Columbus +3,6 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 19 Grd 2024
Columbus +3,6 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 19 Grd 2024

Patiekalai su uogomis – nauji skoniai...

2023/07/05


Sodininkai kalba, kad ankstyvosios ir vidutinio ankstyvumo braškės šiemet derėjo kartu ir jų lysvės jau apytuštės. Bet dar spėsite pasimėgauti vėlyvesnėmis – jų sezonas kaip tik dabar! Dalį jų dėkite į šaldiklį žiemai arba išvirkite uogienės, nes vėlyvųjų veislių braškės kvapnesnės ir sodresnio skonio. Šviežias panaudokite virtuvėje. Štai keli receptai, kurie padės paįvairinti jau pabodusius.

Šalta braškių ir pomidorų sriuba

Reikės:

  • 500 g braškių
  • 500 g sunokusių pomidorų
  • 2 nedidelių agurkų
  • 4 šaukštų obuolių acto
  • 4 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • pusės svogūno ir pusės paprikos
  • skiltelės česnako
  • pusės šaukštelio druskos

Papuošti:

  • kelių braškių
  • tarkuotos citrinos žievelė
  • bazilikų ar mėtų lapelių

Pomidorus nuplikykite, nulupkite, perpjovę išskobki­te sėklas, minkštimą susmulkinkite. Agurkus nulupkite, supjaustykite kubeliais. Kuo smulkiau supjaustykite svogūną, papriką ir česnaką. Į trintuvą suberkite braš­kes, daržoves, supilkite actą, aliejų ir pasūdę sutrinkite iki vientisos tyrės. Galite įpilti šalto virinto vandens ar įmesti ledukų. Dar kartą pertrinkite. Supilkite į sriubos indą, ir apie 2 val. palaikykite šaldytuve. Prieš patiekiant reikia suplakti, supilti į lėkštes ir papuošti.

Salotos su riešutais ir trešnėmis

Reikės:

  • gūžės salotų (tinka ir skirtingų rūšių lapeliai)
  • stiklinės trešnių
  • 100 g pelėsinio sūrio
  • saujos gliaudytų graikinių riešutų
  • 4 mėtų lapelių

Padažui:

  • po šaukštą alyvuo­gių aliejaus ir medaus
  • po šaukštelį vyno acto ir citrinų sulčių
  • žiupsnelio garsty­čių grūdelių
  • druskos

Salotas suplėšykite, trešnes perpjaukite pu­siau ir išimkite kauliukus. Mėtas susmulkinkite, nedideliais gabalėliais supjaustykite sūrį, šiek tiek pasmulkinkite riešutus. Salotų padažui aliejų sumaišykite su medumi, vyno actu ir citrinų sultimis, paskaninkite druska, sausoje keptuvėje paspragintais garstyčių grūdeliais. Juos galite truputį pagrūsti, kad geriau paskleistų savo kvapą. Viską atsargiai sumaišykite, apliekite padažu ir patiekite į stalą.

Virtiniai su braškėmis

Tešlai:

  • 500 g miltų
  • 200 ml vandens
  • kiaušinio
  • po 2 šaukštus aliejaus ir cukraus
  • šaukštelio sodos
  • acto ir druskos pagal skonį

Įdarui:

  • 400 g braškių
  • 200 ml grietinėlės
  • 20 g sviesto
  • po 2 šaukštus cukraus ir manų kruopų

Miltus sumaišykite su soda, druska ir cukrumi. Miltų mišinį supil­kite į kauburėlį ant virtuvinės lentos ir jame padarykite įdubimą. Į jį įmuškite kiaušinį, supilkite vandenį ir aliejų. Užminkykite tešlą ir pusvalandį palaikykite kambario temperatūroje.

Įdarui grietinėlę šiek tiek pašildykite, ištirpinkite joje cukrų bei sviestą. Užpilkite pašildyta grietinėle manų kruopas ir palikite, kad išbrinktų. Tada gerai įmaišykite susmulkintas ar sutrintas braškes.

Tešlą iškočiokite, stikline ar specialia formele išspauskite apskritimus. Ant kiekvieno dėkite po šaukštą įdaro, perlenkite pusiau ir užlankstykite ar už­spaudykite kraštus, kad įdaras neišbėgtų. Virtinukus 5–7 min. virkite vandenyje arba 10 min. garuose.

Patiekite šiltus arba atvėsusius, pabarstytus cukrumi, apšlakstytus medumi ar aplietus grietinėle. Virtinius su braškėmis galima užšaldyti ir laikyti apie mėnesį.

Gardus desertas

Reikės:

  • 400 g mėgstamų uogų (galima pakeisti vaisiais)
  • 85 g miltų
  • 85 g cukraus
  • 400 ml pieno
  • 3 kiaušinių
  • šaukštelio kepimo miltelių
  • šaukštelio vanilinio cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • sviesto indeliams patepti

Uogas suberkite į nedidelius karščiui atsparius indelius, prieš tai pateptus sviestu. Likusius ingredientus suplakite ir gauta mase atsargiai užpilkite uogas. Kepkite 25–30 min. 200–220 °C karštumo orkaitėje, kol tešla gražiai apskrus. Iškepusį desertą šiek tiek pravėsinkite, jei norite, galite dar pabarstyti milteliniu cukrumi.

Braškių pyragas

Tešlai:

  • 285 g miltų
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • 2 kiaušinių
  • 200 g cukraus
  • 360 ml grietinėlės
  • žiupsnelio druskos

Braškių padažui:

  • pusantros stiklinės smulkiai pjaustytų braškių
  • 200 g cukraus
  • pusės šaukšto kukurūzų ar bulvių krakmolo
  • 1–2 šaukštų vandens

Braškes susmulkinkite, užpilkite cukrumi ir kelias minutes pakaitinkite. Krakmolą užpilkite šaltu vande­niu, gerai išmaišykite ir iš lėto plona srovele maišydami supilkite į braškes. Padažą kaitinkite, kol sutirštės.

Tešlai miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska. Kiaušinius išplakite su cukrumi, supilkite grietinėlę, suberkite miltų mišinį ir užmaišykite tešlą. Sukrėskite ją į kepimo popieriumi ištiestą kepimo indą, ant viršaus tarpais užpilkite atvėsusio braškių padažo. Kepkite pyragą 30–45 min. 170 °C karštumo orkaitėje, kol paviršius gražiai apskrus. Pyragą pjaustykite ir į stalą patiekite, kai atvės.

 

Asociatyvios 123rf nuotraukos

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
Verslas