Ketvirtus metus iš eilės apdovanojimai buvo įteikti geriausiems Europos ekologiškų produktų gamintojams, o pirmieji ES ekologinių produktų apdovanojimai įvyko 2022 m., skelbia Komisija.
Šešiose kategorijose apdovanojami septyni nugalėtojai, atsižvelgiant į tai, kad renkant geriausią ekologišką ūkininką, apdovanojimai įteikiami ir moterų, ir vyrų kategorijose. Be to, apdovanojamas geriausias ekologinis Europos regionas, geriausias ekologiškas miestas, geriausia maža ir vidutinė ekologiškų maisto produktų perdirbimo įmonė, geriausias mažas ekologiškų maisto produktų tiekėjas ir geriausias ekologiškas restoranas arba maisto pristatymo įmonė.
1-oji kategorija: Geriausia ekologinių ūkių augintoja (moteris) ir Geriausias ekologinių ūkių augintojas (vyras). Šį apdovanojimą organizuoja Europos ūkininkų asociacija „Copa-Cogeca“ bei Europos skėtinė ekologiško maisto ir ūkininkavimo organizacija „IFOAM Organics Europe“.
Šiemet geriausios ekologinės ūkininkės titulas atiteko Albinai Jasinskajai iš „Rozino“ ekologinio ūkio Plovdive, Bulgarijoje.
Rozino dvare Albina vadovauja pirmajam Bulgarijoje įsikūrusiam ūkiui, turinčiam aplinkosauginio ir socialiai atsakingo valdymo sertifikatą, kuriame taikomas visiškai uždaras gamybos ciklas. Ūkyje gaminamas ekologiškas pienas, mėsa ir ledai, o veikla vykdoma pagal permakultūros ir nulinės atliekos principus. Permakultūra (iš angl. permanent agriculture) – tai tvarus žemės ūkio ir gyvenimo būdas, sukurtas stebint natūralias ekosistemas. Be to, šiame ūkyje skatinamas vietos gyventojų užimtumas ir švietimas.
Organizatoriai akcentuoja, jog Albina tapo nacionaline lydere, parodančia, jog skaidrus ir tvarus žemės ūkis gali būti sėkmingai vystomas visame pasaulyje.
Vyrų varžybose šiemet laimėjo Lievenas Devreese iš Belgijos „Het Polderveld“ ekologinio ūkio Knokke-Heist vietovėje.
Geriausias Europos ekologinis ūkininkas valdo ekologinį ūkį netoli Belgijos ir Nyderlandų sienos. Tiekdamas maistą šeimoms ir net ligoninei, šis ūkis parodo, kaip ekologiškas žemės ūkis gali išmaitinti ir žmones, ir bendruomenes. Teisingais atlyginimais, psichikos sveikatos iniciatyvomis ir tiesioginiais ryšiais su vartotojais pasižymintis „Het Polderveld“ ūkis įrodo, kad ūkininkavimas yra tampriai susijęs su darniais ūkininkų ir visuomenės santykiais.
2 kategorija: Geriausias ekologinis regionas arba biologinis rajonas. Šį apdovanojimą organizuoja Europos regionų komitetas.
Šioje kategorijoje pergalė atiteko Veru apskričiai Estijoje.
Pietryčių Estijoje kuriama tvari ekologiškų maisto produktų tiekimo grandinė. Iki 2024 m. pavyko integruoti bent 20 procentų ekologiškų maisto produktų į visas mokyklas ir darželius, o kiekviena švietimo įstaiga dabar didžiuojasi galėdama rodyti ekologinį ženklą.
Apdovanojimų organizatorių nuomone, Varu apskrities ekologinės gamybos sutartis stiprina vietos ekonomiką, remia kaimo verslumą, kuria naujas darbo vietas ir didina informuotumą apie sveiką bei ekologišką mitybą.
3 kategorija: Geriausias ekologiškas miestas. Šį apdovanojimą taip pat organizuoja Europos regionų komitetas.
Šių metų 3-iojoje ekologiškiausio miesto kategorijoje nugalėto Portugalijos Valpacos miestelis.
Šiaurės Portugalijoje esanti Valpacos savivaldybė turi daugiau nei 14 500 gyventojų ir yra nacionalinė ekologinio ūkininkavimo lyderė, turinti net 516 sertifikuotų ekologiškų gamintojų – tai didžiausias skaičius Portugalijoje.
Švietimas tvarumo, aplinkosaugos priemonių ir inovacijų temomis čia yra prioritetas, o ši veikla paremta politine lyderyste, tarpinstituciniu bendradarbiavimu ir visą bendruomenę įtraukiančiomis strategijomis.
Kaip teigia organizatoriai, Valpacos ekologiškų produktų lobiai apima apdovanojimus pelniusius produktus, tokius kaip vynas, alyvuogių aliejus, migdolai, kaštonai ir medus.
4 kategorija: Geriausia ekologiškų maisto produktų perdirbimo mažoji ar vidutinė įmonė (MVĮ). Šį apdovanojimą organizuoja Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas.
Šioje kategorijoje šiemet nugalėjo Austrijos Burgšleinico (Žemutinė Austrija) kepyklėlė „Joseph Brotmanufaktur GmbH“.
Tai yra didžiausia pasaulyje amatininkų kepykla, visus ekologiškus miltus apdorojanti tik rankomis. Bendradarbiaudama su 24 smulkiaisiais ūkiais, ji augina 14 retų javų veislių, kartu išsaugodama biologinę įvairovę ir regionines ekosistemas.
„Turėdama 84 darbuotojų komandą, kurioje daugiau nei pusė yra moterys, „Joseph Brot“ puoselėja meistriškumą, trumpas tiekimo grandines ir originalią grūdų kultūrą kiekviename duonos kepale“, – teigiama apdovanojimo pranešime.
5 kategorija: Geriausias ekologiškų maisto produktų mažmenininkas. Šį apdovanojimą taip pat organizuoja Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas.
Šių metų geriausiu mažu ekologiškų maisto produktų tiekėju paskelbta Vokietijos įmonė „Radis&Bona eG“ iš Regensburgo.
Ši kooperatinė ūkio parduotuvė Regensburge užtikrina, kad vietiniai ekologiški produktai būtų prieinami visiems. „Radis&Bona“ siūlo platų vaisių, daržovių, šviežių ir konservuotų produktų asortimentą iš aplinkinių 80 km spinduliu esančių ūkių, suburdama vietos ūkininkus ir vartotojus po vienu stogu.
Tiekėjai padeda nustatyti kainas ir patys gali tapti kooperatyvo nariais. Parduotuvė veikia naudodama žaliąją energiją ir atliekų neturinčias pakuotes, taip sukurdama skaidrų ir tvarų vietinės prekybos modelį.
6 kategorija: Geriausias ekologiškų produktų restoranas arba maisto tiekimo paslauga. Ir šį apdovanojimą organizuoja Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas.
O geriausiu ekologišku restoranu šiemet pripažintas „Peskesi“ ir Herakliono, esančio Kretos saloje, Graikijoje.
„Peskesi“ restoranas atgaivina Kretos kulinarinį paveldą su savo regeneraciniu ūkiu ir biodinaminiu meniu. „Nuo ūkio iki stalo ir nuo stalo iki ūkio“ filosofija įgyvendinama, naudojant beveik 100 proc. vietinių ingredientų bei vykdant edukacinius renginius ir taikant sąžiningos prekybos praktikas.
„ES apdovanojimų už ekologinę gamybą laimėtojai rodo, kaip ekologinis judėjimas Europoje derina aukščiausius standartus su ekonominiu atsparumu ir socialiniu įsitraukimu. Jų darbas įrodo, kad ekologinė gamyba yra ne tik tvari, bet ir kuria bendruomenes bei formuoja ateitį “, – teigė už žemės ūkį ir maistą atsakingas komisaras Christophe'as Hansenas .
„Copa-Cogec“ atstovas Sørenas Søndergaardas akcentavo, kad apdovanojimai yra galimybė pasidalyti įkvepiančiomis Europos ekologinių ūkininkų istorijomis ir pasiekimais. „Didžiuojamės galėdami paremti šią iniciatyvą “, – pažymėjo jis.
Remiantis „Eurostat“ ekologinio ūkininkavimo statistika, šalys, kurioms tenka didžiausia ES žemės ūkio paskirties žemės dalis, skirta ekologiniam ūkininkavimui, yra Ispanija (2,4 mlrd. hektarų, 17,4 proc. visos ES žemės), Prancūzija (2,2 mlrd. hektarų, 16,2 proc. visos ES žemės), Italija (2,0 mlrd. hektarų, 14,5 proc. visos ES žemės) ir Vokietija (1,3 mlrd. hektarų, 9,4 proc. visos ES žemės).
Visoje vertės grandinėje ES veikė beveik 344 000 ekologiškų produktų gamintojų ir daugiau nei 78 000 ekologiškų produktų perdirbėjų. Ekologiški ūkininkai gauna naudos iš kainų priemokų, kurias ekologiški produktai siūlo rinkoje, ir sparčiai augančios galutinių vartotojų paklausos ekologiškiems produktams.
Remiantis statistika, vartotojų išlaidos ekologiškiems produktams vienam gyventojui yra didžiausios Danijoje (344 eurai, tai atitinka 12 proc. visų maisto prekių pirkimų) ir Liuksemburge (264 eurai, o tai atitinka 8 proc. visų maisto prekių pirkimų).
Parengė Ričardas Čekutis