Ashburn +21,7 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 1 Spa 2023
Ashburn +21,7 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 1 Spa 2023

Paragavę būtinai pasisodinsite

2023/04/28


Nuo seno šermukšnis sodin­tas prie vartų, kad joks blogis nepatektų į kiemą, iš jo gaminti ir amuletai. Etnologai juokauja, kad po langu šio gražaus me­džio nesodindavo, nes augda­mas per arti apsaugos taip, kad net dukros neištekės! O štai apie sodo (naminį) šermukšnį ne dažnas girdėjęs. „Tai ne vien paprastieji ar jau seniau auginami kaukazi­niai šermukšniai. Naminiai šermukšniai pasaulyje žinomi nuo senų laikų dėl maistinių vaisių savybių ir egzistuoja daugiau nei 100 skirtingų veislių!“ – sako Marita MAKAUSKIENĖ, medely­no „Augalų namai“ savininkė.

Neseniai apie sodo šermukšnius net nebuvome girdėję. Kuo jie ypatingi?

Sodiniai (naminiai) šermukšniai (S. do­mestica) pirmiausia išsiskiria iš tiesų skaniais vaisiais. Žmonėms patinka gausų derlių dovanojantys medžiai, subrandinantys kartumo neturinčius vai­sius – visos maistinės ir vaistinės savybės yra tos pačios, kaip šermukšnio, augančio miške, o skonis daug geresnis. Be to, jis atsparus šalčiams, todėl dažnai auginamas ir atšiauresnėse Rusijos vietovėse.

Marita Makauskienė: „Jei šermukšnių vaisius norite valgyti šviežius ir išlaikyti ilgiau – skinkite kekėmis dar žalius ir padėkite apatinėje šaldytuvo lentynoje – išsilaiko iki vasario.“

Taigi sodo šermukšnis labiau verti­namas dėl vaisių nei tradicijų ar deko­ratyvinių savybių?

Taip, pirmiausia dėl vaisių, tačiau jie gražūs ir kaip augalai. Puošia ir žydėdami, ir nokindami vaisius, ir rudenį keisdami pir­mąjį šermukšnį dėl grožio, tačiau paragavę vaisių, ateina pirkti antro ir trečio. Rudenį medelyne siūlome paragauti uogų. Dažnas iškart perka arba grįžta sodinuko pavasarį – taigi nors grožis svarbu, bet skonis irgi lemia sprendimą. Priešingai, negu pasisodinus paprastąjį šermukšnį, sodo šermukšnių vaisių paukščiams nelieka – dažniausiai juos „nulesa“ žmonės!

Žinote, koks dar vienas naminio šer­mukšnio pliusas? Jo negraužia stirnos ir kiškiai. Nebent iš smalsumo paragaus, tačiau tikrai nereikės saugoti taip, kaip kitų vaismedžių.

Egzistuoja šermukšnio ir aronijos hibridai...

Kuriant naujas veisles, sodiniai šer­mukšniai kryžminami ir su kitų rūšių šer­mukšniais, ir su įvairiais erškėtinių šeimos augalais. Tarkime, sukryžminus su aronija, gauta veislė ‘Likiornaja’, su gudobele – ‘Granatnaja’, su kriauše – ‘Titan’. Alpinis šermukšnis, kryžmintas su paprastuoju – ‘Burka’. Tarpusavyje kryžminant, sukurta nemažai veislių. Jos skiriasi ir medžio forma, ir augumu, ir vaisiais, ir lapais. Da­lies šermukšnių lapai primena paprastojo šermukšnio lapus, kitų – mažiau karpyti.

Sodo šermukšnių uogos naudojamos maistui. Kokia jų įvairovė?

Pataisysiu – šermukšniai augina ne uogas, o vaisius. Šermukšnio vaisiai – kaip maži obuoliukai, kurių viduje sėklos. Skiriasi kekių ir vaisių dydis – kai kurių veislių, pavyzdžiui, ‘Alaja krupnaja’ vienas vaisius – apie 1 cm skersmens, taigi sulig nedide­liu agrastu. Skirtingas ir vaisių kiekis – ant medžio gali užaugti nuo 20 iki 120 kg!

Skiriasi ir skonis – vienų jis intensyvesnis, kitų silpnesnis. Vieni saldesni, kiti rūgštesni, o kokius rinktis, spręskite patys, geriausia – paragavę. Įvairi ir vaisių spalva: nuo ro­žinių, geltonų, oranžinių, raudonų iki tamsiai raudonų ir juodų. Būna net baltų, bet šie jau auginami ne maistui, o tik dėl dekoratyvumo. Vitaminų kiekis, tiesa, nuo spalvos nelabai priklauso, siekdami vertingų maistine prasme vaisių, spalvą galite rinktis savo nuožiūra.

Šermukšnio 'Alaja krupnaja' vaisius gali būti sulig nedideliu agrastu.

Šeimininkė, gavusi 120 kg šermukšnių, pirmiausia išsižioja. O ką ji daro paskui?

Oi, su šiais vaisiais galima nuveikti labai daug! Sunku rasti kitą taip plačiai naudoja­mą vaisių, kaip šermukšnis! Jei juos norite valgyti šviežius ir išlaikyti ilgiau – skinkite kekėmis dar žalius ir padėkite apatinėje šaldytuvo lentynoje – išsilaiko iki vasario.

Galima džiovinti ir naudoti kaip užkandį greta riešutų arba dėti į kepinius vietoje ra­zinų (nebijokite, mažų šermukšnio sėklyčių visai nepajusite). Galima spausti sultis – jas maišyti su kriaušėmis, obuoliais. Šermukš­nio sultys turi konservuojančių savybių! Galima virti uogienes – vienų šermukšnių ar su obuoliais, kriaušėmis. Itin skanios užtepėlės su aitriaisiais pipirais. Didžiosios uogos dar gali būti marinuojamos kaip alyvuogės – labai tinka prie mėsos! Gaminami vynai ir užpiltinės, taip pat vieni ar su kuo nors maišant, pavyzdžiui, su avietėmis. Gaminamos cukatos, saldainiai, kaip ir iš svarainių. Pertrinti su medumi šermukšniai žiemą saugos nuo peršalimo ligų.

Dekoratyviniai šermukšniai neskirti maistui, tačiau labai gražūs rudenį.

Ką reikia žinoti, sodinant sodo šer­mukšnį?

Tai nereikus augalas. Geriau saulėta vieta, bet augs ir šešėlyje, tik vaisiai noks lėčiau ir jų užderės gerokai mažiau. Užuo­vėjos jiems nereikia, nebijo ir sunkesnių dirvų, drėgnesnių vietų, nors ilgo užmir­kimo nemėgsta. Ideali dirva – priemolis, o štai smėlis nepatiks. Sodiname įprastai: iškasame bent dvigubai didesnę nei au­galo vazonas duobę, į dirvą įmaišome humuso. Pasodinę įtvirtiname iš abiejų pusių kuoliukais. Pirmus 3–5 metus genėti nereikia, vėliau galima nebent pažeminti augesnių veislių lają ar pavasarį nupjauti nudžiūvusias šakas.

Geriau derės, jei sodinsite du šermukš­nius. Jei turite vieną, apdulkinti puikiai tinka ir laukiniai šermukšniai, augantys netoliese miške. Visi šermukšniai žydi maždaug tuo pačiu metu, todėl galite drąsiai įsigyti skirtingų veislių.

Kaip pasirinkti tinkamiausią veislę sodybai? Ką rinktumėtės pati, jei tektų imti kurią nors vieną?

Pirmiausia įvertinkite, kiek turite ploto. Norite aukšto medžio ar mažesnio? Kokio skonio ir spalvos vaisių pageidaujate? Vieni nori kuo egzotiškesnės išvaizdos, o kiti – kuo panašesnių į miško šermukšnius, tik neaitrių.

Didelių šermukšnių mėgėjams reko­menduoju veislę ‘Titan’ – medis išauga iki 4 m aukščio ir 3,5 m pločio, vaisiai sveria iki 1,8 g. Jei neturite daug vietos, kaukazinis šermukšnis auga tik iki 1,9 m aukščio. Prie saldesnių veislių priskirčiau ‘Arranensis’, saldžiarūgščių (bet neaitrių) – ‘Granatnaja’. Ieškantiesiems šermukšnio, nokinančio tamsius vaisius, siūlau atkreipti dėmesį į ‘Likiornaja’ ir ‘Burka’.

Man arčiau širdies ‘Alaja krupnaja’. Jį labai smagu skinti. Didžiulės uogos ir stambios kekės – į vyro delną kekė vos vos telpa. Būna, kad iš nuotraukos žmonės nesupranta ir klausia – kuo jis skiriasi nuo miško šermukšnio? Skirtumas tampa aki­vaizdus, palyginus paprastojo šermukšnio ir šio naminio šermukšnio vaisių kekes.

 

 

„Rasų“ korespondentė Giedrė RYMEIKYTĖ

Maritos Makauskienės nuotraukos

 

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2023/10/01

Ištikus insultui tėra vienintelė auksinė valanda

„Paskaičiuota, kad per kiekvieną uždelstą minutę iki krešulio pašalinimo ar ištirpdymo žūsta 2 mln. neuronų. Tad svarbi kiekviena minutė. Mūsų Insulto gydymo centre atliekami insulto simuliacijos mokymai padeda tobulėti ...
2023/10/01

D. Tuskas: antivyriausybiniame mitinge Varšuvoje susirinko šimtai tūkstančių žmonių

Varšuva, spalio 1 d. (AFP-BNS). Lenkijos opozicijos lyderis Donaldas Tuskas, sekmadienį kreipdamasis į minią sostinės centre, sakė, kad į antivyriausybinį mitingą Varšuvoje susirinko šimtai tūkstančių žmonių.
2023/10/01

Kokybiškiausios jautienos receptas – ūkininkų patirtis plius mokslo inovacijos

Skanaudamas sultingą jautienos kepsnį retas šios rūšies mėsos mėgėjas susimąsto, kiek daug ne tik žmogaus darbo, bet ir mokslo žinių tuo metu yra jo lėkštėje. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijoje (VDU ŽŪA) veik...
2023/10/01

Šv. Juozapo globos namuose išskirtinius patiekalus ruošia žinomas virtuvės šefas

Panevėžys (JP.lt). Itališka lazanija, troškinta jautiena, kepta kalakuto filė, įvairūs padažai, bulvių košė su natūraliu pienu ir sviestu, špinatų sriuba, salotos, cepelinai, naminė gira – štai tokiais ir k...
2023/10/01

Apžiūrėkime rūsius: ar tikrai bulvės saugios?

Laukuose daugiausia liko tik šalnų nebijančios daržovės, likusios jau baigiamos krauti sandėliuose, kur ir liks žiemoti. Vis tik apsaugotos nuo šalčių ne visada daržovės ilgesnį laiką išlieka sveikos. Pavyzdžiui, bulves gali p...
2023/10/01

Vaisių, daržovių bei pieno produktų vartojimas skatinamas jau šešerius metus

Kiekvienais metais vis daugiau ugdymo įstaigų įsitraukia į Programos „Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose“ veiklas. Vis daugiau vaisių ir daržovių, pieno ir pieno produktų vaikai su...
2023/10/01

Po atnaujinimo visuomenei atidaromas Pašilių stumbrynas

Valstybinių miškų urėdijos (VMU) Panevėžio regioninis padalinys spalio 2 d. 12 val. visuomenę kviečia kartu atverti atnaujinto Pašilių stumbryno vartus ir išrinkti vardus dviem šiemet pasaulį išvydusiems stumbriu...
2023/10/01

Tyrimas: gyventojai aiškiau atpažįsta finansinius sukčius

Su įvairiais sukčiavimo atvejais susiduria daugiau nei 9 iš 10 Lietuvos gyventojų, nemaža dalis jų atpažįsta ir dažniausiai pasitaikančias finansinio sukčiavimo apraiškas. Tokius rezultatus atskleidžia šių metų rugsėjį Pinigų ...
2023/10/01

LAMMC prisideda prie sorų metų misijos

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja 2023 metus paskelbė tarptautiniais sorų metais. Siekiama atkreipti dėmesį į sorų naudą mitybai bei sveikatai ir jų tinkamumą augti nepalankiomis ir kintančio klimato sąlygomis. Skatinama tvari sorų gamyba, kart...