Ashburn +9,6 °C Debesuota
Pirmadienis, 4 Kov 2024
Ashburn +9,6 °C Debesuota
Pirmadienis, 4 Kov 2024

Dineta BABARSKIENĖ
ŪP korespondentė
 

Pas ūkininkę atvilioja naminių sūrių skonis

2024/01/06


Rasa Jarmalienė iš Stebulių kaimo (Lazdijų r.) sukasi savo ūkelyje. Ne toks jau ir ūkelis – visai nemažas šeimos ūkis: melžia 3 karves, augina apie 20 mėsinių galvijų, turi visą reikiamą techniką, kad aprūpintų gyvulius pašarais. O ūkininkės gaminamų sūrių skoniai viliote vilioja čia savus žmones.

Egzistuoja sūrių mados

Ūkininkė į pieninę pieno neveža – supirkimo kaina nedžiugina, o ir įpratusi pati sutvarkyti visą primelžtą pieną. Slegia sūrius, muša sviestą, gamina varškę. Tai daro jau 15 metų. „Pabandžiau, patiko, tai ir darau“, – prisipažįsta Rasa. Išmoko gaminti įvairių skonių sūrius pati, nes mama, kiek mena, slėgdavo tik varškės sūrius, šviežio pieno sūriai tada nebuvo „madoje“. „O kepti sūriai su prieskoniais, džiovintais vaisiais – jau šiuolaikinė sūrių skonių „mada“, anksčiau gi tokių niekas nedarė“, – pastebi ji. Darbai rūksta kaip iš pypkės. Kaip pati prisipažįsta, viską daro automatiškai, rankos pačios dirba, galvoti nereikia.

Ūkio plėsti nežada, nors sako, kad gal kokių 5 karvių pieną dar būtų pajėgi sutvarkyti, tačiau yra kita problema – kur realizuoti produkciją? Prisipažįsta, kad būtų sudėtinga, o ir klientų, sūrių valgytojų, reiktų ieškoti. Pasvajoja apie nedidelę sūrinę, bet tai – tik svajonės. Kol kas gamina sau, artimiesiems, giminaičiams, kaimynams – kam skanu, tas paprašo, paslegia. „Karvutės apsiveršiavo, pieno daugiau, daugiau ir sūrių“, – pasidžiaugia moteris.

kepti suriai
Labiausiai mėgstami sūriai – kepti, su prieskoniais. Tinka ir kasdieniam, ir šventiniam stalui.

Tinka ir kasdieniam, ir šventiniam stalui

„Naminius sūrius žmonės mėgsta. Prie tokio skonio įpratę“, – teigia ūkininkė. Karvių kaimuose jau retai kur bepamatysi, o pieno gaminių parduotuvėje pirkti ne itin geidžia ir dėl nemažos kainos, ir todėl, kad pas kokią pažįstamą, draugę ar giminaitę užsiprašo naminio – tokio, kokį valgė vaikystėje. Rasa gamina sūrius su džiovintais vaisiais, keptus su įvairiais prieskoniais, varškės, taip pat šviežio pieno. Dar papuošia, kad ir pažiūrėti būtų gražu. „Daug metų valgo mano sūrius, žino skonį“, – patikina ji. Anksčiau jos sūrių užsiprašydavo įvairiose įstaigose dirbančios moterys. „Bet dabar daug kur mažėja darbuotojų“, – pastebi Rasa.

Nori sūrių ir prieš šventes: veža lauktuvių į užsienį iš gimtinės, dovanoja, ant savo šventinio stalo deda. Populiariausi sūriai – kepti su prieskoniais. „Tai atlekia pas mane į namus ir pasiima, tai mes nuvežame, jei pro šalį važiuojame, taip ir išdaliju tuos sūriukus“, – kalba ji.

Receptus kuria pati. „Nieks nenori atskleisti paslapčių, neišduoda, savais receptais nesidalija“, – teigia sūrininkė. Pasidžiaugia, kad yra žmonių, kurie nori ekologiškų produktų, o jų šeimos ūkio 3 karvutės, kaip ir kiti galvijai, ganosi natūraliose Stebulių kaimo pievose. „Be jokių trąšų mūsų pievos. Čia ir prisišienaujame“, – teigia ūkininkė.

suris
Receptus kuria pati.

Pirmenybė saldaus pieno sūriams

Ūkininkė spaudžia didesnius sūrius, mažų niekas nenori. „Įpratę parsinešti didesnį, ilgiau valgo. Mažai kas nori mažų sūriukų“, – aiškina Rasa. Darbo daug, prie puodų reikia ilgokai pastovėti, o ir slegia sūrius senoviškai – slėgtuve po vieną. „Dabar kasdien apie 20 litrų pieno ryte ir vakare turiu „sutvarkyti“: ar sūrius pagaminti, ar sviestą sumušti. Jei rauginu pieną, tai grietinės būna, o jei jau iš šviežio pieno sūrius darau, tai nelieka, specialiai nenugriebiu, nes sūriai bus sausi, neskanūs“, – žino sūrininkė.

Sūrių valgytojai šviežio pieno sūrius labai mėgsta, o varškės sūrių nelabai nori. „Tik vienas kitas paprašo varškės sūrio“, – teigia ji. Kepti su prieskoniais – aštresni, bet toks aštrumas patinka valgytojams. Pataria sūrį kiek palaikyti, tada jis būna dar skanesnis, labiau atsiskleidžia jo geras skonis. Sūrius jai labiau patinka daryti nei sviestą mušti.

Tik savą šeimyną jau sunku nustebinti. „Jau vien kvapo prisiuosto visi“, – pajuokauja namų šeimininkė. Paklausta, o ar pati mėgsta valgyti sūrį, sako, kad ir ji, ir jos šeimyna mėgsta sūrius „pasidžiovinti ant pečiaus“ ir tokius valgyti. „Kietesnius valgome arba renkamės keptus“, – patikina šeimininkė.

Išrūgų lauk nepila – nors paršiukų nelaiko, noriai jas geria nuo mažens pripratinti veršiai. „Tik nunešk, iškart išgeria“, – tarsteli ji. Ūkininkai dar laiko 20 mėsinių galvijų.

Žiemą gerai, gali sau ramiai per dieną sūrius gaminti, o štai vasarą darbo padaugėja – dar ir daržus reikia nusiravėti,. „Spėjame, apsidirbame, namie būname, valdiškuose darbuose nedirbame“, – aiškina ūkininkė R. Jarmalienė.

 

Rasos JARMALIENĖS nuotraukos

Titulinėje nuotr. – Rasa sūrius gamina jau 15 metų. Pabandė, patiko, pamėgo jos sūrius ir kiti.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2024/03/04

Vieni protestuoja, kiti – puotauja

Tuo metu, kai viena žemdirbių skėtinė organizacija – Lietuvos žemės ūkio taryba (LŽŪT) – planavo ūkininkų protesto akcijas, kurios dabar vilnija po visą Europą, kita – Žemės ūkio rūmai (ŽŪR) – ruošėsi dviejų dienų ko...
2024/03/04

Bendruomenės iniciatyva Klaipėdos rajone – pirmieji savarankiško gyvenimo namai

Klaipėdos rajone duris atveria pirmieji savarankiško gyvenimo namai. Savivaldybė jau pasirašė akreditavimo sutartį su kaimo bendruomene „Smilgynai ir kaimynai“, o apgyvendinimo paslaugas pirmieji klientai čia galės gauti ...
2024/03/03

Ūkininkas V. Genys: „Turiu toliau nešti agronominę žinią“

Ukmergės krašto ūkininko Valentino Genio sėkmės paslaptis – geras derlius be plūgo ir sintetinių trąšų. Agronomo diplomą turintis žemdirbys jau 18 metų žemę dirba ekologiškai ir neįsivaizduoja kitokios ūkininkavimo krypt...
2024/03/03

Pardavęs karves braukė ašaras

Skauda širdis visiems, tik valdininkams neįdomu, kodėl nyksta pieno ūkiai. „Lietuvoje išnyks ūkiai, kuriuose yra iki 100 melžiamų karvių“, – spėja Kupiškio r. Šimonių seniūnijos Pelyšių kaimo...
2024/03/03

Prasideda sulos leidimo sezonas: ką svarbu žinoti?

Pavasarį atšilus orams, kai sulos mėgėjai pradeda leisti pirmąją sulą, Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) pataria, kaip tai daryti tinkamai tiek nuosavame miške, tiek valstybei priklausančioje žemėje.  
2024/03/03

„INVL Baltic Farmland“ pelnas pernai išaugo 34 proc. iki 2,64 mln. eurų

Investicijų į žemės ūkio paskirties žemę bendrovės „INVL Baltic Farmland“ audituotas grynasis pelnas 2023 metais siekė 2,64 mln. eurų – 34 proc. daugiau nei 2022 metais.
2024/03/03

Šalčininkų rajono žemdirbių asociacijos vairą perima A. Kulevičius

Kovo 1-ąją įvyko Šalčininkų rajono žemdirbių asociacijos visuotinis narių susirinkimas. Rajono žemdirbiai išsirinko naujos sudėties tarybą ir pirmininką.
2024/03/03

Anestezija – tik gilus miegas ar sudėtinga medicininė procedūra?

Anestezija – tai dirbtinai sukelta būsena, kurios metu pacientui nepatiriant skausmo ar kitų nemalonių jutimų galima atlikti diagnostinius ar gydomuosius veiksmus. Pacientams dažnai kyla klausimų, kaip viskas vyksta, ar tai saugu, ar jie pra...
2024/03/03

Europos Komisija pagaliau imasi veiksmų: keis vilkų apsaugos statusą

Pastaruosius porą metų Europos Sąjungos (ES) valstybės narės garsiai nerimauja dėl vilkų ir kitų stambiųjų plėšrūnų – lokių ir lūšių – populiacijos gausėjimo. Dėl šios tendencijos kyla grėsmė taikiam sambūviui, nes...