Kaunas +25,1 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025
Kaunas +25,1 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025

Pridėtinės vertės saugių avienos pusgaminių ir gaminių su sumažintu sočiųjų riebalų ir padidintu skaidulinių medžiagų kiekiu gamyba avininkystės ūkiuose

2020/10/24

Prof. Artūras Stimbirys

LSMU VA Maisto saugos ir kokybės katedra

Remiantis valstybės įmonės Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, 2020 m. Lietuvoje buvo auginamos 36 avių veislės, kurių mėsa skiriasi savo maistingumu, jusliniais rodikliais ir kokybe. Avienos savybės priklauso nuo šėrimo būdo ir laikymo sąlygų. Tam, kad informuotume ūkininkus, kokią avių veislę geriausia pasirinkti, kaip tinkamai jas laikyti, prižiūrėti ir maitinti, svarbu atlikti mokslinius tyrimus. Taip pat aktualu avių augintojus išmokyti ir skatinti perdirbti avieną į kokybiškus ir žmonių sveikatai naudingus avienos produktus.

Siekiant įgyvendinti šiuos tikslus LSMU Veterinarijos akademija pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemonės „Žinių perdavimas ir informavimo veikla“ veiklos srities „Parama parodomiesiems projektams ir informavimo veiklai“ paramos sutartį Nr. 14PA-KK-18-1-03473-PR001 nuo 2019 m. sausio 28 d. įgyvendina projektą „Pridėtinės vertės saugių avienos pusgaminių ir gaminių su sumažintu sočiųjų riebalų ir padidintu skaidulinių medžiagų kiekiu gamyba avininkystės ūkiuose“. Per visą projekto įgyvendinimo laikotarpį bus atlikti 6 parodomieji bandymai skirtinguose Lietuvos ūkiuose.

2020 m. vasario–rugpjūčio mėn. Kristinos Gražytės-Satkūnės ūkyje, esančiame Molėtų r., Bimbirių kaime, kuriame auginamos Vokietijos merinosų veislės avys, buvo atliktas parodomasis bandymas siekiant įvertinti laikymo ir šėrimo įtaką avių augimo greičiui ir skerdenos kokybei bei nustatyti, kokią įtaką avienos gaminių maistingumui ir kokybei daro kanapių ir sėmenų išspaudos. Bandymui buvo sudarytos 2 avių grupės, kuriose buvo atrinkta po 8 panašaus amžiaus ir svorio ėriukus. Vienoje grupėje avys buvo laikomos tvarte ir šeriamos silosu ir šienu, o kitoje – išleidžiamos į lauką ir ganomos pievoje. Abiejų grupių gyvūnai neribotai šerti stambiaisiais pašarais, taip pat jiems duota po 700 g savos gamybos koncentruotų ekologiškų pašarų, kuriuos sudarė 70 proc. avižų ir 30 proc. pupų. Bandymo pradžioje atskirti ėriukai buvo pasverti individualiai, vidutinė avių masė buvo panaši. Lauke laikytos avys vidutiniškai svėrė 23,7 kg, o tvarte – 23,46 kg.

Nustatėme, kad abiejų grupių paros priesvorių vidurkis praktiškai nesiskyrė. Pastebėjome, jog abiejų grupių paros priesvoris mažėjo avims pasiekus 38–39 kg svorį. Tai reiškia, kad ekonomiškai būtų tikslinga auginti ėriukus iki 40 kg svorio, nes vėliau sumažėja jų augimo sparta ir padidėja auginimo sąnaudos.

Paskerdus avis nustatyta, kad lauko grupės avių skerdenų išeiga buvo 2 proc. mažesnė nei tvarto, nors abiejų grupių skerdenų svoris, raumeningumas ir riebumas beveik nesiskyrė.

Atlikę parodomąjį bandymą gautus rezultatus pristatėme lauko dienos metu. Buvo pagamintos 3 rūšių avienos dešrelės. Vienose nebuvo dėta jokių priedų, antrose įdėta iki 2 proc. linų sėmenų, o trečiose – kanapių išspaudų. Nustatėme, kad Vokietijos merinosų avių mėsos kvapas, skirtingai nei Lietuvos juodgalvių, yra mažiau juntamas. Nustatyta, kad linų sėmenų išspaudų ir kanapių pridėjimas į gaminius sumažino specifinį avienos skonį, todėl jie tampa priimtinesni vartotojams. Išspaudos avienos gaminiuose padidino baltymų, ląstelienos, polinesočiųjų riebalų rūgščių kiekį, taip pat pagerino omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių santykį, kuris atitiko Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduotiną normą. Reikia pažymėti, kad tokios inovacijos leidžia žmonių maistui panaudoti linų bei kanapių aliejaus gamybos metu likusias atliekas – išspaudas, paįvairina avienos gaminių asortimentą, leidžia kurti pridėtinę vertę Lietuvos avių augintojų ūkiuose.

Projektas yra finansuojamas iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšų. Dėl išsamesnės informacijos projekto įgyvendinimo klausimais prašome kreiptis į LSMU Veterinarijos tęstinio mokymo ir konsultavimo centro vadovą dr. Giedrių Palubinską (mob. 8 616 19 245, el. paštas giedrius.palubinskas@lsmuni.lt).

Nr. 357/4

            2020-10-24  
Dalintis
2025/07/19

Ekologinių ūkių mažėja – tarša didėja?

Lietuvoje maždaug prieš tris dešimtmečius prasidėjo domėjimasis ekologiniu ūkininkavimu ir entuziastų dėka atsirado pirmieji ekologiniai ūkiai. Iki 2030 m. pagal Europos Sąjungos (ES) žaliąjį kursą numatyta pasiekti dabar sunkiai įsi...
2025/07/19

Valstybės kontrolė: taikydama dirbtinį intelektą valstybė galėtų sutaupyti iki 30 proc. darbo laiko

Pritaikydama dirbtinį intelektą (DI) valstybė galėtų sutaupyti iki 30 proc. darbo laiko, bet tik 15 proc. institucijų juo naudojasi. Lietuvos viešajame sektoriuje neužtikrinama DI sistemų veikimui reikalinga infrastruktūra. 2021–...
2025/07/19

Rankų darbo „Su meile IKI“ tortus ruošiančioje kepykloje klientai pamatė tai, ko nesitikėjo

Šviežiai kepamas biskvitas, čia pat tepami burnoje tirpstantys kremo sluoksniai, daug meilės, rankų darbo ir net senus įsitikinimus pakeitęs stulbinančiai skanus tortas – tokius įspūdžius išsinešė prekybos tinklo „...
2025/07/19

Auga elektroninių varžytynių ir aukcionų populiarumas

Registrų centro administruojamame elektroninių varžytynių ir aukcionų portale antrąjį šių metų ketvirtį parduota įvairaus kilnojamojo ir nekilnojamojo turto už 28,5 mln. eurų.
2025/07/19

E. Stonkutė. Ar JAV rinka tampa Europos akligatviu?

Jau pusmetį pasaulyje verda prekybos karas, tačiau kol kas Europos Sąjungos (ES) pramonė ir eksportas demonstruoja nemenką atsparumą. Šių metų pradžioje ES apdirbamosios gamybos apimtys ėmė augti – gegužę Vokietijos pramonė pirmą kart...
2025/07/19

Pagerbti 1924–1940 m. Žemės ūkio akademijos profesoriai

Liepos 16 d., kai minima Agronomų diena, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centre surengta 1924–1940 m. Žemės ūkio akademijos profesorių pagerbimo popietė.
2025/07/19

Žvėrys mieste

Meškos pasilakstymas Vilniaus gatvėse sukėlė nemažą šurmulį ir įplieskė plačias diskusijas visose žiniasklaidos priemonėse. Žinoma, Lietuvai tai buvo neeilinis įvykis, turint galvoje, kad tik pastaraisiais metais gauruotosios vis daž...
2025/07/19

Nuo darbo „Michelin“ restoranuose iki gelbstinčių gyvybes projektų

Darbas geriausiuose, net į „Michelin“ gidą įtrauktuose restoranuose, galimybė prisidėti prie vitaminų, skirtų besivystančioms šalims, formulių tobulinimo, naujų maisto produktų kūrimas – tik keletas tarptautinės produktų r...