Ashburn +27,1 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 13 Bir 2024
Ashburn +27,1 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 13 Bir 2024

Nepabūgo pasukti į ekologinį ūkininkavimą

2023/09/26


Ernesta ir Andrius Bružai – jauna ūkininkų šeima iš Rokiškio rajono, Greviškių kaimo. Kalbiname Ernestą, kuri sėkmingą darbą sostinėje iškeitė į ūkininkavimą. Posūkis į kaimą buvo nelengvas, bet prasmingas. Nors statistika rodo, kad ekologinių ūkių šalyje mažėja, jauna šeima nepabūgo sukti būtent šia kryptimi ir siekia gauti sertifikatą.

Kas paskatino iš sostinės grįžti į gimtąjį rajoną? Kaip ryžotės ūkininkauti?

Vyras grūdinės augalininkystės ūkį vysto apie 10 metų, o aš ūkininkauti pradėjau pernai, pasirinkdama daržininkystės šaką. Daržininkystės ūkį nusprendėme kurti tada, kai po 10 metų, praleistų Vilniuje, grįžau gyventi į gimtinės apylinkes – Rokiškio rajoną. Vilniuje palikau gerai apmokamą darbą statybų sektoriuje, o čia darbine prasme grįžau į niekur, taigi reikėjo sugalvoti, kokių veiklų imtis.

Gyvendama sostinėje, visada sakydavau, kad grįšiu gyventi į gimtąjį Rokiškį, tačiau, kai atėjo laikas keisti gyvenamąją vietą, pasirinkau Greviškių kaimą, kuriame jau buvo pradėjęs kurtis vyras Andrius. Kaimas turi daug privalumų: ramybė, privatumas, gamta, kaimo žmonių bendruomeniškumas.

ekologinis ūkininkavimas
Ernesta Bružienė kviečia auginti didesnę moliūgų įvairovę.

Aišku, kaime nėra tokios pasiūlos paslaugų, veiklų ir pramogų, kaip mieste, bet juk šiais laikas visi didieji miestai ir jų privalumai ranka pasiekiami. Jei esi darbštus, smalsus, turi idėjų ir noro veikti, darbo vietą gali susikurti ir kaime, tam yra visos galimybės, svarbu jas tinkamai išnaudoti.

Praėjus keliems mėnesiams gimtinėje, įsigijome sodybą, o kartu su ja – ir kelių hektarų žemės ūkio paskirties sklypą. Kadangi įsigytas sklypas nutolęs nuo mūsų pagrindinio grūdininkystės ūkio apie 50 kilometrų, įvertinę išlaidas, darbo laiką, galimas pajamas, nusprendėme, kad toje žemėje toliau neapsimoka auginti grūdinių kultūrų.

Vis kirbėjo mintis, kaip galėtume išnaudoti šią žemę, taip po ilgų diskusijų šeimoje kilo mintis vystyti daržininkystės ūkį, pasirenkant auginti smidrus, shiitake grybus ir moliūgus.

Pradėti ūkininkauti nuo nulio labai sudėtinga, ėmėme domėtis, kokia galima parama ūkiui įkurti bei plėtoti. Įvertinę savo galimybes dalyvauti projekte, pateikėme paraišką paramai gauti pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemones ,,Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį ,,Paramą jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“. Paraišką patvirtino ir gavome finansavimą daržininkystės ūkiui įkurti. Taip prasidėjo nauja ūkininkavimo veikla su daug iššūkių, naujovių, klaidų ir džiaugsmų.

Vienas iš užsibrėžtų tikslų – auginti daržoves ekologiškai, šią praktiką taikome nuo pirmųjų dienų. Šiuo metu daržininkystės ūkis yra ekologinio ūkio sertifikavimo procese, kurį atlieka ,,Ekoagros“. Po visų sertifikavimo procesų tikimės, kad ūkyje ekologiškai auginamos daržovės turės ir tai patvirtinantį sertifikatą, kuris užtikrins, kad klientams yra teikiamos kokybiškos, ekologinio ūkininkavimo reikalavimus atitinkančios daržovės.

moliūgai
Didysis moliūgas ‘Rouge vif d‘etampes’.

Kuo sudomino moliūgai?

Visuomenėje ir ūkininkų bendruomenėje yra populiari nuomonė, kad dažnu atveju auginti moliūgus renkamasi tik dėl didesnių išmokų (kurias, beje, nuo šių metų panaikino): tai rodo ir atliekami Nacionalinės mokėjimo agentūros prevenciniai patikrinimai. Nuvykus į deklaruojamus moliūgų laukus, dažnu atveju jų ten net nerandama.

Mano požiūris į moliūgų auginimą yra kitoks. Ankščiau dauguma manydavo, kad ši daržovė skirta tik trintoms kūdikių košelėms, bet keičiantis laikui, moliūgai vis labiau populiarėja, atrandama vis platesnių moliūgų panaudojimo galimybių maistui gaminti, pritaikyti kosmetikos pramonėje, dekoracijoms, pašarams ruošti.

Lietuvoje sparčiai populiarėja Helovyno parkai, šios šventės paminėjimai. Pagrindinis jos akcentas yra drožinėti moliūgai, kuriuos vis dažniau galime pamatyti žmonių kiemuose. Moliūgų populiarumas atgimsta iš naujo, tik reikia tinkamai juos pateikti klientui.

moliūgai
Kvapusis moliūgas ‘Butterfly F1’.

Akivaizdi moliūgų veislių įvairovė. Kuo jos nudžiugino šį sezoną?

Savo ūkyje šį sezoną pasirinkome auginti septynių skirtingų veislių moliūgus. Taip norime atsirinkti, kurios geriausiai dera bei patenkinti klientų poreikius.

Didieji moliūgai ‘Big Max’– vėlyva, vienų stambiausių moliūgų veislė, derlius subręsta rugpjūtį–rugsėjį. Vaisiai ryškiai oranžinės spalvos, apvalūs, labai stambūs, gali užaugti net iki 50–70 kg. Augalai vešlūs, mėgsta šilumą ir drėgmę. Norint užauginti stambesnius vaisius, reikia pašalinti dalį užuomazgų. Didysis moliūgas plačiai vartojamas kulinarijoje, ypač Amerikos žemyne. Valgomas įdarytas, naudojamas troškiniams, garnyrams. Gardžios ir paskrudintos sėklos. Užaugusius vaisius galima išlaikyti iki dviejų mėnesių. Ideali puošmena Helovynui bei kitoms rudens šventėms, dekoracijoms.

Aliejiniai moliūgai ‘Miranda’ – šios veislės sėklos yra be lukštų, pasižymi vertingomis dietinėmis ir gydomosiomis savybėmis. Galima valgyti sėklas arba perdirbti – spausti aliejų. Derlius imamas liepos–rugsėjo mėnesiais. Augalai pusiau krūminiai, labai tinka auginti mažuose soduose. Vaisiai užauga iki 3–4 kg svorio.

Kvapieji (muskusiniai) moliūgai ‘Butterfly F1’ – vidutiniškai ankstyvas hibridas, derlius gaunamas rugpjūtį–rugsėjį. Vaisiai kriaušės formos, 30–35 cm ilgio, 2–3 kg svorio. Minkštimas oranžinis, labai aromatingas ir skanus, turtingas sausųjų medžiagų, tinkamas šaldyti. Nuimtas derlius išsilaiko 6–7 mėnesius.

‘Muscade de Provence’ – vėlyva kvapiųjų (muskusinių) moliūgų veislė. Derlius imamas rugpjūtį–rugsėjį. Vaisiai smarkiai briaunoti, plokščiai apvalūs, 2,5–8 kg svorio. Minkštimas storas, oranžinis, labai aromatingas ir skanus. Vartojami švieži, troškinti, tinka uogienėms, padažams, sriuboms gaminti, kepiniams pagardinti. Odelė žalia, visiškai sunokusių vaisių – oranžinė. Vaisius galima išlaikyti iki vasario.

Didieji moliūgai ‘Uchiki kuri’ – vidutiniškai ankstyva veislė. Derlius imamas rugsėjo–spalio mėnesiais. Vaisiai 1–2,5 kg svorio, lašo formos, oranžine odele ir tamsiai oranžiniu minkštimu. Saldūs, su švelniu riešutų prieskoniu, juose daug provitamino A. Tinka ilgai sandėliuoti ir perdirbti.

Didieji moliūgai ‘Rouge vif d‘etampes’ – ankstyva prancūziška veislė. Derlius imamas rugpjūtį–rugsėjį. Vaisiai 4–8 kg svorio, ryškiai oranžinės spalvos, plokščiai apvalūs, briaunoti. Minkštimas tamsiai oranžinis, labai skanus. Tinka vartoti šviežius ir sandėliuoti. Tai viena geriausių maistui skirtų moliūgų veislių.

Dekoratyviniai moliūgai ‘Smail fruited’ – nedideli įvairių formų moliūgėliai. Derlius imamas rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais. Augalai vijokliniai. Tinka statinių sienoms, tvoroms, komposto krūvoms apželdinti. Naudojami patalpoms puošti.

moliūgai
Dekoratyviniai moliūgai ‘Smile Fruited’.

Dėl kokių maistinių savybių vertinate moliūgus?

Ruduo dosnus moliūgų derliumi, o dėl maistinės vertės moliūgas priskiriamas prie itin sveikatai palankių produktų ir ne veltui vadinamas rudens karaliumi. Jis naudingas mūsų fizinei ir emocinei sveikatai.

Moliūgas naudingas širdies ir kraujotakos sistemai, jame yra maistinių skaidulų, kalio ir vitamino C. Kalio vartojimas labai svarbus, norint sumažinti kraujo spaudimą. Be visa to, didesnis kalio kiekis padeda apsisaugoti nuo insulto, saugo nuo raumenų masės praradimo, nuo inkstų akmenų, padeda reguliuoti kaulų mineralų tankį. Maistinės skaidulos mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir reguliuoja cukraus kiekį. Vitaminas C yra galingas antioksidantas, kuris saugo kraujagyslių sieneles nuo pažeidimo ir susilpnėjimo, taip pat stiprina imuninę sistemą.

Moliūgo sėklos ypač turtingos mineralu magniu. 100 gramų moliūgo sėklų yra 262 mg magnio, o tai 75 proc. rekomenduojamos paros normos vyrams ir 87 proc. – moterims. Magnis yra svarbus elementas palaikant daugelį organizmo funkcijų (kaip nervų sistemos atsipalaidavimas, raumenų judėjimo ir žarnyno veiklos reguliavimas). Taip pat sėklose gausu fosforo, vario, cinko, šiek tiek geležies, polinesočiųjų riebalų rūgščių.

Moliūgas kaupia gerai savijautai ir miegui svarbią amino rūgštį, vadinamą triptofanu. Jį mūsų organizmas paverčia į neuromediatorių serotoniną, kitaip dar vadinamą geros nuotaikos hormonu. Šio hormono ypač trūksta mūsų organizmui tamsiuoju metų laiku. Be nuotaikos gerinimo, serotoninas taip pat padeda atsipalaiduoti ir lengviau užmigti.

moliūgai
Moliūgų lauko platybės.

Šiose daržovėse yra daug pro-vitamino beta karotino. Kaip moksliniai tyrimai parodė, mityba, kurioje gausu beta karotino, gali padėti apsisaugoti nuo prostatos ir gaubtinės žarnos vėžio.

Moliūge esantys antioksidantai beta karotinas, vitaminas A ir vitaminas E padeda išlaikyti gerą akių sveikatą ir apsaugo akis nuo degeneracinės žalos.

Šių daržovių, kuriose yra daug geležies, vartojimas gali paskatinti moterų vaisingumą. O vitaminas A, esantis moliūge, svarbus nėštumo ir žindymo laikotarpiu (dėl hormonų sintezės).

Kaip moliūgus galima panaudoti šeimos stalui?

Jie puikiai tinka įvairiems patiekalams, tačiau norint išsaugoti kuo daugiau maistinių savybių, svarbu neperkepti ir nepervirti. Rudens sezonas, kai moliūgai subręsta, yra pats naudingiausias metas juos valgyti. Gaminame sriubas, troškiname, spaudžiame sultis, ruošiame cukatus, sirupą, marinuojame, rauginame kartu su kitomis daržovėmis, kepame pyragus, blynus, keksiukus. Moliūgų panaudojimas kulinarijoje labai platus, reikia tik fantazijos ir noro eksperimentuoti. Dėl naudingų savybių moliūgas yra ir maistas, ir vaistas.

 

Ernestos BRUŽIENĖS nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis