Columbus +8,1 °C Debesuota
Trečiadienis, 2 Bal 2025
Columbus +8,1 °C Debesuota
Trečiadienis, 2 Bal 2025
Stankevič
Irenos Stankevič šeima: vyras Stanislovas, sūnus Justynas ir dukra Aneta. Cidonijos vaisiai nėra tokie rūgštūs kaip svarainiai.Irenos STANKEVIČ nuotr.

Asta RAICEVIČIENĖ
ŪP korespondentė 

Natūralūs vitaminai iš cidonijų ir spanguolių

2024/10/16


Vilniuje gyvenanti Irena Stankevič džiaugiasi savo išskirtiniais augalais ir iš jų derliaus gaminamais gardėsiais – nuo marinuotų burokėlių su paprika, kuriuos galima naudoti sriuboms gaminti ar valgyti kaip salotas, iki cidonijų ir spanguolių.

Potraukis gaminti – iš vaikystės

Pasak I. Stankevič, potraukis gaminti tikriausiai atėjo iš pat vaikystės, nes mama visada gamindavo ir ruošdavo atsargas žiemai, o ji su sese padėdavo. Vėliau įgijo virėjos specialybę, bet pagal ją dirbo visai trumpai. Šiuo metu dirba logistikoje, tačiau noras gaminti, ypač iš savo išauginto derliaus, niekur nedingo, juo labiau kad jiedu su vyru augina du vaikus, tad norisi, kad šeima valgytų kuo natūralesnį maistą.

„Gyvename nuosavame name, turime didelį šiltnamį, nemažą daržą, kuriame auga daržovės ir uogos. Labai patinka auginti įvairius augalus, tokius kaip cidonijos (arba pigvos), spanguolės, kurias valgome žiemos metu. Aišku, viskam reikia priežiūros ir laiko, bet tai man labai patinka – čia mano poilsis. Džiugu, kad vyras labai padeda ir palaiko. Žiemą daugiau atsiranda laisvo laiko, tai kiekvieną savaitgalį kepu įvairius pyragus su savo paruoštomis atsargomis“, – „Ūkininko patarėjui“ pasakojo vilnietė. 

Vietoj svarainių – cidonija

Cidonijos medelį I. Stankevič šeima nusipirko prieš 10 metų. „Planavome nusipirkti svarainių, nes vaikai buvo maži, todėl norėjau jų pasodinti dėl gausių naudingųjų medžiagų, bet pardavėja pasiūlė cidoniją, patarusi, kad ji gerokai vertingesnė už svarainį, nors ir yra svarainio giminaitė. Susigundėme, nusipirkome ir nepasigailėjome. Kaip ir kiekvienas medis, taip ir šis augalas reikalauja dėmesio, pavasarį ir rudenį būtina patręšti, o jeigu vasara sausa, tai ir palaistyti reikia. Žiemoja medis kuo puikiausiai – nėra labai reiklus. Vaisių duoda nemažai. Iš cidonijos galima išvirti labai skanią uogienę. Tai geras vaistas, ypač žiemos metu. Tiesiog sutarkuoju ir užpilu medumi. Galima gerti praskiestą vandeniu arba dėti į arbatą. Tarkuotas laikydavau šaldytuve. Uogienė išsilaiko kuo puikiausiai. Cidonija nėra tokia rūgšti kaip svarainis – tai bedyglė svarainio sesuo“, – pasakojo ŪP pašnekovė. Jos teigimu, cidonijos vaisių iki žiemos niekada neišlaikydavo, visus sunaudodavo – vaišindavo  bendradarbius, nuveždavo tėvams ir giminaičiams.

Darže dera spanguolės

Šia gražias spanguoles I. Stankevič pasiūlė pardavėja, pas kurią dažnai užvažiuodavo nusipirkti daugiamečių gėlių. Kaip dabar atsimena, ji rekomendavo nusipirkti 4 spanguolių krūmelius – tiek užteks, nes, turint mažų vaikų, reikia turėti natūralių vaistų. „Ir štai spanguolės jau mano namuose. Iš tikrųjų labai rekomenduoju spanguolių turėti kiekvienam, kas turi daržą. Jas auginti reikia rūgščioje dirvoje, tręšti trąšomis, skirtomis rūgščiai dirvai“, – patarė redakcijos pašnekovė ir pridūrė, kad spanguoles vartoja šviežias. Kai prireikia, nueina prie krūmelių ir prisirenka tiek, kiek reikia. Net ir žiemą, nukasusi sniegą, pasiskina uogų. Arbatai naudoja sutrintas uogas. 

spanguolės
Spanguoles verta auginti kiekvienam, kas turi daržą.

Spanguolės mėgsta rūgščią dirvą – joms pasodinti teko pirkti specialios žemės. Spanguolėms tinkamiausia saulėta vieta. O pasodinus reikia nepamiršti prižiūrėti – patręšti, palaistyti, nes kitaip nebus ir gero uogų derliaus.

Marinuoti agurkai

I. Stankevič pasakojo, kad labiausiai jos šeima mėgsta tik pagal šį receptą marinuotus agurkus.

Marinatui reikės: 8,5 stikl. šalto vandens; 5 v. š. (su kepure) cukraus; 3 v. š. druskos (su kepure); 1 stikl. (200–250 ml) 9 proc. acto.

marinuoti agurkai

Į stiklainių apačią dedami supjaustyti svogūnai, morkos, krapai, ant viršaus dedami agurkai.  Užpylus marinatu, stiklainiai sterilizuojami, kol pasikeičia agurkų spalva. Pagal ši receptą marinuoti agurkai būna nerūgštūs ir traškūs. 

Marinuoti burokėliai su paprika

Reikės: 3 kg virtų burokėlių; 0,5 kg paprikų (bet kokių); 2–3 vnt. svogūnų.

Marinatui reikės: 1 stikl. (250 ml) vandens; 1 stikl. aliejaus; 1 stikl. 9 proc. acto (galima dėti šiek tiek mažiau); 1 stikl. cukraus; 1 v. š. druskos. Kas mėgsta aštrų maistą, galima įdėti aitriąją papriką.

marinuoti burokėliai

Burokėlius reikia sutarkuoti arba supjaustyti (kaip norite), svogūnus ir paprikas supjaustyti kubeliais. Svogūnus ir paprikas sudėti į puodą, užpilti marinatu ir pavirti 5 min., sudėti tarkuotus burokėlius, supilti actą. Keletą minučių pavirti ir sudėti į sterilizuotus stiklainius.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis