Ashburn +26,3 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 2 Spa 2023
Ashburn +26,3 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 2 Spa 2023

Pieno pasaulis yra globalus

2015/09/22


Vakar Vilniuje, „Litexpo“ parodų ir kongresų centre, darbą pradėjo Tarptautinės pienininkystės federacijos (IDF) Pasaulinis pienininkystės kongresas. Jame dalyvauja atstovai iš 49 šalių, kurioms priklauso per 80 proc. visos pasaulio pieno produktų rinkos. Kaip atidarymo metu pažymėjo šalies Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, faktas, kad tokio masto prestižinis renginys vyksta Vilniuje, yra mūsų, kaip gilių pienininkystės ir apskritai gyvulininkystės tradicijų, šalies pripažinimas bei įvertinimas.

Kongreso dalyvius darbo savaitei maloniai nuteikė muzikos garsai. Koncertavo akordeono virtuozas Martynas Levickis kartu su Vytauto Lukočiaus vadovaujamu orkestru „Vilniaus simfonietta“. Tuo tarpu menininkė Viktorija Rimkutė scenoje pastatytomis audimo staklėmis pradėjo austi lietuviškų ir IDF kongreso spalvų (žalia, geltona, raudona ir balta) juostą. Kaip svečiams iš viso pasaulio paaiškino renginio vedėjas aktorius Vytautas Rumšas jaunesnysis, juosta yra etnografinio apdaro atributas, teikiamas dovanų kaip apsauga nuo piktos akies, gero palinkėjimas. Vilniuje susirinkusius pienininkystės pasaulio lyderius sveikindama žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė pasidžiaugė, kad šis renginys – vienas didžiausių Lietuvos istorijoje. Dalyvaujant visai pieno sektoriaus bendruomenei, tai proga analizuoti šiandien aktualius globalius bei regiono klausimus, išbandymus ir galimybes. „Turime problemų pieno tiekimo grandyje. Silpniausi joje išlieka žemdirbiai. Mūsų užduotis – užtikrinti santykių reguliavimą, stiprinti gamintojų derybines galias“, – kalbėjo žemės ūkio ministrė, užsiminusi apie šiais metais pieno gamintojams tenkančius svarbiausius iššūkius, susijusius tiek su globalia pieno rinkos krize, tiek su ES pieno kvotų panaikinimu, tiek ir Rusijos paskelbtu embargu. V. Baltraitienė išreiškė viltį, kad kitų šalių patirtis, kuria bus pasidalyta šiame kongrese, bus naudinga ir mūsų kraštui. „Dabar visiems sunku, taip pat ir mano šalyje, Naujojoje Zelandijoje, nes pasaulyje turi būti suderinta paklausa ir pasiūla“, – nuo pirmųjų sakinių apie esmę linkęs kalbėti IDF prezidentas dr. Jeremy Hillas. Jis akcentavo, kad svarbu veikti efektyviai ir nepamiršti ilgalaikių tikslų. Besikeičiančiomis rinkos aplinkybėmis visiems pieno grandinės dalyviams, visiems verslininkams reikės dirbti veiksmingiau – laukia patraukli ateitis. Negalima apriboti pieno tiekimo, mažinti pieno produkcijos gamybos. Pasaulio pienininkų bendruomenės lyderis priminė, kad kiekvienam žmogui rekomenduojama per dieną suvartoti 2–3 porcijas pieno produktų. Kylant pragyvenimo lygiui, gerėjant mitybai, pieno produktų paklausa jau iki 2030-ųjų išaugsianti dvigubai, iki 2050-ųjų – trigubai. Problema, ar esame pasirengę taip greitai augti? Užtikrinti pieno sektoriaus tvarumą, tvarią mitybą – svarbiausi IDF prioritetai. „Vartotojai, kiti rinkos dalyviai savaip supranta tvarią mitybą, juo labiau kad oficialios įstaigos, žiniasklaida turi savo politiką“, – apie kitą problemos pusę ir iššūkį kalbėjo dr. J. Hillas. Pasak jo, IDF ir tarptautinė pieno bendruomenė, padedami mokslininkų, gali kartu patikrinti faktus, skleidžiamus nepagrįstus mitus apie pieną ir informuoti visuomenę. Procesas jau vyksta. 30 metų buvo tvirtinama, kad pieno produktuose esančios sočiosios riebalų rūgštys kenkia sveikatai. „Tai netiesa, jos iš tiesų nesukelia neigiamo poveikio, – remdamasis naujausiais tyrimais, kuriuos pateikė mitybos specialistai, tvirtino dr. J. Hillas. – Prieš 20 metų laikraštis „The Times“ paskelbė straipsnį apie neigiamą sočiųjų riebalų rūgščių poveikį, o prieš metus tame pačiame leidinyje pasirodė visiškai priešingas straipsnis, teigiantis, kad pieno produktus vartoti yra sveika. JAV „McDonald‘s“ bendrovė paskelbė, kad naujus produktus ruoš su pienu.“ IDF prezidentas užsiminė ir dar apie vieną iššūkį, kuris kyla šiandienei pieno pramonei. Tai būtinybė didinti pieno produktų mitybinę vertę. Jo teigimu, dabartinės IDF programos per artimiausius 10–20 metų leis iš pagrindų peržiūrėti požiūrį į pieno produktus, didinti jų paklausą. Pirmąją kongreso dieną surengtoje spaudos konferencijoje aukštas svečias sulaukė nemažai klausimų, pasidžiaugė renginio organizavimo lygiu. Organizacinio komiteto pirmininkas Bronius Markauskas neslėpė, jog prieš ketverius metus, kai IDF nusprendė 2015-ųjų kongresą rengti Lietuvoje, kai kurios Rytų šalys abejojo mažos šalies galimybėmis organizuoti tokį renginį. Tačiau jau pirmosiomis dienomis abejonės išsisklaidė. B. Markausko įsitikinimu, Pasaulinis pienininkystės kongresas Lietuvoje mūsų pieno sektoriui yra reikšmingas įvykis: „Mes savo ūkininkams, perdirbėjams galime parodyti, kad ne tik pieno pasaulis yra globalus, bet ir pieno sektorius yra globalus. Tai, kas vyksta Naujojoje Zelandijoje, JAV, Australijoje, Japonijoje, be galo svarbu ir Lietuvos ūkininkui.“ Žemės ūkio viceministras Saulius Gintas Cironka išreiškė įsitikinimą, kad Lietuva dar turi rezervų didinti gamybą, nors problemos akivaizdžios: pieno ūkiai mažai kooperuoti, smulkūs. Optimizmą gesina mažos supirkimo kainos, kurios 27–30 proc. mažesnės, palyginti su pernai tuo pačiu laikotarpiu. Tačiau, kaip rodo trys paskutiniai „Fonterra“ aukcionai, pieno produktų kainos pradeda kilti. Jei ta pati tendencija išliks ir kitą mėnesį, tai bus ženklas, kad po metus trukusio smukimo pieno rinka jau pradeda kilti, stabilizuotis. Kongreso metu bus aptariama pieno sektoriaus pažanga bei brėžiamos ateities gairės, pranešimus skaitys daugiau nei 170 žinomų ekspertų iš viso pasaulio.

Irma DUBOVIČIENĖ „ŪP“ korespondentė

Autorės nuotraukos

UP Peržiūrėti visą numerį galite ČIA.

Dalintis

Advertisement

Advertisement

2023/10/01

Maisto produktų ženklinimas ES: ar vartotojai yra gerai informuoti?

ES taiko pažangią ir sudėtingą maisto produktų ženklinimo sistemą, kuri apima tiek privalomą, tiek neprivalomą informaciją, teiginius apie sveikumą ir tvarumą, taip pat įvairias programas ir logotipus. Europos Audito Rūmai ką tik pradėjo naują aud...
2023/10/01

„East West Agro“ darbuotojams nemokamai skyrė 1,66 proc. įmonės akcijų

Žemės ūkio technikos ir grūdų sandėliavimo įrangos prekybos bendrovė „East West Agro“ su savo darbuotojais sudarė opcionų sutartis, pagal kurias jie nemokamai galės įgyti 1,66 proc. bendrovės akcijų.
2023/10/01

Ūkininkas Nikolajus Dubnikovas: „Būtinas vartotojų supratingumas ir sąmoningumas“

„Kai Lietuvoje atsirado mėsinė galvijininkystė, mes neturėjome didelės, gilios patirties ir istorijos. Tai ne itin buvo susiformavę ir prieškariniu laikotarpiu, o per sovietinį laikotarpį praktiškai nebuvo net galimybės. Tik at...
2023/10/01

Prieškario Kalvarija: Šv. Uršulės atlaidai ir didžiausias jomarkas apskrityje

Prieš Pirmąjį pasaulinį karą mieste buvo įsikūrusios stambiausios apskrities įmonės. Prašmatniose kareivinėse stovėjo caro kariuomenės pulkai. Buvo milžiniškas kalėjimas, kuriame 1905 m. kalėjo sukilėliai. Tarpukaryje į didžia...
2023/10/01

Ištikus insultui tėra vienintelė auksinė valanda

„Paskaičiuota, kad per kiekvieną uždelstą minutę iki krešulio pašalinimo ar ištirpdymo žūsta 2 mln. neuronų. Tad svarbi kiekviena minutė. Mūsų Insulto gydymo centre atliekami insulto simuliacijos mokymai padeda tobulėti ...
2023/10/01

D. Tuskas: antivyriausybiniame mitinge Varšuvoje susirinko šimtai tūkstančių žmonių

Varšuva, spalio 1 d. (AFP-BNS). Lenkijos opozicijos lyderis Donaldas Tuskas, sekmadienį kreipdamasis į minią sostinės centre, sakė, kad į antivyriausybinį mitingą Varšuvoje susirinko šimtai tūkstančių žmonių.
2023/10/01

Kokybiškiausios jautienos receptas – ūkininkų patirtis plius mokslo inovacijos

Skanaudamas sultingą jautienos kepsnį retas šios rūšies mėsos mėgėjas susimąsto, kiek daug ne tik žmogaus darbo, bet ir mokslo žinių tuo metu yra jo lėkštėje. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijoje (VDU ŽŪA) veik...
2023/10/01

Šv. Juozapo globos namuose išskirtinius patiekalus ruošia žinomas virtuvės šefas

Panevėžys (JP.lt). Itališka lazanija, troškinta jautiena, kepta kalakuto filė, įvairūs padažai, bulvių košė su natūraliu pienu ir sviestu, špinatų sriuba, salotos, cepelinai, naminė gira – štai tokiais ir k...
2023/10/01

Apžiūrėkime rūsius: ar tikrai bulvės saugios?

Laukuose daugiausia liko tik šalnų nebijančios daržovės, likusios jau baigiamos krauti sandėliuose, kur ir liks žiemoti. Vis tik apsaugotos nuo šalčių ne visada daržovės ilgesnį laiką išlieka sveikos. Pavyzdžiui, bulves gali p...