Prekybos tinklo Budrienė pastebi, kad kiauliena populiariausių mėsų sąraše išlieka ištisus metus – tiek iškylaujant gamtoje vasarą, tiek ir gaminant šiltą troškinį žiemą.
Pasirinkimo – gausybė
„Jau metai iš metų kiauliena karaliauja mūsų pirkėjų krepšeliuose – ne tik mentė, sprandinė, šoninė ar kitos dalys, tačiau ir įvairūs jos gaminiai, pavyzdžiui, kiaulienos dešrelės ar faršas. Pastebime, kad lietuviai šią mėsą itin mėgsta ir dėl draugiškų kainų – parduotuvėse juos pasiekia kokybiška produkcija iš Lietuvos ūkių už patrauklią kainą“, – sako „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.
Tinkamai paruošta kiauliena dažniausiai atitiks net ir išrankiausių valgytojų skonį – reikia tik žinoti, kurią dalį kuriam patiekalui naudoti. Gaminimui paprastai tinkamos visos kiaulės dalys – nuo žando iki nugarinės ar kojų. Be to, ši mėsa puikiai tiks ne tik kasdieniams, bet ir šventiniams patiekalams.
Svarbu žinoti, ką gaminsite
Prieš renkantis kiaulienos dalį parduotuvėje, pasak „Iki“ mėsos technologo Gintaro Bačkovo, pradžioje derėtų žinoti, ką planuojate gaminti. Sprandinė ar mentė puikiai tiks kepsneliams greitai vakarienei su gaiviomis salotomis, o šonkaulių ar sultingos šoninės gamybos procesas gali pareikalauti kiek daugiau laiko.
G. Bačkovas apžvelgia populiariausius kiaulienos patiekalus ir pataria, kurią kiaulės dalį išsirinkus patiekalo gamybai, neabejotinai sužibėsite virtuvėje.
Plovas: nors tradiciškai jam naudojama aviena ar ėriena, paprastesniam ar greitesniam variantui dažnai pasirenkama kiauliena. Gamindami plovą atminkite, kad jam reikia rinktis riebesnę dalį, pavyzdžiui, puikiai tiks sprandinė. G. Bačkovas atkreipia dėmesį, kad mėsą plovui pjaustyti reikia stambesniais gabaliukais – taip kepdami jie išliks sultingesni.
Plėšyta kiauliena: tai itin populiarus, tačiau laiko reikalaujantis patiekalas. Jam tinkamiausia dalis – kiaulienos mentė. Tinkamai paruošta ji išlieka sultinga ir minkšta, tirpsta burnoje – kadangi turi šiek tiek riebalų, kepama žemoje temperatūroje ji neišsausėja. Plėšyta kiauliena tiks daugybei patiekalų – mėsainiams, picoms, sumuštiniams ar takams.
Kepsniai: keptuvėje ar orkaitėje kepti, jie puikiai tiks greitai vakarienei ar pietums. Nugarinė bus tinkamiausias pasirinkimas – ji yra minkščiausia ir liesiausia dalis. Pasirinkus tinkamus prieskonius ar marinatą, virtuvėje sukursite tikrą šedevrą, o laiko sugaišite vos kelias minutes. Tik svarbu nugarinės neperkepti ir kepimo laiką pasirinkti pagal mėsos storį – kitu atveju jį taps sausa.
Troškiniai: geriausias pasirinkimas šaltam žiemos vakarui. Jiems pirkite galinės dalies kumpio mėsą, kuri neturi daug riebalo. Ją galite naudoti ir guliašui ar malimui. Troškinant kumpį jis taps tirpstantis burnoje.
Netradiciniai skoniai
Nors iš kiaulienos paprastai gaminame lietuvių skoniui itin artimus ir gerai pažįstamus patiekalus, tačiau „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė rekomenduoja išmėginti ir naujų, šiek tiek egzotiškesnių patiekalų, kurie tikrai nustebins šeimos narius.
„Kiaulieną itin mėgsta ne tik lietuviai, tačiau ir kitų šalių, pavyzdžiui, Azijos kraštų gyventojai. Jie pasižymi įdomių, mums netradicinių skonių virtuve, todėl tikrai verta pasidomėti ir išmėginti kažką naujo. „Wok“ makaronai, „Stir fry“ troškiniai, kiauliena tešloje su padažu ir daugelis kitų variacijų įtiks net išrankiausiems kiaulienos kritikams“, – sako G. Urbonavičiūtė ir dalinasi itin greitu azijietiškų makaronų receptu.
Greiti azijietiški makaronai
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 30 min (15 min. paruošti, 15 min. kepti)
Reikės:
Partnerio turinys