Lengviausias būdas išlukštenti pistacijas: nagai daugiau niekada nenukentės
Pistacijos išsiskiria tiek subtiliu, unikaliu skoniu, tiek ir žalia savo spalva. Ji, pasirodo, yra ženklas, kad šie riešutai yra ne tik skanūs, bet ir itin naudingi organizmui. Tik joms būdingą spalvą pistacijos įgavo dėl didelio antioksidantų kiekio. Jos taip pat yra puikus baltymų šaltinis, turi vitamino B1, fosforo bei kalio. Tiesa, jomis nereikėtų pernelyg piktnaudžiauti, mat pistacijos yra gana kaloringos, tad jų per dieną pakanka vos saujos ar dviejų.
„Pistacijos yra labai universalios virtuvėje, pastaraisiais metais jos tapusios vienu madingiausių produktų desertuose, jos keliauja į padažus, salotas, labai dera žuvies, mėsos, makaronų patiekaluose. Tačiau dar prieš galvojant apie receptus, verta atsiminti du dalykus – kaip pistacijas laikyti parsineštas iš parduotuvės ir kaip jas be vargo išlukštenti“, – pasakoja „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Laikykite tamsiai ir vėsiai. Neišlukštentos pistacijos pasižymi ilgu galiojimo laikotarpiu, jos išliks tinkamos valgyti mėnesių mėnesius. Pasak G. Urbonavičiūtės, svarbu jas laikyti sandariame inde ar pakuotėje ir atokiau nuo šilumos šaltinių bei šviesos. Rinkitės sausą, tamsią vietą, o dar geriau – šaldytuvą. O atidarius pakuotę ar įsigijus jų sveriamų, nepamirškite pistacijų suberti į sandarų indą.
Kaip paprastai išlukštenti pistacijas. „Nereikės jokių įrankių – jais bus pačios pistacijos. Tiksliau, jų lukštai, – atskleidžia kulinarijos technologė. – Tiesiog paimkite vieną puselę ir įkiškite plonąjį jos galą į neatidarytos pistacijos lukšto plyšį bei smarkiai pasukite. Taip pistacijos kriauklė lengvai atsidarys, o jums nereikės nei kitų įrankių, nei jaudintis dėl nago nusilaužimo.“
Ką nuveikti su sūdytomis pistacijomis: receptai pesto, lašišai ir sausainiams
Visad po ranka turėti pistacijų – gera mintis ne tik galvojant apie užkandžiavimą, bet ir norint bemat išskirtiniu skoniu praturinti įvairius patiekalus. „Saujele pistacijų galite pabarstyti salotas, jų dėti į jogurtą ar pusryčių košę. Pasmulkintas galite sumaišyti su varške ar minkštu šviežiu sūriu ir akimirksniu pasigaminti gardžią užtepėlę. Pistacijomis labai skanu gardinti ir keptas daržoves“, – idėjomis dalijasi G. Urbonavičiūtė.
G. Urbonavičiūtė kviečia pasigaminti pesto, kuris puikiai tiks makaronų patiekalams, salotoms, apkepams arba tarnaus kaip skanus užtepas. Taip pat – lietuvių ypač mėgstamą lašišą iškepti su pistacijų plutele, kuri suteiks ne tik gurmaniškumo, bet žuvis viduje liks drėgna, o iš išorės – traški. Tuo tarpu „Iki“ konditeris Thierry Lauvray griauna mitą, kad desertams tinka tik pistacijos be druskos. Su sūdytomis pistacijomis išsikepsite be galo skanių sausainių su šokoladu, prie kurių bemat išsirikiuos eilė.
Porcijos: 1,5 puodelio
Gaminimo laikas: 5 min.
Reikės: 1/3 puodelio lukštentų sūdytų pistacijų,
3 puodelių šviežių bazilikų,
½ puodelio tarkuoto parmezano,
3 skiltelių česnako, ½ šaukštelio pipirų,
½ puodelio ypač tyro alyvuogių aliejaus.
Gaminame:
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 4 lašišos filė gabalėlių (maždaug po 200 g),
400 g sūdytų pistacijų,
alyvuogių aliejaus.
Gaminame:
Porcijos: 9 sausainiai
Gaminimo laikas: 35 min.
Reikės: 70 g sūdytų lukštentų pistacijų,
115 g sviesto,
150 g rudojo cukraus,
2 šaukštų baltojo cukraus,
1 kiaušinio (kambario temperatūros),
1 šaukštelio vanilės, 160 g miltų,
1/2 šaukštelio kepimo sodos,
1 plytelės juodojo šokolado.
Gaminame:
Partnerio informacija