Columbus +0,8 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 19 Grd 2024
Columbus +0,8 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 19 Grd 2024


Rita KRUŠINSKAITĖ
ŪP korespondentė  

Nesisekti negali, kai dirbi su meile

2024/05/13


Liaudies posakis sako, jog nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Kai pieno supirkėjai nusprendė, kad jiems neverta supirkti pieno iš smulkių karvių laikytojų, Radviliškio r. Puipių k. gyventoja Inga Juodienė pradėjo gaminti varškės sūrius, o prie motinos prisijungus ir sūnui Tadui, įsteigė mažąją bendriją (MB) „Suri suri“. Dabar abu džiaugiasi atradę savo pašaukimą.

Taip viskas ir įsisuko

T. Juodžio teigimu, priežastis, paskatinusi imtis sūrių gamybos, buvo labai paprasta – į jų ir aplinkinius kaimus nustojo užsukti pieno supirkėjai, todėl nebuvo, kur dėti pieno. „Netoli gyvenanti močiutė laikė karves, o pienas, kurio nebereikėjo supirkėjams, atsidurdavo mūsų namuose. Išeitį, ką daryti su močiutės ir mūsų karvių pienu, rado mama, pradėjusi gaminti sūrius“, – „Ūkininko patarėjui“ pasakojo T. Juodis.

Kai beveik prieš 30 metų, susiklosčius aplinkybėms, I. Juodienė iš Jonavos persikėlė gyventi į senelių sodybą Puipių k., apie sūrių gamybą nė negalvojo. Šeima gyveno ūkiškai, o, ūgtelėjus vaikams I. Juodienė pradėjo dirbti Vėriškių mokykloje pradinių klasių mokytoja. Po kurio laiko, uždarius mokyklą, moteris įsidarbino socialine darbuotoja. Ypač daug dėmesio skyrė socialinės rizikos šeimose augusiems vaikams. O tada atėjo laikas kardinaliai pakeisti savo veiklą.

„Iš pradžių spaudžiau saldžios varškės sūrius, paskanintus džiovintais vaisiais, ir dalydavau giminėms, draugams, bendradarbiams. Net nepajaučiau, kaip pardaviau pirmą sūrį“, – prisiminė I. Juodienė, kurios sūriai abejingų nepalikdavo, paragavusieji gyrė jų skonį ir prašydavo pagaminti vėl.

Tokia sūrių gamyba ir prekyba tęsėsi kelerius metus, kol galiausiai, paskatinti sūrių valgytojų atsiliepimų, 2020 m. Juodžiai įkūrė MB „Suri suri“.

suri suri
„Šveicariško“ sūrio rutuliukai itin mėgstami pirkėjų. Česnakinio skonio sūris abejingų nepalieka.

„Baigęs mokyklą, įstojau į Vytauto Didžiojo universitetą (VDU), ketindamas studijuoti kūrybines industrijas ir tapti renginių organizatoriumi. Tačiau po metų studijų nusprendžiau pasiimti akademines atostogas ir atlikti privalomąją karinę tarnybą. Po tarnybos į VDU negrįžau. Dar kurį laiką ieškojau, ką norėčiau veikti gyvenime, kol kartą susėdę su mama nusprendėme, kad sūrių gamyba galėtų tapti nedideliu verslu. Žengti šį žingsnį paskatino ir tai, kad tuo metu Nacionalinė mokėjimo agentūra buvo paskelbusi paraiškų priėmimą verslo kaimo vietovėse skatinimui. Su mama sutarėme, kad reikia pabandyti. Man idėja patiko, o mamai patiko sūrių gaminimas“, – apie savąjį kelią į sūrininkystę pasakojo T. Juodis.

Kuria ir patys

VISAS STRAIPSNIS ČIA!

 

Galite prenumeruoti „Ūkininko patarėjo“ elektroninę leidinio versiją

arba popierinę: el. paštu: platinimas@up.lt,

tel. +370 603 75 963

https://ukininkopatarejas.lt//katalogas/popieriniu-leidiniu-prenumerata/, www.prenumerata.lt, www.prenumeruoti.lt, www.prenumeruok.lt

bei Perlo terminaluose.

 

Ingos JUODIENĖS nuotraukos

Viršelyje – Motina ir sūnus Juodžiai džiaugiasi atradę savo pašaukimą.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis