Ashburn +18,3 °C Debesuota
Trečiadienis, 22 Kov 2023
Ashburn +18,3 °C Debesuota
Trečiadienis, 22 Kov 2023

Profesijos naujienos maisto technologijos srityje

2023/01/06


Sprendimas, kokį būsimos veiklos kelią rinktis, dažnai susijęs su profesijos populiarumu ir prestižu visuomenėje, ekonominiais svertais, aplinkinių rekomendacijomis bei galimybe savo žinias ir energiją realizuoti pasirinktoje srityje. Labai svarbus kokybinis būsimos veiklos vertinimo kriterijus yra naujovės, taikomos tiek mokymo įstaigose ruošiant būsimus specialistus, tiek darbo rinkoje ieškant, kurioje iš verslo įmonių galima įgytas žinias pritaikyti ir tobulėti toliau. Tad čia svarbus mokslo įstaigų bei verslo bendradarbiavimas ir bendro rezultato siekimas. Kaip kito maisto pramonės ir maitinimo įmonės, kokios naujovės pradėjo vyrauti maisto technologijos srityje, iliustruoja pastarųjų metų įmonių veiklos pokyčiai ir pakitęs požiūris į vartotojui pateikiamus produktus.

Teikia pagrindus

Besikeičiantis vartotojo požiūris į gaminio sudėtį, jo palankumą sveikatai, įtaką organizmo kokybiškam funkcionavimui ir gaunamai maksimaliai naudai priverčia įmones išsikelti tikslą, įpareigojantį kurti ir tiekti į rinką šiuos reikalavimus atitinkančius gaminius. Įsivyravęs požiūris, kad jei nori valgyti sveikatai palankų ir naudingą produktą, tai eik namo ir ten jį pasigamink, jau nėra teisingas ir dažnai neatitinka realybės. Daugumos maisto pramonės ir maitinimo įmonių technologų iššūkis yra sukurti gaminių ir patiekalų, kurie atitiktų naujausius medicinos ir technologijų mokslinių tyrimų duomenis. Gaminiai, paruošti naudojant tausojančius terminius paruošimo būdus, maistinės terpės su sumažintu pridėtiniu cukrumi, druska, padidintu baltymų, skaidulinių medžiagų kiekiu tampa standartine naujų gaminių receptūrų sudėtimi ir gamybos būdu. Čia svarbus vaidmuo tenka Vilniaus kolegijos (VIKO) Chemijos ir maisto technologijos katedros lektoriams, suteikiantiems studentams pirmines bazines žinias apie tokių produktų gamybos technologiją ir sudėtį. Problemą – kaip transformuoti tradicinį gaminį, kuris įprastas vartotojo skoniui, tačiau dietologiniu požiūriu yra kritikuotinas, studentai sprendžia paskaitų metu, technologinėje laboratorijoje ar skatinami juos atlikti naujų produktų kūrimo ir jų sudėties tyrimus.

Maisto technologijos katedros lektorės mokosi dirbti su 3D maisto spausdintuvu.

Keičia alternatyvomis

Tokių pažangių konditerijos gaminių kūrėju tapo VIKO absolventas Deividas Šalnis. Po maisto technologijos studijų jis įsteigė įmonę „Daktaras desertas“, kurios tikslas – tradicinių desertų sudėtį pakeisti taip, kad jie taptų palankūs sveikatai. Technologas išanalizavo dažniausiai konditerijoje naudojamas žaliavas, kurios žmogaus organizmui yra nepalankios arba mažai vertingos, pvz., balti kvietiniai miltai, cukrus ir sintetiniai dažikliai. Šias žaliavas pakeitė naujomis alternatyvomis. Pavyzdžiui, cukrų pakeitė „saldikliais iš gamtos“ – ksilitoliu, eritritoliu, stevija. Šie saldikliai yra perversmas konditerijoje, nes gali imituoti cukraus saldumą, bet neturėti neigiamo cukraus poveikio organizmui, o diabetu sergantis žmogus gali mėgautis desertu, vėliau neieškodamas vaistų. Baltus kvietinius miltus D. Šalnis pakeitė įvairiais miltų mišiniais be glitimo ir iš visų grūdo dalių pagamintais miltais. Tokie miltų mišiniai suteikia galimybę mėgautis desertais celiakija sergantiems žmonėms, o visų grūdo dalių miltai dėl savo skaidulomis pripildytos sudėties lėtina glikeminio indekso kilimą ir yra naudingi organizmui. Desertų prekinei išvaizdai, spalvai ir dekorui sukurti naudojamos įvairios uogos, vaisiai, šviežias maskarponės sūris.

Paruošti liofilizuoti vaisiai.

Minėtus inovatyvios sudėties gaminių kūrimo iššūkius padeda spręsti ne tik gaunamos žinios ar su laiku tobulinami įgūdžiai, bet ir įmonėse ir VIKO Agrotechnologijų fakulteto maisto technologijos laboratorijose mokymo tikslais naudojama naujausia gamybinė technologinė įranga. Kaip atrodo liofilizuotos uogos ar vaisiai, dauguma žino ir juos jau naudoja. Tačiau būti dalimi komandos, generuojančios naujų liofilizuotų produktų kūrimo idėjas, dalyvauti šiame procese ne tik stebėtojo, bet ir gamintojo – kūrėjo – vaidmeny, yra didžiulė motyvacija studentams. Liofilizuoti desertai su jogurtu ar uogų tyrių deriniai su pilno grūdo avižų dribsniais aplieti šokoladu, liofilizuoti nesmulkinti žalumynai ir valgomų gėlių žiedai – tai idėjos, gimstančios studentų galvose ir realizuojamos mokomosiose laboratorijose. Vienas naujausių įrenginių laboratorijoje yra 3D maisto spausdintuvas. Jį naudojant sukuriamų erdvinių raštų, formų įvairovę, tyrės pavidalo stabilių maistinių masių, tinkamų naudoti šiame įrenginyje, panaudojimo galimybes tiria studentai kartu su dėstytojais.

Mokymosi procese studentai naudoja 3D maisto spausdintuvą.

Aptarnavimas nuotoliu

Dar viena naujovė, atsiradusi ir įsitvirtinusi pastarųjų metų įvykių kontekste, yra maitinimo įmonių veiklos perkėlimas iš kontaktinio į nuotolinį vartotojų aptarnavimą. Pagamintų produktų pasiūla ir platinimas perkeliami į skaitmeninę erdvę. Atsiranda įmonių, kurios nebeturi svečių ar klientų aptarnavimo salės ir gamina maistą tik išsinešti arba internetu priima išankstinius užsakymus, kurie vėliau atvežami pagal suformuotą ir pasirinktą rinkinį. Tai vienas iš įdomesnių paskutinių maisto technologijos srities pokyčių, nes maisto sferos darbuotojams kyla naujų kompetencijų ir profesiniams iššūkiams spręsti reikalingų žinių bei įgūdžių poreikis.

 

Partnerio turinys

VIKO nuotraukos

 

Dalintis

2023/03/22

Seime svarstoma, ar drausti prekybininkams skirti baudas tiekėjams

Vilnius, kovo 22 d. (BNS). Ekonomikos ir inovacijų ministerijai tvirtinant, kad didžioji prekybos tinklų dalis atsisakė nepagrįstų baudų tiekėjams sutrikus prekių pristatymui, Konkurencijos tarybos atstovė teigia, kad iš tiekėjų sulaukiama ...
2023/03/22

Klaipėdos ir Kretingos rajonuose pareigūnai aptiko nelegalų tabako fabriką

Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) pareigūnai, bendradarbiaudami su Lietuvos policijos pareigūnais ir Klaipėdos apygardos prokuratūra, Klaipėdos ir Kretingos rajonuose aptiko nelegalų tabako fabriką ir sandėlį. Sulaikyta 11 asmenų – Lietuv...
2023/03/22

Juodalksnio bandomųjų želdinių matavimas

Valstybinės miškų tarnybos Miško genetinių išteklių skyriaus specialistai kasmet matuoja ir vertina miško medžių palikuonių bandomuosius želdinius.  
2023/03/22

Viceministras: valstybės paramą galės gauti daugiau smulkių šiltnamių ūkių

Vilnius, kovo 22 d. (BNS). Daržovių šiltnamiuose augintojams prašant dosnesnės valstybės paramos, žemės ūkio viceministras sako, kad dabar į ją galės pretenduoti ir mažesnių šiltnamių savininkai. Paulius Astrauskas sako, kad m...
2023/03/22

Siekiama stiprinti pieno pardavėjų derybines galias

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) inicijuoja Pieno įstatymo projekto pakeitimus, siekdama iš esmės išspręsti problemas, kurias dėl smarkiai kritusių pieno supirkimo kainų patiria pieno pardavėjai. Esminė nuostata – atsisakyti žalio ...
2023/03/22

Trąšas naudokime atsakingai

Valstybinė augalininkystės tarnyba (VAT) akcentuoja, kad trąšas į žemę reikia berti saikingai, atsakingai ir laikantis gamintojų rekomendacijų arba tręšimo grafiko. Taip pat ūkininkams primena, kad galima naudoti tik į Identifikavimo...
2023/03/22

Europos Komisija pasiūlė bendrus kovos su ekologiniu manipuliavimu ir klaidinančiais ekologiškumo teiginiais kriterijus

Šiandien Europos Komisija (EK) pasiūlė bendrus kovos su ekologiniu manipuliavimu ir klaidinančiais ekologiškumo teiginiais kriterijus. Šis pasiūlymas suteiks vartotojams daugiau aiškumo, jie galės būti tikresni, kad tai...
2023/03/22

Lietuvos ir Jungtinės Karalystės žemės ūkio ministrai vienija pastangas dėl Ukrainos ir skatina šalių bendradarbiavimą

Žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko susitikime su Jungtinės Karalystės maisto, žemės ūkio ir žuvininkystės ministru Marku Spenceriu Londone aptartos Europos Sąjungos sankcijos Rusijai, prekyba kalio trąšomis ir kiti svarbūs klausimai.
2023/03/22

Neplaninis patikrinimas UAB „Ekologistika“

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) šiuo metu atlieka neplaninį UAB ,,Ekologistika“ patikrinimą dėl aplinkos apsaugą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų laikymosi. Aplinkosaugininkai atkreipia dėmesį, kad įmonė per kelis metus...