai ne tik didins šiltnamiuose užaugintos produkcijos konkurencingumą, bet ir suteiks aiškų orientyrą vartotojams, ieškantiems išskirtinės kokybės lietuviškų daržovių.
NKP sertifikuoja ir jų priežiūrą atlieka akredituotos sertifikavimo įstaigos – VšĮ „Ekoagros“ ir Žemės ūkio rūmų Sertifikavimo skyrius.
Iš viso specifikacijos parengtos net 9 maisto produktų grupėms: bitininkystės produktų ir mišinių; grūdų produktų ir duonos, pyrago kepinių, miltinės konditerijos gaminių ir makaronų; mėsos; paukštienos; pieno; šviežių vaisių ir daržovių, taip pat jų perdirbtų produktų; vištų dedeklių ir putpelių kiaušinių; cukrinės konditerijos ir šokolado gaminių; nealkoholinių gėrimų, giros ir fermentuotų gėrimų.
NKP asortimentas kasmet plečiasi. Šiuo metu yra sertifikuota daugiau kaip 300 ūkio subjektų, auginančių ir gaminančių produkciją pagal visas išvardintas specifikacijas, išskyrus gėrimų.
Lietuvoje NKP produktai žymimi dviem skirtingais ženklais, priklausomai nuo to, kokius reikalavimus produktas atitinka:
Abu šie ženklai parodo, kad produkto gamybos procesas yra sertifikuotas ir prižiūrimas, užtikrinant aukštesnę kokybę, natūralumą, maistingumą ir aplinkos tausojimą.
ŽŪM informacija