Raudoni, žali, geltoni, oranžiniai, juodi, violetiniai ir net balti, įvairiausių formų, įsimintino skonio, o meilė jiems neblėsta! Tobuli picos ir makaronų patiekalų, salotų kompanionai, puikiai tinka padažams ir sriuboms – universalumui ribų nėra ir šiuolaikinę virtuvę be jų sunku įsivaizduoti.
Uoga, daržovė ar vaisius? Botaniškai pomidoras yra uoga. XIX a. JAV Aukščiausiojo Teismo sprendimu pomidoras buvo pripažintas daržove. Praėjus šimtmečiui, Europos Sąjunga nusprendė, kad pomidorai yra vaisiai. Tačiau buityje pomidorai dažniausiai vadinami daržove. Kadaise laikytas kenksmingu, šiandien ne tik karaliauja virtuvėje, bet ir saugo sveikatą. Kelia nuotaiką, nes juose esančios medžiagos skatina serotonino gamybą, padeda kovoti su įvairiausiomis ligomis. Pakaitinus pomidoruose pagausėja likopeno, kuris apsaugo ląsteles.
Kas svarbu renkantis pomidorus:
- rinkitės sunkius, blizgančia odele ir nepažeistus. Atidžiai tikrinkite, ar nėra įbrėžimų ir dėmių;
- laikykite kambario temperatūroje;
- jei galite, prieš pirkdami pauostykite – turėtų būti aromatingi, o jei nekvepia, nieko gero iš jų;
- šajeėlės turi būti žalios, nesuvytusios. Atminkite: koteliai gali pažeisti gretimus pomidorus, tad supakuokite, kad nesiliestų koteliais vieni su kitais;
- sveiki pomidorai netinka šaldyti, praranda formą. Žema temperatūra susilpnina skonį ir kvapą. Bet prireikus geriau šaldykite pertrintus arba supjaustytus gabaliukais;
- prinokusių nelaikykite polietileniniuose maišeliuose. Jei padėsite prie skintų gėlių, jos greičiau nuvys, o jei prie vaisių – šie greičiau sunoks arba suges.
„Pa amb tomàquet“ – skrudinta duona su pomidorais
Legendinis kataloniškas užkandis. Jei tokios duonos nerandate Barselonos užeigoje, galite drąsiai sakyti, kad ten nėra ką valgyti. Pomidorų sezono įkarštyje, kai yra kvapnių, saulės išglostytų pomidorų, tokius sumuštinukus galima valgyti ir pas mus. 
(2 asmenims)
Reikės:
- 4-6 riekių kvietinės duonos (geriausiai raugo duonos)
- geros kokybės alyvuogių aliejaus (pašlakstyti)
- 1-2 mėsingų pomidorų
- 2-3 skiltelių česnako
- žiupsnelio druskos
Duonos riekeles lengvai pašlakstykite aliejumi ir paskrudinkite skrudintuve arba po įkaitinta grilio spirale orkaitėje. Pomidorus susmulkinkite trintuvu. Paskrudintą duoną įtrinkite česnaku, gausiai aptepkite pomidorų mase. Pagardinkite druska ir alyvuogių aliejumi.
Daniškos bulvių salotos
Jei tas pačias salotas gamini daugiau nei 20 metų, tai jos labai skanios arba trūksta kulinarinės fantazijos. Kadangi antruoju teiginiu mane būtų sunku apkaltinti, atsakau vienareikšmiškai: tai tobulos, nuostabios ir gardžios salotos. Puikus garnyras prie grilio patiekalų, lengva vakarienė arba pusryčiai – kas kaip mėgsta.

(6 asmenims)
Reikės:
- 500 g smulkių bulvių
- 300 g vyšninių pomidoriukų
- ryšelio krapų ir svogūnų laiškų
Padažui:
- 4 v. š. grietinės (30 proc.)
- 2 v. š. baltojo vyno acto
- 4 v. š. aliejaus
- 4 v. š. vandens
- š. druskos
- 1/4 a. š. pipirų
- Bulves perpjaukite pusiau ir išvirkite su lupena. Visai mažų bulvių galite neperpjauti. Pomidorus irgi perpjaukite pusiau. Smulkiai supjaustykite krapus ir svogūnų laiškus.
- Į nedidelį dubenėlį supilkite grietinę, actą, aliejų, vandenį, įberkite druskos ir pipirų. Padažą paplakite šluotele iki vientisos konsistencijos. Juo užpilkite daržoves, gausiai užberkite žalumynų ir leiskite pastovėti 10–15 min.
Atviras pyragas be recepto
Kai reikia greitai – lakštas sluoksniuotos bemielės tešlos, kreminio sūrelio patepti ir sudėlioti pomidoriukų. Voila! Šaukite į 230 °C orkaitę, kepkite apie 20–25 min. ir gardžiuokitės.
Vasariniai armėniški balandėliai
Arba Ečmiadzino tolma – be šašlykų Armėnijoje tai vienas populiariausių patiekalų svečiams vasarą. Gaminkite iš karto daug – 8–10 asmenų. 
Reikės:
- 700 g maltos jautienos
- 300 g maltos kiaulienos
- 2 vidutinio dydžio svogūnų
- v. š. džiovintų bazilikų
- v. š. džiovintų čiobrelių
- gero žiupsnio džiovintų mėtų
- ryšelio šviežių prieskoninių žolelių (petražolių, kalendros, krapų, mėtų, bazilikų, čiobrelių)
- 100 g ryžių
- žiupsnelio druskos
- šviežiai grūstų juodųjų pipirų
- 4 v. š. pomidorų pastos
- vidutinio dydžio kopūsto
- 2 baklažanų (reikėtų rinktis pailgus ir siaurus)
- 6-7 paprikų (rinkitės ilgas, geriausiai – šviesiai gelsvas, bet tinka ir spalvotos)
- 5-6 pomidorų
- saujos džiovintų abrikosų
- 2-3 v. š. lydyto sviesto
- Ryžius perplaukite ir užmerkite 10– 15 min. Smulkiai supjaustykite arba sumalkite svogūnus, supjaustykite prieskonines žoleles, viską sumaišykite su malta mėsa. Į faršą suberkite tarp delnų sutrintas džiovintas prieskonines žoleles, druską, pipirus. Sudėkite pusę pomidorų pastos ir išmirkytus ryžius. Viską gerai išmaišykite. Leiskite faršui pastovėti 10–15 min.
- Priklausomai nuo dydžio, perpjaukite baklažanus į 2–3 dalis. Kiekvieną išskobkite, bet nepersistenkite, palikite gana storas sieneles, neperpjaukite dugno. Nupjaukite baklažanų odeles juostelėmis.
- Nupjaukite paprikų viršūnėles, išimkite vidų. Taip pat nupjaukite pomidorų viršūnėles, išskobkite vidų. Kopūstų lapus paruoškite kaip ir lietuviškiems balandėliams: apvirkite, nupjaukite storąją dalį. Dėkite į juos faršo ir suvyniokite.
- Puodo dugną išklokite 2–3 kopūstų lapais, sudėkite išskobtus daržovių likučius. Ant jų sudėkite balandėlius. Sumaišykite vandenį ir likusią pomidorų pastą, supilkite į puodą, sudėkite abrikosus, lydytą sviestą. Vandens pilkite tiek, kad siektų viršutinio daržovių sluoksnio vidurį. Viršų užklokite kopūstų lapais, uždenkite dangčiu. Virkite nustatę mažą kaitrą apie 1,5 val. arba troškinkite orkaitėje.
Instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja Elžbieta MONKEVIČ
Elžbietos Monkevič nuotraukos
Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.