Šalta braškių ir pomidorų sriuba
Reikės:
Papuošti:
Pomidorus nuplikykite, nulupkite, perpjovę išskobkite sėklas, minkštimą susmulkinkite. Agurkus nulupkite, supjaustykite kubeliais. Kuo smulkiau supjaustykite svogūną, papriką ir česnaką. Į trintuvą suberkite braškes, daržoves, supilkite actą, aliejų ir pasūdę sutrinkite iki vientisos tyrės. Galite įpilti šalto virinto vandens ar įmesti ledukų. Dar kartą pertrinkite. Supilkite į sriubos indą, ir apie 2 val. palaikykite šaldytuve. Prieš patiekiant reikia suplakti, supilti į lėkštes ir papuošti.
Salotos su riešutais ir trešnėmis
Reikės:
Padažui:
Salotas suplėšykite, trešnes perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus. Mėtas susmulkinkite, nedideliais gabalėliais supjaustykite sūrį, šiek tiek pasmulkinkite riešutus. Salotų padažui aliejų sumaišykite su medumi, vyno actu ir citrinų sultimis, paskaninkite druska, sausoje keptuvėje paspragintais garstyčių grūdeliais. Juos galite truputį pagrūsti, kad geriau paskleistų savo kvapą. Viską atsargiai sumaišykite, apliekite padažu ir patiekite į stalą.
Virtiniai su braškėmis
Tešlai:
Įdarui:
Miltus sumaišykite su soda, druska ir cukrumi. Miltų mišinį supilkite į kauburėlį ant virtuvinės lentos ir jame padarykite įdubimą. Į jį įmuškite kiaušinį, supilkite vandenį ir aliejų. Užminkykite tešlą ir pusvalandį palaikykite kambario temperatūroje.
Įdarui grietinėlę šiek tiek pašildykite, ištirpinkite joje cukrų bei sviestą. Užpilkite pašildyta grietinėle manų kruopas ir palikite, kad išbrinktų. Tada gerai įmaišykite susmulkintas ar sutrintas braškes.
Tešlą iškočiokite, stikline ar specialia formele išspauskite apskritimus. Ant kiekvieno dėkite po šaukštą įdaro, perlenkite pusiau ir užlankstykite ar užspaudykite kraštus, kad įdaras neišbėgtų. Virtinukus 5–7 min. virkite vandenyje arba 10 min. garuose.
Patiekite šiltus arba atvėsusius, pabarstytus cukrumi, apšlakstytus medumi ar aplietus grietinėle. Virtinius su braškėmis galima užšaldyti ir laikyti apie mėnesį.
Gardus desertas
Reikės:
Uogas suberkite į nedidelius karščiui atsparius indelius, prieš tai pateptus sviestu. Likusius ingredientus suplakite ir gauta mase atsargiai užpilkite uogas. Kepkite 25–30 min. 200–220 °C karštumo orkaitėje, kol tešla gražiai apskrus. Iškepusį desertą šiek tiek pravėsinkite, jei norite, galite dar pabarstyti milteliniu cukrumi.
Braškių pyragas
Tešlai:
Braškių padažui:
Braškes susmulkinkite, užpilkite cukrumi ir kelias minutes pakaitinkite. Krakmolą užpilkite šaltu vandeniu, gerai išmaišykite ir iš lėto plona srovele maišydami supilkite į braškes. Padažą kaitinkite, kol sutirštės.
Tešlai miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska. Kiaušinius išplakite su cukrumi, supilkite grietinėlę, suberkite miltų mišinį ir užmaišykite tešlą. Sukrėskite ją į kepimo popieriumi ištiestą kepimo indą, ant viršaus tarpais užpilkite atvėsusio braškių padažo. Kepkite pyragą 30–45 min. 170 °C karštumo orkaitėje, kol paviršius gražiai apskrus. Pyragą pjaustykite ir į stalą patiekite, kai atvės.
Asociatyvios 123rf nuotraukos
Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.